En Sıcak Konular

HAKKARİ'DE HAİN PUSU: 11 ŞEHİT 16 YARALI

19 Haziran 2010 19:00 tsi
HAKKARİ'DE HAİN PUSU: 11 ŞEHİT 16 YARALI Hakkari'nin Şemdinli ilçesi'nde askeri birliğe teröristler tarafından yapılan saldırıda 9 asker şehit oldu,14 asker yaralandı.Aynı bölgede araziye döşenen patlayıcının infılak etmesi sonucu 2 asker daha şehit oldu,2 asker de yaralandı.

Hakkari'de hain saldırı

Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Gediktepe mevkiisinde askeri birliğe PKK'lı teröristler tarafından yapılan saldırıda 9 asker şehit oldu. 14 asker yaralandı. 12 teröristin öldürüldüğü öğrenildi.Bu arada saldırıya katılan teröristleri kovalayan bir askeri tim, PKK'lı teröristlerin araziye döşediği mayının patlaması ile 2 şehit verdi. 2 asker de yaralandı.

HAKKARİ'nin Şemdinli İlçesi Günyazı Köyü'nün Irak sınırındaki Tanyolu Mezrası'ndaki sınır bölüğü üs bölgesine, gece yarısından sonra kalabalık PKK'lı grubu ağır silahlarla saldırdı.

Üç koldan saldıran teröristlerle 5 saat süren çatışmada 9 asker şehit oldu, 14 asker yaralandı. Çatışmalarda 12 terörist öldürülürken, Irak topraklarına kaçan teröristlere kobra helikopterler bomba yağdırdı, savaş uçakları da sınır ötesindeki terörist kamplarını bombaladı. Şemdinli'de operasyonlar devam ederken, askerlerin geçiş bölgesine teröristlerin döşediği mayının patlaması sonucu 2 asker şehit oldu, 2 asker de yaralandı. Bu olayla birlikte Şemdinli'de bir günde şehit sayısı 11'e, yaralı sayısı 16'ya çıktı.

Türkiye'nin, İran ve Irak'a sınırında bulunan Şemdinli İlçesi'ne 15 kilometre uzaklıktaki Günyazı Köyü'nün Tanyolu Mezrası Mezargediği Bölgesi'nde bulunan Tekeli Jandarma Sınır Taburuna bağlı sınır bölüğünün üs bölgesi, PKK'lı teröristlerin saldırısına uğradı.

Havanın yağışlı ve sisli olmasından yararlanarak sınır bölüğünün üs bölgesine yaklaşan teröristler saat 02.00'de üç kaldan saldırı başlattı. Bölgedeki kaynaklara göre, sayıları 250'yi bulan teröristler tabura, üst koruma birliğine ve seyyar birliğe otomatik tüfek ve roketatarlarla ateş açtı. Askerler de teröristlere anında karşılık vererek çatışmaya girdi.

ÇATIŞMA 5 SAAT SÜRDÜ 

 Bölgeye hemen çevredeki birliklerden takviye gönderilirken, Tekeli Jandarma Taburu'ndan obüslerle tesbit edilen teröristlerin bulunduğu noktalar top ateşi altına alındı.

Şemdinli'de bulunan 3'üncü Dağ Komando Tabur Komutanlığı'ndan peş peşe kalkan helikopterler bölgeye özel eğitimli komandoları indirdi. Çatışmanın başladığı ilk anlarda sis nedeniyle helikopter desteği sınırlı kalırken, sisin dağılmasıyla birlikte yoğun olarak devam etti. PKK'lı teröristlerle askerler arasındaki çatışma saat 07.00'ye kadar sürdü.

Üç noktada birden 5 saat süren çatışmada 12 PKK'lı terörist öldürüldü. Çatışmada 9 asker şehit olurken, 14 asker de yaralandı. Şehit olan askerlerin çoğunun, teröristlerin ele geçirmek istediği Tekeli Jandarma Sınır Taburu'nun üst koruma bölgesi ile tabura 2 kilometre uzaklıktaki Mezargediği bölgesinde bulunan seyyar birlikte bulunduğu belirtildi.

