En Sıcak Konular

TERÖRİZMLE ULUSAL VE ULUSLARARASI MÜCADELENİN TURİZM ENDÜSTRİSİ AÇISINDAN ÖNEMİ

14 Haziran 2010 19:46 tsi
TERÖRİZMLE ULUSAL VE ULUSLARARASI MÜCADELENİN TURİZM ENDÜSTRİSİ  AÇISINDAN ÖNEMİ Aşağıdaki yazı -2010 yılı Terör ve Turizm Raporu - nun devamıdır.

Bu yazının, ilk 3 ana maddesini kapsayan baştarafına şu linkten ulaşabilirsiniz: http://www.mirhaber.com/haber.php?haber_id=34097

4. TERÖRİZMLE ULUSAL VE ULUSLARARASI MÜCADELENİN TURİZM ENDÜSTRİSİ  AÇISINDAN ÖNEMİ
 

    Terör saldırıları ve terörizm kavramı incelendiğinde; bu olgunun ulusal ekonomiler ve turizm endüstrisi üzerinde yarattığı olumsuz sonuçların, hiç de küçümsenmeyecek boyutlarda olduğu görülmektedir. Konunun önemi nedeniyle, terör saldırıları ve terörizm hareketleri; ülke, bölge ya da söz konusu saldırıların gerçekleştiği şehir ve etkilediği işletmeler açısından bir “kriz türü” olarak kabul edilmekte ve kriz yönetimi planları ile kriz ekiplerinin oluşturulmasını gerektirmektedir.(Yılmaz ve Yılmaz,2005:52)

    Konu, turizm endüstrisi açısından ele alındığında; turistik tüketicileri hedef alan olası terör saldırılarının oluşumu, gelişimi ve sonuçları ulusal ve uluslararası çapta oluşturulabilen kriz yönetimi planlarıyla önlenebilmektedir. Olası bir terör saldırısı öncesinde kriz yönetimi uzmanlarınca yapılması gerekenler, Taner (2000:96) tarafından aşağıdaki gibi özetlenmektedir: 

Olası terörist eylem riskleri ve bu eylemlerin gerçekleşmemesi için alınması  gereken önlemlerin belirlenmesi,
Bu terör eylemlerinin gerçekleşmesi halinde, hangi hedef kitlelerin etkilenebileceğinin netleştirilmesi,
Bu hedef kitleler ve medya ile, terörizmin olumsuz etkilerini azaltmak üzere nasıl ve kimin aracılığıyla iletişim kurulabileceğinin belirlenmesi,
Olası terör saldırısı anında, saldırıya maruz kalabilecek bireylerin, nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen eğitimlerin verilmesi. 

     Terör saldırıları ve terörizmle mücadelede, günümüzde sadece ulusal çapta alınan önlemler yeterli olmamakta; aynı zamanda uluslararası işbirliği de gerekmektedir. Bu bağlamda ülkelerin; terörizmle mücadelede ulusal çapta alacakları önlemlerin yanı sıra, uluslararası işbirliği uygulamalarına da önem vermeleri gerekmektedir. Tunçsiper ve Gönen (2001; 6-7); terörle mücadele ve uluslararası işbirliği uygulamalarında önemli olan bazı noktaları aşağıdaki gibi sıralamaktadır: 


Terör gerçeğinin algılanması, 
Toplumsal sorunların yalnızca belli önlemlerle çözülmeyeceğinin bilinmesi,
Yenilenebilir ve değiştirilebilir bir terörle mücadele politikasının belirlenmesi,
Kamu vicdan birliğinin sağlanması,
Korku ile mücadele edilmesi,
Kargaşa ortamının ortadan kaldırılması,
Terörle mücadelede kamu desteğinin sağlanması,
Gerçekçi çözüm yolları bulmaya yönelik uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi,
Siyasi istikrar, etkin güvenlik birimleri ve hükümet desteğinin oluşturulması,
Strateji merkezlerinin kurulması,
Güvenlik güçlerinin moral düzeyinin arttırılması,
Uzman personel, teknik donanım ve mevcut deneyimlerden faydalanılması,
Devlet politikasında tahrik ve taviz dengesinin korunması,
Devletin mücadele haklılığını anlatabilmesi,
Ülkeye terörist girişlerinin kesin olarak önlenmesi,
Teröristlere sağlanan dış desteğin kesilmesi.
 

    Terörizm ile uluslararası mücadelede ortaya çıkan en önemli sorunlardan biri, terör örgütlerinin ve terörizmin farklı ülkeler tarafından farklı şekilde yorumlanmasıdır. Terörizmin ve terör örgütlerinin farklı ülkeler tarafından farklı şekillerde algılanması ve tanımlanmasının belirgin örneklerinden biri de Almanya’nın PKK terör örgütüne bakışıdır. Bu terör örgütü Almanya’da bir gazete çıkarmakta ve bu gazete yoluyla terör örgütünün propagandasını yapabilmektedir. Bu gazetenin 8 Kasım 2004 tarihli manşetinde, terör örgütünün Türkiye’de turizm gibi ekonomik hedeflere yönelerek ülkede ekonomik krize yol açacağı tehdidinde bulunulmaktadır (Çölaşan, 2004).

