En Sıcak Konular

SUYUNU BIRAKMAYAN INTENSE DOMATES TÜRKİYE’YE TANITILDI

11 Haziran 2010 21:35 tsi
SUYUNU BIRAKMAYAN INTENSE DOMATES TÜRKİYE’YE TANITILDI Dünyanın suyunu bırakmayan ilk domatesi Intense; İstanbul’da Zarifi Restorant’da Türkiye Aşçılar Derneği’nce yapılan domatesli lezzetler eşliğinde tanıtıldı.

INTENSE DOMATES TÜRKİYE’YE TANITILDI 

Dünyanın  suyunu bırakmayan ilk domatesi Intense; İstanbul’da Zarifi Restorant’da Türkiye Aşçılar Derneği’nce yapılan domatesli lezzetler eşliğinde tanıtıldı.  Basın Toplantısında Intense’in genetik hiçbir müdahale taşımadığını, diğer domateslerle aynı besin değeri ve lezzette olduğunu açıklayan Intense Tedarik Zinciri Uzmanı Cenk Nadir; Türkiye’nin en fazla domates tüketen ülkeler arasında olduğunu ifade ederek Intense’in hem endüstriyel hem de evlerde kullanımındaki avantajlarından bahsetti.

 

Intense, çocukluğumuzdan hatırladığımız etli, lezzetli oval biçimli sırık domateslerine benziyor. Bu tip bir domatesin yaban domatesiyle melezlenmesi yöntemiyle 10 sene süren çalışmalar sonucu üretilen Intense; Bayer Crop Science bünyesindeki Nunhems Tohum (Hollanda) tarafından geliştirilmiş. Antalya’nın iklimine mükemmel uyum sağlayan Intense, yıllık 1000 ton kapasiteyle Türkiye’de üretimde ve üretilen miktar ağırlıkla iç piyasanın taleplerini karşılamış. Gelecek sene üretimi 2000 tona çıkarmayı hedefleyen Intense evlere, işyerlerine markalı sebze olarak girmek ve yurtdışı taleplerini daha fazla karşılamayı planlıyor. 

 

Domatesin suyunu bırakmaması  ne demek?

Intense; sert ve etli yapısı  sayesinde dilimleme ve küp şeklinde kesim esnasında suyunu bırakmamasıyla büyük kolaylık sağlıyor. Domateste hacim kaybını önleyen ve uzun süre dayanıklılık sağlayan Intense domates, salata, sandviç, domates reçeli yapımında suyunu hemen salmadığı, rengini ve dokusunu kaybetmediği için büyük kolaylık sağlıyor.

Intense’in endüstriyel kullanımdaki faydaları aşçıları sevindirecek

Yemeklerde göz alıcı iç  ve dış rengiyle sunum çeşitliliği ve kullanım kolaylığı sağlayan Intense domates; suyunu bırakmayıp ateşi söndürmediğinden kebapçıların da gözdesi olacak.

Yaban domatesiyle tarla domatesi evlendi ‘intense’ doğdu

Proje tamamıyla tesadüfler sonucu başladı. Nunhems'in domates ıslah grubu  bir gün yabani küçük domateslerden bir tanesinin suyunu bırakmadığını fark eder. Bunun sandviçler için ideal bir domates olabileceğini düşünür ve küçük yabani domatesi 10 yıl boyunca geleneksel tarla domatesleriyle melezleyerek (evlendirerek) dünyanın ilk suyunu bırakmayan domatesi Intense’i ortaya çıkarır.

Intense, Bayer Crop Science bünyesinde olan Nunhems Tohum'a ait bir markadır.

Nunhems dünyada 42 ülkede faaliyetlerini 1.500 kişiyle yürütmektedir. Yaklaşık 28 değişik sebze grubunda 2.500 çeşide sahiptir. Bu çeşitleri 14 farklı ülkede, 26 Araştırma-Geliştirme istasyonunda geliştirmiştir. 

Intense, 2008’de Avrupa ve Amerika’da iki ödüle layık görülmüş.

Intense domates klasik islah yöntemleriyle tarla domateslerinin aşılanması yöntemiyle üretilmiştir. 
Herhangi bir genetik değişikliğe uğratılmaksızın klasik ıslah yöntemleriyle tarla domateslerinin birbiriyle melezlenmesiyle (evlendirilmesi) ortaya çıkartılan Intense; konvansiyonel domateslerle aynı besin değerlerine sahiptir. 12 ay boyunca insan sağlığına uygun ''iyi tarım uygulamaları'' kullanılarak tamamıyla uluslararası standartlarda ''izlenebilir'' şekilde tarımın başkenti Antalya'da yetiştirilen domatesler insan sağlığı için zararlı hiçbir madde barındırmaz.