Şemdinli'deki hain saldırının ardından bölgeye çok sayıda asker sevk edilirken, kobra helikopterler de sürekli bölgede uçuş yaptı. Bölgede operasyonlar devam ederken, öğle saatlerinde teröristlerin önceden döşediği mayının infilak etmesi sonucu 2 asker daha şehit oldu, 2 asker de yaralandı. Bu olayla birlikte Şemdinli'de bir günde şehit olan asker sayısı 11'e, yaralı sayısı da 16'ya yükseldi.

Saldırıda yaralanan askerler hastanelerde tedavi altına alındı. Yaralılara ilk müdahale Şemdinli Devlet Hastanesi'ne, ardından da durumu ağır olanlar helikopterle Hakkari Asker Hastanesi'ne sevk edildi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasındaki bilgiler şöyle:
 “Hakkari / Şemdinli bölgesinde, Türkiye / Irak hudut hattında görevli bir sınır bölüğüne; bir grup terörist tarafından 19 Haziran 2010 günü saat 02.00’de saldırıda bulunulmuştur. Çatışmada dokuz asker şehit olmuş, ondört asker de yaralanmıştır. Yaralılar hastanelere tahliye edilmiştir. Bölge takviye edilmiş ve gece süresince çatışma bölgesine, silahlı helikopter ve topçu ateş desteği sağlanmıştır. Ayrıca, Irak’ın kuzeyi bölgesinde tespit edilen hedefler de Hava Kuvvetleri tarafından ateş altına alınmıştır. İlk tespitlere göre; çatışmada oniki terörist etkisiz hale getirilmiştir.”
[1]

Genelkurmay dün uyarmıştı

Genelkurmay İletişim Başkanlığı’nın Hasan Tahsin Bilgi Merkezi’nde yaptığı basın toplantısına katılan Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi Başkanı Tümgeneral Fahri Kır, terörle mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini vurgulayarak son 4 ayın en önemli olayları ve verileri değerlendirmişti.

GENELKURMAY İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Fahri Kır, toplantıda, bölücü terör örgütünün, insiyatifin kendisinde olduğu imajını güçlendirmek için, eylemlerini artırarak devam ettirmesinin beklendiğini söylemişti.

Fahri Kır, sözlerini şöyle sürdürmüştü. “Gerek doğrudan, gerekse kendisine müzahir unsurlarla çeşitli talepler ileri sürmekte olan bölücü terör örgütü, kendine göre sözde ‘eylemsizlik süreci’ olarak isimlendirdiği 01 Haziran 2010 tarihine kadarki dönemde, eylem profilini düşük tuttuğunu kamuoyuna göstermeye çalışmış ve daha çok mayınlı, riski az eylemleri ön plana çıkarmıştır.

Ancak, uzun süre hareketsiz kalan teröristler gevşeme ve dağınıklık göstermiş, örgütten kaçışlarda artış meydana gelmesi ve özellikle, kendilerini muhatap olarak kabul ettirme isteklerine dayanarak 01 Haziran 2010 tarihinden itibaren eylemlerini artırarak, Güneydoğu dışındaki bölgelere de yayma gayreti içine girmiştir.