    Konuya, uluslararası ilişkiler açısından bakıldığında; yurtiçi ve yurtdışı kamuoyunda, terörle mücadelede tarafsız kalmış grupların desteğinin ve terör örgütlerini dışardan destekleyen ülkeler üzerinde dünya kamuoyu baskısı sağlanmasının büyük önem taşıdığı görülmektedir. Ayrıca terörle mücadele kapsamında; demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkeleri doğrultusunda ve uluslararası işbirliği çerçevesinde hareket etmek ve haklılığımızı gölgeleyebilecek durumların oluşmasını engelleyecek biçimde kararlı davranmak gerekmektedir (Tunçsiper ve Gönen, 2001; 7).

5. TURİZM FAALİYETLERİ KAPSAMINDA MEYDANA GELEN TERÖRİZM EYLEMLERİ VE İYİLEŞTİRMEYE YÖNELİK YENİ FİKİRLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA 

    5.1. Araştırmanın Amacı Ve Önemi 

    AMACI

    Bu araştırmada hedeflenen amaç özellikle 21.yy’da ortaya çıkmış olan Terörizm kapsamı dâhilinde bombalama ve intihar saldırı eylemlerinin Türkiye Turizm Sektörünü nasıl etkilediğini ortaya koymak ve bu konuya ilişkin yapılabilecek iyileştirme çalışmaları üzerine yeni fikir ve öneriler sunmayı kapsamaktadır.

     ÖNEMİ

     Özellikle 1980 yılından sonra Türkiye Turizmi büyük bir gelişme göstermiş ve ülkenin ekonomik sıkıntılar yaşadığı dönemlerde büyük bir döviz girdisi sağlayarak dış borçların giderilmesinde, , ödemeler bilançosunun iyileştirilmesinde, işsizliğin azaltılmasında önemli bir paya sahip olmuştur.(Çımat ve Bahar,2003,1) 

      Terörizm ile turizm endüstrisi arasındaki ilişkinin, turizm endüstrisini hedef alan eylemlerin ulusal ekonomilere ve dünya turizm endüstrisine verdiği zararlar göz önüne alındığında ciddi boyutlarda olduğu görülmektedir. Uluslar arası ekonomide büyük önem taşıyan turizm endüstrisinin barış ve güven ortamında gelişme olanağı bulabilmesi, terörizm gibi konularda ülke imajının sarsılmasının yanı sıra ülkeye yönelik turizm talebinde de büyük kayıplar görülmesi teröristlerin ilgisini bu endüstriye çekmektedir.(Yılmaz ve Yılmaz,2005,54) 


     Turizm talebi terörizm gibi konulara çok duyarlıdır. Bir ülkeye yönelik turizm talebinin sürdürülebilmesi için ülke korunması ve güveni çok önemli bir unsurdur. Turistik bölgelerin güvenilir olarak algılanmasını terörizm olayları ağırlıklı bir şekilde engeller. Bu konuda ülke yönetimlerinin ve turizm işletmelerinin önlem almaları gerekmektedir.2000’li yıllarda uluslararası bir boyut kazanan terörizm, turizm endüstrisini hedef alarak endüstriye ciddi zararlar vermektedir. Bir ülke ya da bölgeye yönelik terör tehditleri ve terör eylemleri turistik tüketicilerin can ve mal güvenliği endişesi duyarak ilgili ülke ya da bölgeye seyahatlerini erteleme ya da iptal etme kararı almalarına yol açmaktadır. (Yılmaz,2004,76–77) 


     Araştırmanın  önemi bu güne kadar yani 21. yy’a kadar süregelmiş olan terör eylemlerinin özellikle turizm sektörünü hedef almış olduğunu gördüğümüz bombalama ve intihar saldırı eylemlerinin turizm sektörünü ne yönde etkilediğini öğrenmek ve bu çerçevede farklı bakış açılarını değerlendirerek değişik fikirler ortaya sunmaktır.

     5.2. Araştırmanın yöntemi 

    5.2.1. Veri toplama yöntemi
    Araştırmamızın veri toplama aşaması literatür taraması ve birebir görüşmelerden oluşacaktır. Birebir görüşmelerde terör, terörizm ve turizm hakkında bilgi sahibi olan uzman kişilerle yapılacaktır ve yarı yapılandırılmış görüşme formlarımızla uzman kişilerle görüşmelerimiz tamamlanacaktır. Bahsi edilen kişiler sırasıyla Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü İşletme Fakültesi’nde görev yapmakta Sayın Prof. Dr. Salih Aynural; Sayın Yönetici ve Yazar Profosyonel Turizmci ve aynı zamanda Airport TV’de Turizme Dair adlı programı sunan Hüseyin Hakkı Kahveci ile birebir görüşmelerimiz olacak ve araştırmamız hakkında farklı görüşlerle veri toplama aşamasını tamamlayacağız.

