En Sıcak Konular

KIRGIZİSTAN'DA 2 BİN KİŞİ ÖLMÜŞ OLABİLİR

20 Haziran 2010 21:31 tsi
KIRGIZİSTAN'DA 2 BİN KİŞİ ÖLMÜŞ OLABİLİR Hayatın geçtiğimiz günlere göre daha sakin geçtiği Kırgızistan’da,yaşanan kanlı çatışmalarda ölü sayısı resmi rakamlara göre 191'i aşarken,bu rakamın 2 bini bulabileceği belirtiliyor.

Kırgızistan’daki geçici hükümetin Başbakanı Otunbayeva: 2 bin kişi ölmüş olabilir

Kırgızistan'daki geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, ülkenin güneyinde çıkan etnik çatışmalarda ölenlerin sayısının 2 bine yaklaşmış olabileceğini söyledi. Rusya'nın saygın gazetelerinden Kommersant'a konuşan Otunbayeva, Oş ve Celalabad kentlerinde Özbeklerle Kırgızlar arasında çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısının, resmi olarak açıklananın 10 katı olabileceğini kaydetti.

 Kırgızistan Sağlık Bakanlığının son verilerine göre çatışmalarda 191 kişi ölmüştü. Bölgedeki gözlemciler, çatışmalarda ölenler hemen aynı gün gömüldüğü için hükümetin açıkladığı rakamların çok düşük olduğunu ileri sürüyordu.

"Oş olayları yıldırım hızıyla gelişti"
Bu arada, Roza Otunbayeva, 11 Haziranda Oş kentinde başlayan, 5 gün süren şiddet olaylarının birdenbire patlak verdiğini ve yıldırım hızıyla geliştiğini söyledi.

Kırgızlar ile Özbekler arasında etnik çatışmalara sahne olan Oş'a giden Otunbayeva, valilik binası önünde halka seslendi.

Oş kentinin yeniden inşa edileceğini ve modern hale getirileceğini ifade eden Otunbayeva, bölgeye yatırım çağrısı yapacaklarını kaydetti.

Çatışmalar 1 milyon kişiyi etkiledi
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), Kırgızistan'daki etnik çatışmalardan "300 bini mülteci, 1 milyon kişinin doğrudan veya dolaylı olarak etkilendiğine ilişkin bir senaryo üzerinde çalıştığı" bildirildi. DSÖ'nün acil yardım programı koordinatörü Giuseppe Annunziata, bu rakamların "en kötü senaryoya göre" açıklandığını söyledi.

Annunziata, 300 bin kişinin çatışmalardan kaçmak için sınırı geçmeyi başarmış olabileceğini, 700 bin kişininse ülke içinde göç etmiş olabileceğini belirtti.

Özbekistan, mültecileri kabul etmeye devam ediyor
Özbekistan'ın, Kırgızistan'da Oş ve Celalabad vilayetlerinde çıkan etnik çalışmalar yüzünden ülkesini terk eden  çoğu yaralı ve hasta Özbek mültecileri kabul etmeye devam ettiği bildirildi.

Yetkililer, Özbekistan'a sığınan mülteciler arasında Rusya, Kazakistan, Türkmenistan vatandaşlarının da bulunduğunu belirtti.

Andican'daki Yarkışlak mülteci kampına yerleşen mülteciler arasında, olaylar öncesinde Oş'taki akrabalarını ziyarete gelen Kazakistan vatandaşı Ahıska Türkü Eliza Suliyeva ile küçük çocuğu da var. Kazakistan Dışişleri Bakanlığının, Suliyeva ve çocuğu ile yakından ilgilendiği öğrenildi.

Bu arada ülkede bulunan 100 binden fazla mülteciye Özbek hükümeti battaniye, gıda, sıcak yemek ve sağlık yardımı yapıyor. Hükümetin mülteci kampları için günlük 1 milyon dolar kaynak ayırdığı belirtildi.

Özbekistan'ın Andican vilayetinin Kırgızistan sınırındaki Hocabad, Calakuduk, Korgantepe, Bulakbaşı, Hanabad, Pahtabad, Marhamat ilçelerinde oluşturulan 50'den fazla mülteci kampında Oş ve Celalabad vilayetlerinde çıkan etnik çatışmalardan kaçan yaşlı, kadın, çocuk ve yaralılardan oluşan 100 binden fazla mülteci bulunuyor. (Milli Gazete) [1]

Fitne dışarıdan ekildi!

