En Sıcak Konular

BAŞBAKAN'A KÖŞK YOLU ''İSTİFA'' ŞARTSIZ AÇILDI

18 Haziran 2010 23:29 tsi
BAŞBAKAN'A KÖŞK YOLU ''İSTİFA'' ŞARTSIZ AÇILDI Başbakan’a Köşk yolu ‘istifa’ şartsız açıldı.Meclis Anayasa Komisyonu’nda dün kabul edilen tasarı, siyasette de bir ilk olacak.

Erdoğan'a Köşk yolu! 
 
Başbakan’a Köşk yolu ‘istifa’ şartsız açıldı

Meclis Anayasa Komisyonu’nda dün kabul edilen tasarı, siyasette de bir ilk olacak. Tasarıya göre bir Başbakan, “Cumhurbaşkanlığı”na aday olursa, görevinden istifa etmek zorunda kalmayacak. Cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir yapılacak. Bir kişi, en fazla iki kez Cumhurbaşkanı seçilebilecek.

Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçimini öngören anayasa değişikliğinin uyum düzenlemesi olan yasa tasarısı TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi. TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen tasarı ile getirilen düzenlemeler şöyle:

HALK SEÇECEK: Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Seçimlerde yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanmaları da sağlanacak. 5+5: Cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir yapılacak. Bir kişi, en fazla iki kez Cumhurbaşkanı seçilebilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak.

ADAY ÖLÜRSE: İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde, ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılacak. Oylamalara tek adayla gidilmesi halinde, oylama, referandum şeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu alması halinde Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisiyle ilişiği kesilecek, TBMM üyeliği sona erecek. TBMM, savaş nedeniyle yeni seçimlerin yapılmasına imkan görülmediğine karar verirse, Cumhurbaşkanı seçimi 1 yıl geriye bırakılabilecek.

20 VEKİLİN DESTEĞİ ŞART: 40 yaşını dolduran, yüksek öğrenim yapmış ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip her Türk vatandaşı Cumhurbaşkanı seçilebilecek. Cumhurbaşkanlığına, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, en az 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle olacak. En son yapılan milletvekili genel seçimlerinde, geçerli oyların toplamı birlikte hesaplandığında, yüzde 10’u geçen siyasi partiler, ortak aday gösterebilecek. Aday gösterilmek, kişinin yazılı muvafakatine bağlı olacak.

ÇİFTE KOLTUKLA ADAY OLUNAMAYACAK: Cumhurbaşkanı adayı gösterilen hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, RTÜK üyeleri kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar, aday listesinin kesinleştiği tarih itibarıyla görevlerinden ayrılmış sayılacak.

Gül’ün süresi tartışılıyor

GÜL’ÜN görev süresinin “5 mi, 7 yıl mı” olduğu tartışmasında son söz henüz söylenmedi. 21 Ekim 2007’de referandumla kabul edilerek yürürlüğe giren anayasa değişikliği ile iki temel konuda düzenleme yapıldı: Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi öngörüldü ve görev süresi 7 yıldan 5 yıla indirilerek aynı kişinin iki kez cumhurbaşkanı seçilebilmesine imkan sağlandı. Milletvekili genel seçiminin de 5 yerine 4 yılda bir yapılması öngörüldü. Son seçim anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinden önce 22 Temmuz 2007’de yapıldı. Yeni seçimin 4 yıl sonra 2011’de yapılacağı açıklandı. Gül de Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinden önce 28 Ağustos 2007’de seçildi. Milletvekili genel seçiminin 4 yıl sonra yapılacağı netleşmesine rağmen Gül’ün görev süresi tartışılıyor. Gül’ün anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinden önce seçilmiş olması nedeniyle 7 yıllığına seçildiği ve ikinci kez seçilme şansının olmadığı yolundaki görüşlere karşılık, Gül’ün görev süresinin 5 yıla indiği ve isterse yeniden aday olabileceği görüşleri de ortaya atıldı. Son sözün YSK tarafından söyleneceği belirtiliyor. YSK’nın, 2012’de cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili takvimi işletmeye başlayabileceği belirtiliyor.

 

Kaynak: VATAN GAZETESİ,http://www9.gazetevatan.com/erdogana-kosk-yolu/311787/9/Siyaset
 



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,814 µs