     5.2.2. Veri analiz yöntemi
    Veri analizimizi de görüşme esnasında not tuttuğumuz formlar ve ses kayıt cihazı aracılığıyla yeniden dinleyerek can alıcı yerleri birebir not alarak araştırma safhamızın analiz bölümünü literatürdeki bilgilerle tamamlayıp sonuca ulaşacağız.

6. SONUÇ

     Araştırmama yönelik tabi tutulan Sayın Profesyonel Yönetici, Yazar ve TV Programı Sunucusu Hüseyin Hakkı KAHVECİ ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstititüsü İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Salih AYNURAL ile yapılan yaklaşık 45’er dakikalık görüşme sonucunda terör ve turizm kavramlarının birbirine zıt iki kavram olduğunu ve terörizm ruhsal bozukluğu, tatminsizliği, sevgisizliği, vahşeti, sadistliği, sapkınlığı ifade ettiğini öğrendik.

     Turizm ve terörizm, her ikisi de sınır aşan faaliyet niteliğine sahip olup seyahat ve iletişim teknolojilerinden yararlanır. Teröristlerin turistleri seçmelerindeki en önemli nedenler arasında turistlerin kolay hedef olmaları, turistlerin ülkelerini temsil etmeleri, özellikle eylemi farklı bir ülkede gerçekleştirerek dış basının dikkatini çekip daha fazla ses getirmek istemeleri, mücadele içinde olunan devlete destek olan ülke vatandaşlarının seçilerek destekçiye mesaj verilmeye çalışılması ve tabi ki de devlete ciddi ekonomik zararlar verilmek istenmesi sıralanabilir.

     Terörizm ile Türkiye ekonomisi arasındaki ilişkiyi ele aldığımız zaman Global olarak Terörizm ile Ekonomi arasında ters bir ilişki vardır. Bir ülkede terörizmin artması, ekonomik gelişmenin düşmesine sebep olmaktadır. Dolayısıyla Türkiye açısından da durum farklı değildir. Nitekim PKK terörü nedeniyle Türkiye’nin ekonomik kaybı 300 milyar doların üzerindedir. Şayet Türkiye PKK terörünü yaşamamış olsaydı bugün Türkiye’nin kişi başına düşen milli geliri 15000 doların altında olmazdı.

    Türkiye’de terörden en fazla etkilenen sektörlerin başında turizm ardından tarım ve hayvancılık sektörü gelmektedir. Bu üç ana sektör dışında Türkiye üretim yapabilen bir ülke konumunda değildir. Türkiye’nin terörizm olaylarında 2006 yılında Antalya’da patlayan bir bomba sonucunda 400 milyon dolarlık bir etki bırakmıştır. Yurtdışından gelen turistlerin rezervasyon iptali, yabancı uyruklu turistlerin gelmeyişi vs. Türkiye’nin turizm gelirini oldukça etkilemiştir. Bu 400 milyon dolarlık gelirin yok olması demek esnafın turizm sektöründe çalışan insanların yaklaşık bir aylık geliridir.

     Türkiye 2009 gelirleriyle 25 milyar dolarlık bir gelir söz konusudur. Türkiye’nin enerji ithalatı 27 milyar dolar fakat bir yılda turizm gelirlerine baktığımız zaman yaklaşık enerji ithalatı ile aynı olduğunu görmekteyiz. Eğer Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde turizm harekâtı başlatmış olsaydı 1984 yılından itibaren 2010 yılı da dâhil olmak üzere Türkiye ‘ye gelen turistin yaklaşık %30 u Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine gelmektedir. Bunun nedeni de Kültür turlarıdır. Kültür turu dünyadaki en pahalı tur kalemlerinden birisidir. Açıkça söylenebilir ki turizm sektörü gibi önemli bir sektör direk terör guruplarının ilgini çekmektedir. Türkiye’nin çeşitli yıllara göre terör eylemlerine baktığımız zaman görmekteyiz ki yapılan tüm eylemler turizmin yüksek sezonlarında yapılmıştır. Eğer Türkiye tam anlamıyla turizm faaliyetlerini dört mevsime yaymış olsaydı terörist eylemlerin daha da sıklaşacağı kaçınılmaz olacaktı. Somut bir örnek vermek gerekecek olursa Irak’ta yaşanan savaş ve terör sonucu Irak’ta turizm namına bir şey bırakmamıştır.