Kırgızistan’da yaşanan kanlı çatışmaları değerlendiren Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, “Yıkıcı eylemler dışarıdan organize edildi. Büyük bir halkız. Sorunlarımızı aramızda halletmeye gücümüz var” dedi.
Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, Kırgızistan’daki kardeş kavgasının dış unsurların işi olduğunu söyledi. Buhara’yı ziyaret eden Kerimov, burada Kırgızistan’da yaşanan olaylarla ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. İslam Kerimov, iki kardeş ülke halkı arasında fitne tohumlarını eken dış güçlerin Özbekistan’ı bu olayların içine çekmeye çalıştığını kaydetti.

Soğukkanlı olmalıyız
Kerimov, “Bu olaylarda Özbekler de Kırgızlar da suçlu değil. Bu olaylar dışarıdan organize edilen ve yönetilen kışkırtıcı hareketlerdir.” dedi. Devlet Başkanı Kerimov, öncelikle böyle zor durumlarda sağduyulu davranmanın, soğuk kanlı olmanın her zamankinden daha önemli olduğuna işaret etti. Yaşanan olayları “Özbek-Kırgız etnik çatışması” şeklinde lanse etmenin yanlış olduğunu belirten İslamov, “Biz büyük halkız. Sorunlarımızı aramızda halletmeye gücümüz var” ifadelerini kullandı.

Konuşmak bile zor
Devlet Başkanı Kerimov, şunları dile getirdi: “Bu şiddet olayları ile ilgili konuşmak bile zor. Masum insanları, çocukları, hamile kadınları kurşunlara hedef seçmek vahşilikten başka bir şey değil. Her kesi yedi ölçüp bir kesmeye davet ediyorum. Cehalet hiçbir zaman iyiliği alıp getirmez. Huzur, istikrar ve güvenin olmadığı yer abad olamaz.” (Yeniçağ Gazetesi) [2]

Kırgızistan'da hayat normale dönüyor

Bölgede hayatın geçtiğimiz günlere göre daha sakin ilerlediği belirtilirken, çatışmalar esnasında şehir dışına sığınan halk evlerine dönmeye başladı.

 Güvenliğin yavaş yavaş sağlanmaya başladığı bölgede, belediye ekipleri çöp ve yanmış araçları da kaldırmaya çalışıyor. Günlerdir etnik çatışmaların yaşandığı Kırgızistan'ın güneyinde, 10 gündür devam eden çatışmalardan sonra bölgede hayat normale dönmeye başladı.

Çatışmalarda ölü sayısı resmi rakamlara göre 191'i aşarken, yaralı sayısının da 2 bini bulduğu belirtiliyor. Ancak Kırgızistan'daki geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva ise gerçek ölü sayısındaki rakamın 2000'ni bulabileceğini söylemişti.

Çatışmaların başladığı nokta olarak bilinen Oş ve Celalabad kentlerinden, yaklaşık 400 bin kişi evlerini terk ederken, bunlardan 100 bini Özbek sınırında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından kurulan kamplara sığınmıştı. Bölgede hayatın geçtiğimiz günlere göre daha sakin ilerlediği belirtilirken, çatışmalar esnasında şehir dışına sığınan halk evlerine dönmeye başladı. Güvenliğin yavaş yavaş sağlanmaya başladığı bölgede, belediye ekipleri çöp ve yanmış araçları da kaldırmaya çalışıyor.

Kırgızistan'ın güney bölgesinde Kırgız ve Özbekler arasında sebebi henüz bilinmeyen bir şekilde çıkan çatışmalar 5 gün sürmüş, bu süre zarfında resmi açıklamalara göre 191 kişi hayatını kaybetmişti. Bölgede yaşayan Türkler ise, gönderilen uçaklarla Türkiye'ye getirilmişti. (Milli Gazete) [3]

 

Kaynak:

[1] MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/2-bin-kisi-olmus-olabilir-167281.htm

[2] YENİÇAĞ GAZETESİ,http://www.milligazete.com.tr/haber/kirgizistan-da-hayat-normale-donuyor-167370.htm

[3] MİLLİ GAZETE,.http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=36230



Bu haber 905 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,577 µs