En Sıcak Konular

AHMET YÜKSEL ÖZEMRE YAD EDİLDİ

20 Haziran 2010 12:26 tsi
AHMET YÜKSEL ÖZEMRE YAD EDİLDİ Türkiye'nin ilk atom mühendisi Prof. Dr. Ahmed Yüksel Özemre ölümünün ikinci yılında dostları, öğrencileri ve sevenleri tarafından bir etkinlikle anıldı.

Özemre rahmetle anıldı

Türkiye'nin ilk atom mühendisi Prof. Dr. Ahmed Yüksel Özemre ölümünün ikinci yılında dostları, öğrencileri ve sevenleri tarafından bir etkinlikle anıldı.

Edebiyat, Sanat, Kültür Araştırmaları Derneği ESKADER tarafından Timaş Kitap Kahve'de gerçekleşen Babıali Sohbetlerinde bu hafta Prof. Dr. Ahmed Yüksel Özemre'nin yaşamı konuşuldu, dostları iki yıl önce yaşamını yitiren Özemre ile ilgili anılarını paylaştı.

ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım'ın yönettiği ve Prof. Dr. Özemre'nin torunu Rabia'nın da katıldığı toplantıda konuşan Dr. Necmi Dayday bugün Galatasaray Lisesi olarak bilinen Mekteb-i Sultani'den tanıdığı Prof. Dr. Özemre'nin üniversite yıllarında öğrencisi olduğunu ifade etti. Onun gibi Atom Mühendisi olmayı kafasına koyarak 1968 yılında Teknik Üniversite'nin Nükleer Enerji Enstitüsü'ne girdiğini anlatan Prof. Dr. Dayday, dostluklarının ve ağabey kardeş ilişkilerinin ölünceye kadar sürdüğünü dile getirdi.

''Tontonlar ve köftehorlar''
Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi'nde de beraber çalıştıklarını söyleyen Dayday, Prof. Dr. Özemre'nin ''tontonlar ve köftehorlar'' diye insanları iki sınıfa ayırdığına işaret ederek, ''tontonlar'' sınıfına girmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Prof. Dr. Özemre'nin akademik yıllarını anlattığı kitabında bilime merakının 7-8 yaşlarında Edison'un hayatını okumasıyla başladığını anlattığına dikkati çeken Dayday, ilkokulu bitirdiğinde 200 kitaplık bir kütüphanesi bulunan Prof. Dr. Özemre'nin 1970'li yıllarda 10 bin kitabı bulunduğunu belirtti.

Lise yıllarında matematik ve fen dalında gösterdiği başarıdan dolayı lakabı Einstein olan Prof. Dr. Özemre'nin İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik ve Fizik bölümünü 8 sömestr değil, 5 sömestrde tamamladığını kaydeden Dayday, Özemre'nin kalan 3 sömestrde de devlet bursuyla Fransa Nükleer Enerji ve Teknoloji Enstitüsü'nü bitirdiğini dile getirdi.

Dr. Dayday, önce eylemsiz profesör olan Özemre'nin 1957 yılında Türkiye;ye döndüğünde Türkiye'nin ilk atom mühendisi olduğunu, sonraki yıllarda 66 profesör yetiştirdiğini kaydetti.

Akademik hayatı boyunca 250'den fazla konferans veren, 12 ciltlik eseri kaleme alan Prof. Dr. Özemre'nin 350 civarında makalesi bulunduğunu anlatan Dayday, Prof. Dr. Özemre'nin 1986'da İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) gümüş üstün hizmet madalyası beratı, 1992'de İ.Ü. altın üstün hizmet madalyası beratı ile ödüllendirildiğini, 1993;te kendisine Gebze Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından ''Yılın Bilim Adamı'' ödülünün verildiğini söyledi.

Yılın yazarı seçildi
Dayday, hatırat, deneme, inceleme dalında 22 cilt eser veren Prof. Dr. Özemre'nin ''Üsküdar'da Bir Attar Dükkanı'' eseri ile 1992 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından verilen Yılın Yazarı ödülünü aldığını kaydetti.

Çekmece'de Nükleer Araştırma Reaktörü olduğuna işaret eden Dayday, bu reaktörün o dönem Prof. Dr. Özemre başkanlığında kurdukları teknoloji grubu tarafından sadece 35 bin dolar bütçe ile yapıldığını sözlerine ekledi.

Dostlarının ve sevenlerinin anılarını paylaştığı toplantıda Mehmet Nuri Yardım da, Özemre'nin Üsküdar'da Üsküdar Yarenleri ismiyle bir sohbet grubu oluşturduğunu, bu grupta Neyzen Niyazi Sayın, Ahmet Güner Sayar gibi hocaların bulunduğunu anlattı. Yardım, Kubbealtı Yayınevi'nden kitapları yayımlanan Prof. Dr. Özemre'nin kusursuz olması için kitaplarının tashihi ile gece yarılarına dek uğraştığını hatırlattı.

Toplantıda ayrıca bir dönem Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun başkanlığını da yapan Prof. Dr. Ahmed Yüksel Özemre'nin Çernobil felaketi sebebiyle yaşadığı sıkıntılar da anlatıldı.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/ozemre-rahmetle-anildi-167303.htm



Bu haber 1,297 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,452 µs