     Terörizmin önlenebilmesi ancak uluslararası boyutta kabul edilen bir terörizm tanımının yapılması ve terörle mücadele politikalarının geliştirilmesine bağlı bulunmaktadır. Özellikle, belirli ekonomik ya da politik çıkarları nedeniyle terörizm hareketlerine destek veren bazı ülkelerin, bu destekten vazgeçirilmesi konusunda uluslararası alanda işbirliğine gidilmesi ve girişimlerin sürdürülmesi gerekmektedir. (Yılmaz, 2004, 76–77)

     Terör olgusu nereye gidersek gidelim her zaman karşımıza çıkmaktadır. Terörizme karşı devletin istihbarat birimini ve ileri teknolojisinin en üst seviyede planlı bir şekilde kullanması gerekmekte ve bu doğrultuda teknik imkânları en üst seviyede kullanılmalıdır. Tabi bu önlemler devletlere göre farklılık göstermekte olup, bazı devletler terörizm konusunda etkili önlemler alırken bazıları ise bu konuda etkili olamamaktadır. Diğer bir önlem olarak Türkiye açısından bakıldığından devletin doğudan batıya göçü engellemesi gerekmektedir. Bunu engellemek için yapılabilecek en güzel yollardan biriside Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki halk tabakasının eğitim ve yaşam alanını genişleterek olmaktadır. Bu kişilere yapılacak her türlü güvenlik sağlanması ve iyi yaşam standardı kişileri oldukları yerde mutlu eğitilmiş ve bilinçli kişiler olarak ikametini sağlayacaktır. Teröristlerin terörist olma nedenleri altındaki başlığımda belirttiğim maddelerde ekonomik eşitsizlik, sosyal çöküntü vb. gibi maddeler yer almaktadır. Baktığımız zaman bu gibi sorunlara köklü çözümler getirildiğinde terör olgusuna da köklü bir çözüm bulunabilir.

     Yakın zamanda 2010 yılında yaşanmış olan İzlanda yanardağ krizi Türkiye tarafından iyi yönetilememiş bir krizdir. THY’nin 570 adet seferinin iptal olmasıyla birlikte ülkelerine gitmeyi bekleyen kişiler daha fazla geceleme ücreti ödemek zorunda kaldılar.Bazı bilinçli seyahat acenteleri müşterilerin  fazla geceleme ücretini karşılarken bazıları da bundan komisyon sağladı. Türkiye’nin terörizm olgusundan imaj problemi yaşaması yetmediği gibi birde bu olayın cereyan etmesi turizm arzının direk başka ülkelere yönelmesine sebebiyet vermektedir.

     İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar güvenlikli bir ortamda yaşamak isterler. Bu yüzden de gitmiş oldukları yerlerde oluşan ve ya oluşabilecek herhangi bir güvensiz ortam onların direk o bölgeyi terk etmelerini doğuracaktır.

     Terörist eylemler sonucu sadece turizm değil; finans piyasası, sermeye hareketleri ve yatırımlar da olumsuz etkileniyor. Aynı zamanda ülke siyasi iktidarsızlığa sürüklenmekte ve toplum içerisinde korku ve panikle devlete olan güvende yerini endişeye bırakmaktadır. Bir psikolojik etmen olarak şu da belirtilmelidir ki 11 Eylül sonrasında birçok insanda uçakla seyahat etme korkusu başlamış, hatta ABD içerisinde de okyanus ötesi yolculuklardan ziyade eyaletler arası yolculuklar artış göstermiştir. Uçak korkusu sadece ABD’li turistleri değil bütün dünyadaki turizm hareketini etkilemiş durumdadır. 

     Turizm endüstrisini hedef alabilecek olası terör saldırılarının  önlenmesi ya da turizm endüstrisine yönelik gerçekleştirilen bir terör eylemi sonrasında endüstrinin aldığı hasarın giderilmesi konularında turizm endüstrisi ve kamu sektörü tarafından alınabilecek önlemler şu şekildedir (Yılmaz ve Yılmaz, 2005):

• Turizm endüstrisinin tüm çalışanları güvenlik ve acil durum önlemleri konusunda eğitilmelidir.

• Turistik tüketiciler olası terör eylemleri konusunda bilgilendirilmeli, terör eylemlerinin önlenmesi ve güvenlik önlemleri hakkında eğitilmelidir.

• Turizm endüstrisinde yer alan tüm taraflar ulusal ya da bölgesel güvenlik kurumlarının oluşturularak turizm işletmelerinin güvenlik önlemleri konusunda denetlenmesi için işbirliğine gitmelidir.

• Turizm işletmelerinde kriz ve acil eylem planları oluşturulmalıdır.

• Terör saldırısının ardından pazarlama stratejileri daha az duyarlı pazar bölümlerinin hedef alınarak hızlı bir düzelme sürecinin başlatılmasına yönelik oluşturulmalıdır.

• Ulusal ve yerel yönetim birimleri, olası terör eylemelerine karşı güvenlik önlemlerini artırmalıdırlar.

• Ulusal ve yerel yönetimler terörizm konusunda halkı bilinçlendirmeli ve eğitmelidirler.

• Turistik destinasyonlarda görev yapan güvenlik güçleri turistlere yönelik suçların yanı sıra terörizm konusunda da eğitilmelidir.

• Terör saldırılarının ardından turizm endüstrisinin toparlanabilmesi için devlet desteği (finansal teşvikler, ulusal düzeyde tanıtım ve reklam kampanyaları vb.) sağlanmalıdır.

• Terörizmin önlenmesi konusunda uluslararası işbirliğine gidilmelidir. 