Bu süreçte, bölücü terör örgütünün 4- 5 kişilik küçük gruplar halinde, riski az, nispeten kolay hedeflere saldırılar düzenlediği, mayınların yoğun olarak kullandığı ve uzaktan taciz eylemlerine ağırlık verdiği görülmektedir. Kalabalık gruplar yerine, küçük gruplarla ve daha geniş bir bölgede hareket etme düşüncesinin temelinde, yok olmama ve varlığını devam ettirebilme endişesi yatmaktadır. Bölücü terör örgütünün, kamuoyu ve tabanı üzerinde yeterli etkiyi sağladığını, süreci kontrol ettiğini ve inisiyatifin kendisinde olduğu imajını oluşturduğunu değerlendirdiği ana kadar, eylemlerini artırarak devam ettirmeye çalışacağı kıymetlendirilmektedir [2]

50 kişilik PKK'lı grubunun saldırısı son anda önlendi

ŞIRNAK'ın Uludere İlçesi'nın Irak'a sıfır noktada bulunan Karaçalı Üs Bölgesi'nde 3 gece önce PKK'lı teröristlerin Irak tarafından düzenlemek istediği saldırının son onda fark edildiği ortaya çıktı. 50 kişilik terörist grup, gece yarısı termal kameralarla fark edilince bölgede alarm verildi. Fark edildiklerini anlayan PKK'lıların açtığı ilk ateşte bir uzman çavuşun şehit olmasının ardından PKK'lılar yoğun ateş altına alındı ve Irak'ın iç bölgelerine kaçmak zorunda kaldı.

 Uludere'nin Irak sınırına sıfır noktasında Gülyazı Köyü Karaçalı Bölgesi'nde konuşlu birliğe PKK'lı teröristlerin Irak tarafından üç ayrı noktadan uçaksavar, roketatar, Docka ve ağır makineli silahlarla düzenlediği ve uzman çavuş Metin Tez'in şehit olduğu saldırının detaylar ıortaya çıkıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin saldırıya gerçekleştiren teröristleri Irak sınırını 2-3 kilometre geçip hava destekli sürdürdüğü sınır etişe sıcak takipte 5 PKK'lı da öldürülmüştü.

 TERMAL KAMERALAR GÖRDÜ

Gece yarısı Karaçalı Üs Bölgesi'nde konuşlu birlikteki Mehmetçiklerin dikkati, büyük bir faciayı önlediği ortaya çıktı. Üs bölgesinin gözetleme kulesinden termal kemaralarla bölgeyi gözetleyen asker yaklaşık 50 kişilik bir PKK'lı grubun saldırı için geldiğini görünce alarm verdi. Farkedildiklerini anlayan PKK'lılar açtıkları ilek ateşte Uzman Çavuş metin Tez'i şehit ederken, bölgedeki askerler PKK'lılara anında karşılık verdi. Ortasu Köyü'nden korucularnda bölgeye gidip destek vermesiyle güvelik güçleriyle PKK'lılar arasındaki çatışma sabaha kadar sürdü. PKK'lılar Kuzey Irak'ın Haftanin Vadisi'ne doğru kaçarken, özel eğitimli jandarma komandolar ile köy korucuları peşlerini bırakmadı. Sınırı geçerek Kuzey Irak topraklarına giren jandarma komandolar ile köy korucuları, kendilerine pusu atmak isteyen PKK'lılarla Kuzey Irak toprakların da da çatıştı.

  Çatışmaya katılan ve adını vermek istemeyen Ortasu Köyü'nden bir köy korucusu  "Gece Karaçalı&daki tepede bulunan üs bölgesinden büyük bir patlama sesi ve ardından yoğun silah sesi duyduk. Bunun üzerine bizde hızla hazırlanarak tepeye çıktık ve jandarma komandolarla birlikte PKK'lılara karşı çatıştık. Çatışma sabah saatlerine kadar sürdü. PKK'lılar karakola 20 metreye kadar yaklaşırken görevli bir asker tarafından termal kamerayla fark edilkmiş ve ani baskın böylece önlenmiş. Sabah saatlerinde Kuzey ırak topraklarına kaçan PKK'lıları etkisiz hale getirmek için jandarma komandolarla birlikte bizde peşlerine verdik. Kuzey Irak topraklarında çıkan çatışmada ise ilk etapta öldürdüğümüz 2 PKK'lının cesedini Ortasu Jandarma Karakoluna getirdik" dedi

