En Sıcak Konular

HANS ÜRETTİ HASAN'IN BÜTÇESİ FAZLA VERDİ

17 Haziran 2010 19:58 tsi
HANS ÜRETTİ HASAN'IN BÜTÇESİ FAZLA VERDİ Mayıs ayı bütçe rakamları Türkiye'nin acı bir gerçeğini tekrar gözler önüne serdi.

Hans üretti, Hasan’ın bütçesi fazla verdi

Güler misin ağlar mısın? Yabancı kazandıkça bizim bütçemiz fazla veriyor. Yerli üretici kan ağlarken, işsizlik tehlikeli sınırlarda seyrederken, biz yabancının ürettiği ürünleri tüketiyoruz.

 Güler misin ağlar mısın? Yabancı kazandıkça bizim bütçemiz fazla veriyor. Yerli üretici kan ağlarken, işsizlik tehlikeli sınırlarda seyrederken, biz yabancının ürettiği ürünleri tüketiyoruz. Onların ürünlerini ne kadar çok tüketirsek ithalattan aldığımız vergi gelirleri de o oranda yükseliyor. Buradaki artışta 72 milyonun bütçesini düzeltiveriyor. Ülke bütçesi fazla veriyor ama yerli üreticinin bütçesindeki açık büyüyor.

Mayıs ayı bütçe rakamları Türkiye'nin acı bir gerçeğini tekrar gözler önüne serdi. Bir önceki yıla göre bütçe gelirleri 2010 Mayıs ayında yüzde 31,9 oranında artarak 18,5 milyar liradan 24,8 milyar liraya çıktı. Gelirlerin artması bütçe göstergeleri için sevindirici bir durum. Ancak buradaki artışın detayları incelendiğinde ülke ekonomisi için sevindirici bir durumun olmadığı ortaya çıkıyor.

Bütçedeki 24,8 milyar liralık gelirin 19,5 milyar lirası vergi gelirlerinden sağlandı. Mayıs 2010 verilerine göre vergi gelirlerinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artış yaşandı. Ancak bu artışın büyük bir bölümü ithalattan alınan KDV ile dolaylı vergilerdeki artıştan sağlandı. Gelirden yani kazançtan alınan vergiler ise artmadığı gibi düştü. Geçen yıl 3,3 milyar lira gelir vergisi toplanırken bu yıl 3,1 milyar liraya düşmüş durumda. Türkiye'deki milyonerlerin sayısı artarken, gelir vergisindeki düşüş manidar karşılandı.

Öte yandan ithalden alınan katma değer vergisi yüzde 38,6 oranında arttı. Bu kalemdeki her artış tüketilen yabancı ürünlerin o oranda arttığını gösteriyor. 2009 yılında ithalattan alınan KDV 1,9 milyar lira iken bu rakam 2010 Mayıs ayında 2,6 milyar liraya yükseldi. Özel tüketim vergisindeki yüzde 40,2'lik artışla, ithalattan alınan KDV'nin yükselmesi genel bütçe rakamlarının da fazla vermesine neden oldu. Yani Hans'ın ürettikleri tüketilerek ülke bütçesinin fazla vermesi sağlandı.

Bu durumu Milli Gazete'ye değerlendiren iktisatçı Mustafa Sönmez, bütçe verilerinin 'kozmetik' bir görüntü sergilediğini belirterek, "Kağıt üzerinde her şey güzel görünebilir ama bu gidiş sağlıklı bir gidiş değil" dedi. Vergi gelirlerindeki artışın dikkat çekici olduğunu bildiren Sönmez, bu artışın temelinde de ÖTV ve ithalattan alınan KDV'nin yattığını bildirdi. "Döviz kurumuzu düşük tutarak davet ettiğimiz sıcak para beraberinde ithalatı kamçılıyor. Bu da dış açığımızı büyütüyor, cari açığımızı büyütüyor" diye konuşan Sönmez, şunları kaydetti: "Yatırımları kısarsanız, ithalattan sağladığınız vergileri artırırsanız haliyle bütçe iyileşmiş görülecek. Ancak resmin bütününe baktığımızda bütçedeki bu kozmetik görüntünün arkasında sıhhatsiz gelişmeler olduğunu anlayabiliriz"

 

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/hans-uretti-hasanin-butcesi-fazla-verdi-167094.htm

 

 



Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,860 µs