     Bu önlem ve öngörüler çerçevesinde Türkiye’ye gelen turistin İstanbul’da, Ankara vb. illerde; Örneğin İstanbul Kültür Başkentinin göbeğinde İstiklal caddesinde gezerken eylemlere karşı alınan önlem olarak kurulan Polis bariyeriyle karşılaşması akıllarda ne gibi bir düşünce oluşturmaktadır. Yukarıdaki önlemlere ek olarak şunları diyebiliriz.

Medya’nın terör eylemleri karşısında kamuoyuna yıkıcı yerine yapıcı bilgiler vermesi gerekmektedir.
Emniyet birimlerinin dışsal değil içsel önlemler alması gerekmektedir. Örneğin; sivil polis kullanılmalı istihbarat birimlerinin en iyi şekilde kullanılması gerekmektedir.
Hukuk kurallarının yaptırıcı olması olayların azalmasına yardımcı olabilir.
Halkın terör ve terörizm kavramları konusunda eğitilmesi ve çevresinde görmüş olduğu bu gibi kişileri gerekli birimlere bildirmesi gerekmektedir.
Turistik işletmelerin güvenliğin iyi sağlanması ve tesise alınan personelin iyi bir mülakattan geçirilmesi gerekmektedir.  

     Terör olgusuna köklü çözümler getirilemese de alabileceğimiz ciddi önlemler karşısında zararı en aza indirgeyebiliriz. Çünkü sadece terör kavramı Türkiye için geçerli değildir. Global bir terör kavramından bahsettik. Özellikle Türkiye coğrafi ve stratejik konumu dolayısıyla yıllarca diğer ülkelerin kıskacı altına alınmak istense de hiçbir zaman sömürge altına girmemiştir. Bu yüzden de bazı ülke ve çıkarcı gurupların baskısı ve kışkırtması ile oluşan bu terör guruplarının direk olarak devlete ve ekonomiye zarar verme istekleri bu bakımdandır. Bir ülkenin en önemli besini ekonomisidir. Ekonomi çöktükçe başka ülkelerin sömürgesine boyun eğmek zorunda kalınır. Terör guruplarının da amacını bu düşünce oluşturmaktadır. Bu yüzden kişiler çocuklarını, çevresindekileri ve yeni gelen nesli bu konuda eğitmelidirler. 
  
  
7. EKLER
 

7.1 BENZER ARAŞTIRMALAR VE SONUÇLAR 

     TERÖR FAALİYETLERİNİN TURİZM SEKTÖRÜNE ETKİLERİNİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ PERSPEKTİFİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ 

 Murat YEŞİLTAŞ

İlker ÖZTÜRK

Fatih TÜRKMEN   


     SONUÇ

    Turizm endüstrisinin büyük bir değişim içinde olması ve ülke ekonomilerine önemli kazançlar sağlaması terörizme yönelik faaliyetlerin, turizm sektörünün vazgeçilmez enstrümanı olan turistler üzerinde yoğunlaşmasına sebep olmaktadır. Terör örgütleri turistleri hedef alarak hem iletişim araçlarıyla reklamlarını dünya genelinde yapmakta hem de turizm açısından zengin kaynaklara sahip ülkelerin ekonomisi açısından zararların oluşmasına sebep olmaktadırlar.

    Her ne kadar politik bir ifade şekli gibi gösterilmek istense de terörist olayların, masum insanları, özellikle de amacı sadece turizm faaliyetlerine katılmak olan turistleri hedef alır konuma gelmesi terörist olayların hiçbir haklı tarafı olmadığını ortaya koymaktadır. Özellikle, turizm faaliyetlerinin barış ortamında daha fazla gelişme eğilimde olması ve turistlerin kendilerini güvende hissedecekleri huzurlu ortamları tercih etmeleri eğilimi, terörist olaylardan en çok turizm sektörünün olumsuz olarak etkilenmesine zemin hazırlamaktadır. Terörizmin tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmayacağına göre yapılması gerekenler ülkelerin bu gibi olumsuz ve istenmeyen durumlara hazırlıklı olabilmelerini sağlamak, terör sebebiyle oluşabilecek krizleri çabuk atlatabilmelerine yardımcı olabilmek adına günün değişen koşulları dikkate alınarak öneriler getirmek olacaktır. Yavaş ve Aydoğdu (2004), Unur (2000) ve Taner (2000)’in yapmış oldukları çalışmalardan yola çıkılarak başta Türkiye olmak üzere tüm dünya genelinde turizm alanında faaliyet gösteren ve turist çekebilm çabasında olan ülkelerin uygulaması gereken önerileri aşağıdaki şekilde sınıflandırmak yerinde olacaktır:

• Ülkeler arasında uluslararası işbirliğinin terörizme karşı mücadelede etkili olması için gereken çabalara destek vermek,

• Krizlerin turizm ekonomisine etkilerinin sağlıklı olarak aktarımını sağlayacak, sektör-devlet koordinasyonunu temin edecek sektör izleme ve koordinasyon komitesi oluşturmak,

• Bilgi teknolojilerinden yaralanarak sektördeki işletmelerin tam zamanlı doluluk oranları, iptaller vb. verileri koordinasyon komitesi ve kriz masasına aktarabilecek yazılım programları geliştirmek,

