En Sıcak Konular

ADIM ADIM EYALET!

15 Haziran 2010 11:54 tsi
ADIM ADIM EYALET! Kalkınma Ajansları ile eyaletleşmeye ekonomik zemin hazırlayan iktidar, çalışmalarına hız verdi. Şimdi de Belediye Kanunu’nda değişiklik yapılmak isteniyor..

ADIM ADIM EYALET!

Kalkınma Ajansları ile eyaletleşmeye ekonomik zemin hazırlayan iktidar, çalışmalarına hız verdi. Önce Adalet Bakanlığı, ‘Yargı Strateji Reformu Taslağı’yla İstinaf Mahkemeleri’nin hayata geçirilmesi için harekede geçti. Şimdi de Belediye Kanunu’nda değişiklik yapılmak isteniyor. Böylece, Türkiye’nin parçalanacağı endişesiyle büyük tepki çeken eyelatleşmenin önünü açmak için büyükşehir belediye başkanlarının yetkileri genişletiliyor. AKP’li 14 milletvekilinin hazırladığı Belediye Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM’de bugün görüşülecek. Buna göre; belediye, belediye meclisi kararıyla; konut alanları, sanayi alanları, ticaret alanları, teknoloji parkları, kamu hizmeti alanları, rekreasyon alanları ve her türlü sosyal donatı alanları oluşturmak, eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek, kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak veya deprem riskine karşı tedbirler almak amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabilecek. Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak ilan edilecek alanın üzerinde yapı olan veya olmayan imarlı veya imarsız alanlar olması, yapı yükseklik ve yoğunluğunun belirlenmesi, alanın büyüklüğünün en az 5 ve en çok 500 hektar arasında olması, etaplar halinde yapılabilmesi hususların takdiri münhasıran belediye meclisinin yetkisinde olacak.

Sınırsız yetkiler geliyor
Bu arada, CHP’li milletvekilleri, hazırladıkları muhalefet şerhinde, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e geniş yetkiler tanındığını belirterek, şöyle dedi: “Teklifin, AKP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kentin çeperinde, nazım imar planına göre korunması gereken açık alan niteliği taşıyan boş alanlarda, plan kararlarına ve plan onama kararlarına karşı açılmış davalarla eş zamanlı olması dikkat çekicidir.” Şerhte, yasaya ’üzerinde yapı olan veya olmayan, imarlı veya imarsız “ ifadesi eklendiği belirtilerek, kentin istenen bölgesi alınıp daha sonra da yüksek rant ödeyenlere terk edileceği, büyükşehir belediye sınırları içindeki kamu kurumlarına ait gayrimenkullerin ’harca esas değer’ üzerinden, komik bir bedelle belediyeye devredileceği belirtildi.

Askerden izin alınmayacak
Teklife, İçişleri Komisyonu’nda eklenen önergeyle, kanunun yürürlüğe girmesinden önce henüz hükme bağlanmamış davalarda bu kanun hükümleri uygulanacak. CHP de, “Bu kanun yürürlüğe girmesinden önce yargı mercilerine açılmış ve henüz hükme bağlanmamış davalarda bu kanun hükümleri uygulanır” ibaresiyle süren davalara müdahale edileceğini iddia etti. TSK’nın kullanımında bulunan yerlerde Bakanlığın muvafakati alınmayacak. Aynı durumun başta İstanbul ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere diğer belediyeler için de geçerli olduğu belirtilerek, bu belediye başkanlarının eyalet valisi gibi hareket edebileceği belirtiliyor.

Böyle yasayla Anıtkabir’i bile kamulaştırırlar
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Belediye Kanunu’nda yapılmak istenen yasa tasarısına büyük tepki gösterdi. Tanık, “TBMM’ye sunulan yasa tasarısıyla ’acele kamulaştırma’ yetkisi Belediye Başkanlarına verilmektedir. Bu yetki, ancak savaş halinde veya afet durumlarda kullanılabilen bir şeydir. Bu yetkiyle örneğin Ankara’da askeri alanların, Atatürk Orman Çiftliği’nin, Anıtkabir’in, hatta belediye binalarının dahi kamulaştırılabilmesi sağlanacaktır” dedi.

CHP, ŞERH KOYDU

Bu tam bir rant yasası olur
Yasaya ‘üzerinde yapı olan veya olmayan, imarlı veya imarsız’ ifadesi eklendi. Kentin istenen bölgesi alınır, yüksek rant ödeyenlere terk edilir!

Komik bir bedelle devredilir
Büyükşehir belediye sınırları içindeki kamu kurumlarına ait gayrimenkuller ‘harca esas değer’ üzerinden, komik bir bedelle belediyeye devredilir.

Davalara da müdahale edilecek
‘Bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce açılmış ve sonuçlanmamış davalarda bu kanun uygulanır’ ibaresi, davalara müdahale yolunu açar. (Haber: Macit SOYDAN-Yeniçağ)

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=36022

 



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,155 µs