En Sıcak Konular

BAN 2008 YILI HEDEFLERİNİ ANLATTI

7 Ocak 2008 23:05 tsi
BAN 2008 YILI HEDEFLERİNİ ANLATTI Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 2008 yılında BM'nin dünyadaki rolünü güçlendirmek istediğini söyledi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 2008 yılında BM'nin dünyadaki rolünü güçlendirmek istediğini söyledi.
     Genel sekreter Ban, 2008 yılının ilk basın toplantısında, BM'nin geçen yıl yaptıklarını ve 2008'de yapmasıyı hedefledikleriyle ilgili bilgiler verdi, uluslararası sorunlarla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Ban, 2007 yılında dünyanın tehlikeli bölgelerinde görev yapan ve aralarında Cezayir'deki terör saldırısında ölen 17 BM çalışanının da bulunduğu 42 BM personelinin yaşamlarını yitirmesinden büyük üzüntü duyduğunu bildirdi.
     2008 yılında BM'nin kalkınma alanındaki rolünü güçlendirmeye odaklanacağını ifade eden Ban, 2015 yılında sona erecek Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşma projesinde de yarı yola geldiklerini, pek çok ülkenin hedeflere ulaşmada geride kaldıklarını söyledi. Eylül ayında BM Genel Kurul çalışmalarının açılışında bu konuda üst düzey bir toplantı yapacağını anlatan Ban, bu kapsamda özellikle en yoksul ülkelerin sorunlarıyla ilgileneceklerini kaydetti.
     Ban ayrıca, 2008 yılında Lübnan'ın eski başbakanlarından Refik Hariri suikastı sanıklarını yargılayacak özel nitelikteki mahkemenin kurulması çalışmalarını hızlandırmakta, insan hakları ve özellikle kadın ile çocukların şiddete karşı korunması konularında yeni küresel bir kampanya başlatmakta kararlı olduğunu söyledi.
     Ban, Sudan'ın Darfur bölgesindeki sorunla ilgili olarak da, yürütülen barış müzakerelerinin barışçıl biçimde sonuçlandırılması ve BM-Afrika Birliği karma barış gücünün tamamıyla bölgeye konuşlandırılması gerektiğini, kapsamda hem Sudan hükümetinin hem de üye devletlerin BM ile tam işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.
     Ban Ki-mun, Cezayir'de BM merkezine yapılan terör saldırısından önce BM'ye ihbar gelip gelmediğiyle ilgili sorular üzerine, ihbar almadıklarını açıkladı.
     Terör saldırısının dünyanın her yerinde olduğunu ve terörle mücadelede küresel düzeyde topyekün hareket edilmesi gerektiğini belirten Ban, BM'ye yapılan bu son saldırının terörle mücadele azmini ve çabalarını daha da güçlendirdiğini, BM çalışanlarının güvenliğine azami önem verdiklerini, bu kapsamda BM üye devletlerine de büyük rol düştüğünü kaydetti.
     Ban, dünya kamuoyunun, BM'nin dünyada yürüttüğü faaliyetlerle ilgili olarak daha çok bilinçlendirilmesi ve doğru olarak anlaşılması gerektiğini vurgulayarak ''BM, uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması, insan haklarının gelişmesi için çaba sarfediyor'' dedi.


Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,880 µs