• Turizm Bakanlığı bünyesindeki kriz masasını yeniden yapılandırarak, sektör temsilcileri ve akademisyenlerin de katılımıyla krizlerin yönetilmesini, yaşanan her türdeki krizi fırsat olarak değerlendirebilme yönünde eylem planları geliştirmek ve uygulamak, 
  
 Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi www.e-sosder.com ISSN:1304-0278 Yaz 2005 C.4 S.13 (39-58)

 TERÖRİZM VE TERÖRİZMİN HEDEFİ OLARAK TURİZM ENDÜSTRİSİ 


    Araş. Gör. Burcu Selin YILMAZ

    Araş. Gör. Özgür Devrim YILMAZ

    SONUÇ

    Terörizm ile turizm endüstrisi arasındaki ilişkinin, turizm endüstrisini hedef alan eylemlerin ulusal ekonomilere ve dünya turizm endüstrisine verdiği zararlar göz önüne alındığında ciddi boyutlarda olduğu görülmektedir. Ulusal ekonomiler açısından büyük önem taşıyan turizm endüstrisinin barış ve güven ortamında gelişme olanağı bulabilmesi, terörizm, savaş ve politik istikrarsızlık gibi durumlarda ülke imajının sarsılmasının yanı sıra ülkeye yönelik turizm talebinde büyük düşüşler görülmesi terör örgütlerinin dikkatini bu endüstriye çekmektedir.

    Turizm talebi savaş, politik istikrarsızlık ve terörizm gibi konulara çok duyarlıdır. Bir ülkeye yönelik turizm talebinin korunması ve sürdürülebilmesi için ülkenin güvenilir olarak algılanmasının sağlanması gerekmektedir. Turistik bölgelerin güvenilir olarak algılanmasını engelleyen olaylar genel olarak terörizm, savaşlar ve politik istikrarsızlıklar üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu konuda ülke yönetimlerinin ve turizm işletmelerinin önlem almaları gerekmektedir. Günümüzde uluslararası bir boyut kazanan terörizm, turizm endüstrisini hedef alarak endüstriye ciddi zararlar vermektedir. Bir ülke ya da bölgeye yönelik terör tehditleri ve terör eylemleri turistik tüketicilerin can ve mal güvenliği endişesi duyarak ilgili ülke ya da bölgeye seyahatlerini erteleme ya da iptal etme kararı almalarına yol açmaktadır (Yılmaz, 2004, 76-77).

    Terörizmin önlenebilmesi ancak uluslararası boyutta kabul edilen bir terörizm tanımının yapılması ve terörle mücadele politikalarının geliştirilmesine bağlı bulunmaktadır. Özellikle, belirli ekonomik ya da politik çıkarları nedeniyle terörizm hareketlerine destek veren bazı ülkelerin, bu destekten vazgeçirilmesi konusunda uluslararası alanda işbirliğine gidilmesi ve girişimlerin sürdürülmesi gerekmektedir.

     Bir turistik destinasyona yöneltilen terör eylemleri turizm talebinin ve gelirlerinin düşmesinin yanı sıra yeni ya da daha çok sayıda turistin, turistik destinasyona çekilmesi için daha fazla reklam ve tanıtım harcaması yapılması, zarar gören turistik tesislerin ve turistik altyapının yenilenmesi ya da onarılması ve terörizm tehdidinin azaltılması için daha fazla güvenlik harcaması yapılması gibi dolaylı zararlara da yol açmaktadır. Güvenlik önlemlerinin arttırılması için yüksek maliyetli yatırımlar yapılmaktadır. Sigorta şirketleri terör eylemelerinin yol açtığı zararları sigorta kapsamı dışında bırakmakta ya da yüksek primle ile sigorta kapsamı içine almaktadır. Terörizmin neden olduğu bu maliyetler, turistik tüketicileri ve turistik hizmet sağlayıcıları doğrudan etkilemektedir.

Turizm endüstrisini hedef alabilecek olası terör saldırılarının önlenmesi ya da turizm endüstrisine yönelik gerçekleştirilen bir terör eylemi sonrasında endüstrinin aldığı hasarın giderilmesi konularında turizm endüstrisi ve kamu sektörü tarafından alınabilecek önlemler şu şekildedir (Yılmaz ve Yılmaz, 2005):

• Turizm endüstrisinin tüm çalışanları güvenlik ve acil durum önlemleri konusunda eğitilmelidir.

• Turistik tüketiciler olası terör eylemleri konusunda bilgilendirilmeli, terör eylemlerinin önlenmesi ve güvenlik önlemleri hakkında eğitilmelidir.

• Turizm endüstrisinde yer alan tüm taraflar ulusal ya da bölgesel güvenlik kurumlarının oluşturularak turizm işletmelerinin güvenlik önlemleri konusunda denetlenmesi için işbirliğine gitmelidir.

• Turizm işletmelerinde kriz ve acil eylem planları oluşturulmalıdır.