 CUDİ VE KÜPELİ'YE GİDEN YOLLAR DİDİK DİDİK

 Kuzey Irak'tan Türkiye'ye PKK'lıların geçiş noklarından olan Cudi ve Küpeli Dağları'na giden yollarda ise uzaktan kumandalı mayınlı saldırılara karşı sabah erken saatlerden itibaren zırhlı araçlar ve Jammer'li araçlar eşliğinde arama tarama faaliyetleri sürdürülüyor. Şırnak'tan Ortasu, Gülyazı ve Işıkveren bölgesine giden karayolu üzerinde bulunan jandarma kontrol noktalarında ise önlemler iki katına çıkarıldı. Kuzey Irak sınır şeridi boyunca uzanan karayolunda seyreden araçlar kontrol noktalarında didik didik arandıktan sonra geçişlerine izin veriliyor.

 Cudi ve Küpeli'de PKK'lı etkisiz hale getirmek için başlatılan operasyonlar ise bütün hızıyla sürüyor. Hava destekli operasyonlarda, Sikorsky helikopterleri ile özel eğitimli jandarma komandolar operasyon alanlarına indirilirken, PKK'lıların saklanabileceği derin vadiler ve mağaralar ise Kobra helikopterleri ile sürekli bombalanıyor.

DAĞLICA'DA OPERASYON

HAKKARİ'nin Yüksekova İlçesi'ne bağlı Dağlıca bölgesinde bir grup PKK'lının termal kameralarda tespit edilmesi üzerine bölgede yoğun bir askeri hareketlilik yaşandı. Bölgede başlatılan operasyonlara helikopterler de destek veriyor.
 
Yüksekova İlçesi'ne yaklaşık 95 kilometre uzaklıkta bulunan Dağlıca Üs bölgesi'nde sabaha doğru bir grup PKK'lı termal kemaralarla tespit edildi. Eylem hazırlığındaki PKK'lıların tespit edilmesinin ardından bölgede operasyon başlatıldı. Dağlıca bölgesindeki PKK'lıların yakalanması için çok sayıda özel eğitimli komando bölgeye sevk edilirken, helikopterler de havadan destek sağladı. Operasyonların yoğun olarak sürdüğü Dağlıca da şu ana kadar ölen ve yaralananın olmadığı belirtildi.
 
Dağlıca Üçüncü Motorlu Piyade Taburu'na 21 Ekim 2007 gecesi bir grup PKK'lı saldırı düzenlemiş, bu saldırıda 12 asker şehit olurken, 16 asker de yaralanmıştı. Aynı gece 8 askerle de irtibat kesilmişti. Bir diğer saldırı ise 7 Mayıs 2010'da yaşanmıştı. Bu saldırıda ise 1 uzman çavuş ile bir uzman onbaşı şehit olurken, 1 asker ise yaralanmıştı. Bölgedeki operasyonlarda da 5 PKK'lı da ölü olarak ele geçirilmişti.
 
VAN'DA UÇAK HAREKETLİLİĞİ
 
Van'da ise bugün yoğun bir uçak hareketliliği yaşandı. Öğlen saatlerinde belli aralıklarla ikişerli savaş uçaklarının İran ve Hakkari yönlerine doğru gittikleri görüldü. Hakkari Kent merkezinde ise Fatih Kışlası'ndan kalkan helikopterlerin Yüksekova yönüne gitmeleri dikkat çekti.[3]

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ

[1].http://www.milliyet.com.tr/hakkari-de-hain-saldiri-8-sehit-14-yarali/turkiye/sondakika/19.06.2010/1252843/default.htm

[2].http://www.milliyet.com.tr/genelkurmay-dun-uyarmisti/turkiye/sondakika/19.06.2010/1252855/default.htm

[3].http://www.milliyet.com.tr/50-kisilik-pkk-li-grubunun-saldirisi-son-anda-onlendi/turkiye/sondakika/19.06.2010/1252528/default.htm


 



Bu haber 1,464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,564 µs