En Sıcak Konular

EĞİTİM SİSTEMİ SINAV YORGUNU

13 Haziran 2010 17:36 tsi
EĞİTİM SİSTEMİ SINAV YORGUNU Veliler ve öğrenciler üç yıla yayılan Seviye Belirleme Sınavları sebebiyle stres ve yorgunluk yaşarken, imtihanlar, tatile haftalar kala orta öğretimde sınıfları boşalttı.

SBS’LERİN GELECEĞİ BELİRSİZ, SINIFLAR BOŞALDI

Dün yapılan, ilköğretim 6. sınıf öğrencisi yaklaşık 1 milyon 88 bin adayın katıldığı sınav ile SBS maratonu tamamlandı. SBS’ye geçen hafta da 7 ve 8’ler girmişti. Veliler ve öğrenciler üç yıla yayılan Seviye Belirleme Sınavları sebebiyle stres ve yorgunluk yaşarken, imtihanlar, tatile haftalar kala orta öğretimde sınıfları boşalttı. Lise son sınıf öğrencileri de LGS ve LYS’ler için daha önce özel izinli sayılmışlardı. Bu arada, değişen üniversite yerleştirme sınavları tartışılırken SBS’lerin geleceği de belirsizliğini koruyor.

ÖĞRENCİ VE VELİLER İMTİHAN STRESİ YAŞIYOR

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezinin (EBSAM) yaptığı araştırmaya göre; okul, dershane, ödev, etüd, özel ders derken öğrenci ve aileleri sosyal faaliyetlere zaman ayıramadılar. Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, SBS, LGS ve LYS yüzünden hem ailelerin, hem de öğrencilerin büyük stres yaşadığını belirterek, şunları söyledi: “Aileler, çocuklarının daha iyi bir okula gidebilmesi için tüm imkânlarını zorlamaktadır. Öğrenciler ise, kazanamama stresi içinde uykusuz günler geçirmektedir. Ne kendilerine bir zaman ayırabilmektedirler, ne de sosyal, sportif, kültürel bir aktiviteye.”

Yoğun sınav trafiği, veli ve öğrencıleri yordu

KONYA'DA mimarlık yapan Ahmet Toprak, 6. ve 7. sınıfa giden iki çocuğunun Seviye Belirleme Sınavı'na girdiğini, bir çocuğunun da üniversiteye hazırlandığını belirtti. Sınavlar sebebiyle hafta sonları çocuklarını bir arada göremediğini ifade eden Toprak, ev, iş, okul ve dershane arasında adeta mekik dokuduğunu dile getirdi. Toprak, “Ömrümüz okul kapısında sınavdan, etütten ve dersten çıkan çocuğumuzu beklemekle geçiyor. Çocuklarımız dersten başını kaldırıp ta sosyal bir faaliyete vakit ayıramıyor” dedi. Toprak, hafta içi okula, hafta sonu dershaneye giden çocuklarını sınavdan sınav yetiştirmeye çalıştığını söyledi. Toprak, mevcut sınav sisteminin çocuklar üzerinde olumsuz etkiler doğurduğunu sözlerine ekledi.

Anne Ayşegül Toprak ise, “Çocukluğunu ve gençliğini doğru yaşayamayanlar, insanlarla sağlıklı bir sosyal ilişki kuramıyor. Doğru bir arkadaşlık ortamı oluşturamıyor ve yalnızlaşıyor. Bu da psikolojik sorunları beraberinde getiriyor. Çocuklarımız da biz de sınav yılgını olduk” ifadelerini kullandı.

SBS sınavları tamamlandı

İLKÖĞRETİM 6. sınıf öğrencisi yaklaşık 1 milyon 88 bin adayın katıldığı Seviye Belirleme Sınavı (SBS) tamamlandı. SBS, bütün il merkezleri ile yurt dışında Lefkoşa, Trablusgarp, Riyad, Medine, Cidde, Tebük, Kuveyt, Aşkabat, Taşkent, Bakü ve Bişkek’de gerçekleştirildi. SBS, tüm sınav merkezlerinde Türkiye saatiyle 10.00’da başladı ve 90 dakika sürdü. Öğrencilere sınavda 80 soru yöneltildi. Sınav soru ve cevapları saat 13.00’ten itibaren ‘’www.meb.gov.tr’’ internet adresinde yayınlandı. Sınav sonuçları 6 Ağustos 2010’da açıklanacak.

ASOSYAL BİREYLER YETİŞİYOR

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez daha önce yaptığı açıklamada, sınav odaklı eğitim sisteminde öğrencilerin sosyal yanları zayıf bireyler olarak yetiştiğini ve bu şekilde toplumda yerini aldığını belirterek, “Bu, Türkiye’nin geleceği açısından büyük risk oluşturmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

Öğrencilerin, sınavlar yüzünden günlerini yoğun stres altında geçirdiğini, okul, dershane, ödev, etüd, özel ders derken kendilerine ve sosyal bir faaliyete zaman ayıramadıklarını kaydeden Etyemez, “Öğrencilerin önlerine, ilköğretimde SBS, ortaöğretimde LGS-LYS ve yükseköğretimi bitirdikten sonra ise KPSS çıkmaktadır. Tüm gelecekleri 2-3 saatlik sınavlara sıkıştırılmış durumdadır. Bu sınavlar yüzünden sadece ders çalışmaya endekslenmiş olan öğrenciler, asosyal bireyler olarak toplumsal hayata atılmaktadır” şeklinde konuştu.

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, SBS, LGS ve LYS yüzünden hem ailelerin hem de öğrencilerin büyük stres yaşadığını belirterek, şunları söyledi: “Aileler, çocuklarının daha iyi bir okula gidebilmesi için tüm imkânlarını zorlamaktadır. Öğrenciler ise, kazanamama stresi içinde uykusuz günler geçirmektedir. Ne kendilerine bir zaman ayırabilmektedirler ne de sosyal, sportif, kültürel bir aktiviteye. Öğrencileri asosyalleşmeye iten sınav odaklı eğitim sisteminden kurtulmamız gerekmektedir.”

 

Kaynak: YENİ ASYA GAZETESİ,http://www.yeniasya.com.tr/2010/06/13/guncel/h2.htm



Bu haber 953 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,394 µs