En Sıcak Konular

KİM ''TÜRK BİRLİĞİ'' DİYOR?

12 Haziran 2010 14:09 tsi
KİM ''TÜRK BİRLİĞİ'' DİYOR? Türkiye’de eksen kayması yaşandığı yönündeki tartışmalar hâlâ sıcaklığını koruyor. Aslında yapılması gereken Türkiye’nin ne zamandan beri doğru bir eksende olduğu tartışmasıdır.

Kim "Türk Birliği" diyor?

Türkiye’de eksen kayması yaşandığı yönündeki tartışmalar hâlâ sıcaklığını koruyor. Aslında yapılması gereken Türkiye’nin ne zamandan beri doğru bir eksende olduğu tartışmasıdır. Öyleyse geriye dönüp bakalım. 90’lı yıllarda ateşlenen “AB giriş süreci” taraftarları, özellikle 1995 yılında imzalanan gümrük birliği anlaşması ile sevinç çığlıkları atmaya başladılar. Ancak bu sevinç fazla sürmedi ve yerini “alırlar” - “almazlar” karşıtlığına bıraktı. Sonra bakıldı ki AB’nin Türkiye’yi alacağı falan yok; bu kez de “batılı” olmak diye bir süreç başlattılar. Dikkat edin “batıdan iyi şeyleri almak” değil, varsa yoksa batılı olmak. Bunun için neler yapılmadı ki... İdam cezası başta olmak üzere özellikle terörle mücadelede bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz yasalar değiştirildi, K.K.T.C çıkmaz bir yola sürüklendi, kârlı devlet kuruluşları yarı fiyatına yabancılara devredildi ve en kötüsü bu süreçle Türk milletinin akılcı bir batı entegrasyonuna yönelişinin önü kesildi. Sözün kısası AB giriş süreci diye bir şeyin olmadığını herkes gördü. Bu noktada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bile “AB’ye dur bakalım arkadaş diyeceıiz” sözlerini vurgulamak isterim.
Ortadoğu çıkışı
Türkiye AKP iktidarıyla birlikte dış politikada iki süreci uygulamaya koydu. Bunlardan ilki AB kamuflajı altında yumuşak geçiş sürecidir. Müzakerelere geçildiğinde Ankara sokaklarında sanki AB’ye girilmiş gibi kutlamalar yapılmıştı. Millet de ne bilsin “galiba iyi bir şeyler olmuş” diyerek yine sineye çekmişti. Onca süslü cümle ve icraata rağmen esas olan ikinci sürece geçilme vakti geldiğinde sahneye Sayın Ahmet Davutoğlu çıkıverdi. İşte bu süreç AKP’nin başından beri inandığı karar ve uygulamaların da zeminidir. Konuya bu açıdan bakıldığında AKP yetkililerinin uzun yıllardan beri söyledikleri ya da savundukları Ortadoğu odaklı uygulamaları hayata geçirmeye çalıştıklarını görüyoruz. Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Stratejik Derinlik adlı çalışması bu iddiamıza delil teşkil edecek türden.
Gelelim Türk Birliği’ne
Çok açıktır ki merhum Özal’ın ölmeden önceki 2 yıllık çalışma dönemi irdelendiğinde kısmen de olsa Türk Birliği vurgusu vardır. Bu dönemde Rahmetli Alparslan Türkeş’in Türk Birliği’ne katkı ve öngörüleri tartışılmayacak boyuttadır. Özal’ın bir devlet başkanına “Türk Birliği’ni kuracağız hazır olun” dediğini; Nazarbayev’in böyle bir düşünceyi vaktiyle Demirel’e teklif ettiğini ve onun da kabul etmediğini Kamran İnan bir röportajında ifade etmiştir. Geriye dönüp bakıldığında Türk Birliği yönündeki çabaların, kişisel ya da sivil toplum ölçüsünde etkiler meydana getirdiği ifade edilebilir. AKP iktidarında Türk dünyasına yönelik çalışmaların içerik olarak geçmiştekilerden bir farkı yoktur. Yani mütevazı, iddiasız, zamanla kısıtlanmamış göstermelik hedefler ve iç politikaya süslü göndermeler...Ancak bütün bunlara rağmen belli bir süre dış politikada “Türk Birliği’nden” kaçınılması AKP döneminde yapılanları ön plana çıkarmayı başarmıştır.
Özetlemeye çalıştığımız bu süreçte kısmen de olsa 1990-1993 dönemi dışında devlet nezdinde bir “Türk Birliği” projesini görmek zordur. Dün olduğu gibi bugün de siyasi partilerimizden hangisi net bir dış politika hedefi olarak Türk Birliğini istemekte ve bu isteğini Türk dünyasına açıklamaktadır?  Çünkü unutmamak gerekir ki eğer bu projeyi isteyen varsa “biz iktidara gelirsek Türk Birliğini kuracağız” diyebilme özgürlüğüne sahiptir.

Kürşat Zorlu - Yeniçağ

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=13638



Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,182 µs