• Terör saldırısının ardından pazarlama stratejileri daha az duyarlı pazar bölümlerinin hedef alınarak hızlı bir düzelme sürecinin başlatılmasına yönelik oluşturulmalıdır.

• Ulusal ve yerel yönetim birimleri, olası terör eylemelerine karşı güvenlik önlemlerini artırmalıdırlar.

• Ulusal ve yerel yönetimler terörizm konusunda halkı bilinçlendirmeli ve eğitmelidirler.

• Turistik destinasyonlarda görev yapan güvenlik güçleri turistlere yönelik suçların yanı sıra terörizm konusunda da eğitilmelidir.

• Terör saldırılarının ardından turizm endüstrisinin toparlanabilmesi için devlet desteği (finansal teşvikler, ulusal düzeyde tanıtım ve reklam kampanyaları vb.) sağlanmalıdır.

• Terörizmin önlenmesi konusunda uluslararası işbirliğine gidilmelidir.    
   
   
                                   KAYNAKÇA 

AKTAN, Gündüz. (2002), Dünyada ve Türkiye’de Terörizm, Ankara: T:C: Merkez Bankası Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü.

BAL,İhsan.;ÖZKAN,Emre.“Dünyada Önemli Olaylar Kronolijisi”.  www.usak.org.tr/dosyalar/(Erişim Tarihi:10.12.2009)

BLOMBERG, S.B., HESS, G.D. & ORPHANİDES, A. (2004). “The Macroeconomic  Terrorism”. Journal of Monetary Economics, 51 (5), 1007–1032. 

BOZDEMİR, Mevlüt. (1981). “Terör ve Terörizm” SBF Basın Yayın Yüksek Okulu Yıllığı,523.

BROWN, Doug. (2004). Terörizm ve Terörizmle Mücadele, Ankara: EGM Basımevi.

BRUNT, P., MAWBY, R. & HAMBLY, Z. (2000). “Tourist”. Tourism Management, 21 (4), 417–424. 

CAŞIN, M.Hakkı. (2008). Uluslararası Terörizm, Ankara: Nobel Yayın

CHAVEZ, R.(1999, March).“Globalisation and Tourism: Deadly mix for indigenous peoples”. Third World Resurgence, No.103. Erişim:07.10.2003, http://www.twnside.org.sg/title/chavez-cn.htm 

ÇÖLAŞAN, E. (2004, Kasım 30). “Kulakların çınlasın Almanya!” Hürriyet Gazetesi.Erişim: 30.11.2004, http://www.hurriyetim.com.tr 

DRAKOS, K. (2004). “Terrorism-Induced Structural Shifts in Financial Risk: Airline Stocks in The Aftermath of the September 11th Terror Attacks”. European Journal of Political Economy, 20 (2), 435–446.

EMSEN,Ö.S.;DEĞER,M.K. (2004).”Turizm Üzerine Terörizmin Etkileri: 1984-2001 Türkiye Deneyimi”.Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi ,(7), 67-83.

FEİCHTİNGER, G., HARTL, R.F., KORT, P.M. & NOVAK, A.J. (2001). “Terrorism control in the tourism industry”. Journal of Optimization Theory and Applications, 108 (2), 283–296. 

FELTON, J. (2000). “Tourism and terrorism - the road to recovery in Egypt”. Erişim:  09.05.2005, http://www.hotel-online.com/Trends/Andersen/2001_Egypt.html

GOODRICH, J. N., (2002), ‘September 11 2001 Attack On America: A Record Of The Immediate Impacts And Reactions In The USA Travel And Tourism İndustry’ , Tourism Management, vol: 23, pp:573–578.

INGLADA, V. & REY, B. (2004). “Spanish air travel and the September 11 terrorist attacks: a note”. Journal of Air Transport Management, 10 (6), 441–443. 

KARADEMİR, Kemal.(2005)”İntihar Bombacıları”.Polis Bilimleri Dergisi, Cilt 1(4)

KARAELMAS, Nilay. (2005), “Kuşadası’nda Terör: 5 Kişi Öldü”, www.voanews.com/turkish/archive/2005-07/2005-07-16-voa2.cfm, (Erişim Tarihi:31.01.2008)

KUVELOĞLU, D. (2004). Turizm@gelecek.tr, Ankara: Elips Kitap.

KÜÇÜKALTAN, D. & OĞUZHAN, A. (1998). “Türkiye’de turizm hedefli terör hareketleriüzerine bir model denemesi: Almanya örneği”. Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, 21. Yüzyılın Eşiğinde Türkiye Turizmi Sempozyumu, 16 Nisan 1998, Ankara. 

MANSFIELD, Y. (1999). Cycles of war, terror, and peace: determinants and management of crisis and recovery of the Israeli tourism industry. Journal of Travel Research,(1), 30–36. 

NITSCH, V. & SCHUMACHER, D. (2004). “Terrorism and International Trade: an Empirical İnvestigation”. European Journal of Political Economy, 20(2), 423–433. 

ORHANER,E.; HUSSEİN, A.Tunç.(2007).Özel Öğretim Yöntemleri,Ankara:Siyasal Basın Yayın Dağıtım

PARASKEVAS, Alexandros and ARANDELL, Beverley. (2007), “A Strategic Framework for Terrorism Prevention and Mitigation in Tourism Destinations”, Tourism Management, vol:28, pp:1560–1573.

PIZAM, A. (2002). “Tourism and terrorism”. International Journal of Hospitality Management, 21, 1-3. 

PIZAM, ABRAHAM and FLEISCHER Aliza.(2001), “ Severity vs. Frequency of Acts of Terrorism: Which Has A Larger Impact on Tourism Demand” The Center for Agricultaral Economics Research Working, Paper No: 2117.

SEZGİN, Mukadder. (2002). “Terörün Turizm Sektörüne Etkileri”.TCMB; Dünyada ve Türkiye’de Terör Konferansı. 132

SÖNMEZ, S.F., APOSTOLOPOULOS, Y. & TARLOW, P. (1999). “Tourism in crisis: managing the effects of terrorism”. Journal of Travel Research, 38 (1), 13–18.

STORK, U. E. M. (2002) The Tourism Industry in the Third Millennium is a  Resilient Industry, Shown at the Impact of the Terror Attack of 9-11-2001, La Salle University.

TANER, B. (2000). “Terörizm ve turizm”. Anatolia: Turizm Araştımaları Dergisi, Yıl: 11,Eylül – Aralık, 93–98. 

TANRISEVDİ, A. (2002). Krizlerin Seyahat Acentaları Üzerindeki Etkileri ve Bu Etkilerin Çözümüne Yönelik Stratejiler (Doktora Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü)

TARLOW, P.E. (2002). “Tourism in the Twenty-First Century”. The Futurist, 36 (5), 48–51 

TAŞ, D. (2003, Kasım 21). “Kara Liste Olmasın Diye Dışişleri Göreve”. Milliyet Gazetesi. Erişim: 21/11/2003, http://www.milliyet.com.tr/2003/11/21/ekonomi/eko01.html

TOSUN, Cevat ve Bilim, Yasin. (2005), “Turistik Pazarlama Açısından Destinasyon Güvenlik İmajı ve Türkiye’nin Güvenlik İmajının Avrupalı Turistler Tarafından Algılanması”, I. Çanakkale Turizm Biyenali, ss:1-12.

TUNÇSİPER, B. & GÖNEN, İ. (2001). “Dönemsel olayların turizm ekonomisine etkileri ve çözüm önerileri”. II. Ulusal Türkiye Turizmi Sempozyumu Tebliğler Kitabı,Türkiye Turizmini Araştırma Enstitüsü, 6-7 Aralık 2001; 1-21. 

UNUR, K. (2000). “Turizm – Terörizm İlişkisi ve Türkiye Örneği”. Anatolia Turizm Araştımaları Dergisi, Yıl: 11, Eylül – Aralık,169–177.

WTTC (2002). “End of the Tunnel in Sight for Travel and Tourism – Recovery Forecast Mid 2002”. Erişim: 22.03.2002, http://www.wttc.org/ 

YAVAŞ, Adem ve AYDOĞDU, Özlem.(2004), “Küresel Krizleri Yönet(eme)mek Turizm ve Terörizm”, 1. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi 15–16 Nisan 2004, ss:52–72. 
  
YILMAZ, Ö.D. (2004). “Turizm işletmelerinde kriz yönetimi ve konaklama işletmeleri yöneticilerinin krizlere ilişkin yaklaşımlarına yönelik bir araştırma” (Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2004). 

YILMAZ,B. Selin.; YILMAZ,Ö.Devrim. (2005).”Terörizm ve Terörizmin Hedefi Olarak Turizm Endüstrisi” ,Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi,4,39–58.
 

ELEKTRONİK KAYNAKLAR

[WEB_1]

Terör ya da Terörizm Kökenbilim. http://tr.wikipedia.org/wiki/Ter%C3%B6rizm, 02.01.2010

[WEB_2]

Eminyet Genel Müdürlüğü  Resmi Sitesi, Terör ve Terörizm. http://www.egm.gov.tr/temuh/terorizm1.html , 04.01.2010

[WEB_3]

Rüstemova Demirci,S. “Terörizmin Psikolojisi”.(2008). http://www.tasam.org/index.php?altid=2281,06.01.2010

[WEB_4]

İnsan Hakları Derneği.”Ankara Ulus’ta Patlama” http://www.ihd.org.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=74:ankara-ulusta-patlama&catid=30:ortak-baslamalar&Itemid=80; 06.01.2010

[WEB_5]

Öztürk,Ali.(2007). “Trabzon’a Kimler Ne Misyonu Biçti?” http://www.haber7.com/haber/20070122/Trabzona-kimler-ne-misyonu-bicti.php.08.01.2010

 

 

NOT: Bu rapor MİR HABER'e Hüseyin Hakkı KAHVECİ tarafından e-posta yolu ile gönderilmiştir.

 



Bu haber 3,721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,140 µs