Intense domates’in diğer domateslerden farkı ne?
Intense domates’in hücreleri bilinen domateslere göre daha geniş ve esnektir. Bu sebepten  suyunu diğer domateslerden 10 kat daha uzun süre muhafaza eder. Intense kesildikten 10 gün sonra bile sadece %7’lik ağırlık kaybına uğrar. Bu özellik bilinen domateslerde % 13 civarındadır.  Bu da Intense’e soğukta muhafaza konusunda eşsiz bir değer katar. Göz alıcı soslar, hamurlaşmayan sandviçler, türlüde kaybolmayan domatesler için…

Intense makarna ve kızartmalar için koyu kırmızı renkli soslar hazırlama imkanı verir.

Fırın uygulamalarında, tencere yemeklerinde ve güveçlerde piştiğinde kaybolmaz.  Ayrıca kebap yaparken, piştiğinde yapısını koruduğu için şişten düşmez, kabuğu kolay soyulur. Intense domates, sandviçlerde kullanıldığında suyunu bırakmadığından ekmeği ıslatmaz, hamurlaştırmaz, taze görünümünü ve lezzetini uzun süre korur. Çok ince dilimlenip, küçük küpler halinde doğrayarak harika carpaccio’lar ve brushchetta’lar hazırlayabilme imkanı sunar.

Endüstriyel kullanım için mükemmel bir buluş…

Intense domates, domateslerin suyunu bırakması nedeniyle domates kullanılmaktan kaçınılan tüm yemek, salata ve sandviç çeşitlerinde kullanılabilir. Sert yapısıyla 3 mm inceliğine kadar dilimlenebilir ve küçük küpler halinde kesilebilir. Dilimlenme esnasında sadece % 5'lik kısmı atılır ki bu sıradan domateslere oranla 3 kat daha az atık anlamına gelir. Kesildikten sonra suyunu bırakmaması nedeniyle uzun süre taze görünümünü korur. Sıradan domates, Intense’e göre 3 kat daha çok atık verir. Sıradan domatesleri kesme tahtasında keserken birkaç dilimden sonra tutmakta zorlanılır. Çünkü domatesin şekli bozulmaya başlar. Bu düzgün dilimleme yapamamaktır. Bunun yanında sıradan domatesleri iyi dilimlemek için sap kısmından çok büyük bir kısmını atmak zorunda kalırız. Çünkü domates sapının merkezindeki beyaz kısmın atılması gerekmektedir. Intense bu beyaz kısmın uzunluğu 0,5 cm'den küçüktür. Dolayısıyla baş ve sonu düşününce normal domateslerde atık çok fazladır (yaklaşık 3 kat). Ayrıca Intense yoğun yapısı dolayısıyla 3mm inceliğe kadar kolayca kesilebilir. Diğer domatesler için bu incelik neredeyse imkansızdır. Intense suyunu diğer domateslerden 10 kat daha uzun süre muhafaza eder.

Klasik domatesler ilk kesim anında yaklaşık %10 su bırakır, bu Intense'de % 1'dir. 
 Intense kesildikten 12 saat sonra bilinen domatesler % 12 civarında suyunu kaybeder. Intense domates ise  sadece % 3'ünü yitirir.  Hatta kesimden 10 gün sonra ancak  % 7’lik ağırlık kaybı olur. Bu özellik bilinen domateslerde % 13 civarındadır.

Yemeklerde ekonomik kullanım…

Intense yemeklerde pişirildiği   zaman hacmen kaybolmaması, dağılmaması ve koyu kırmızı rengini muhafaza etmesi nedeniyle yemeğe güzel bir görüntü ve lezzet katar.  Intense bu sebeplerden dolayı  restoranlar, kafeler, otel mutfakları, fastfood restoranları, catering kuruluşları ve ev hanımlarına kullanım kolaylığı ve sunum çeşitliliği sağlamaktadır.  Hazır sandviçlerde neredeyse domates göremezsiniz. Çünkü domates bu firmalarca uzak durulması gereken bir unsurdur. Intense ile yapılan sandviçler ise 7-10 gün bozulmadan kalabilir.  
Sıradan domatesi kestiniz ve bir  kaba koydunuz (bir restoranda, otel mutfağında veya brunch veren bir yerde). Bu domates suyunu bıraktığı için her yarım saatte bir suyunu değiştirmek gerekir. Bu ekstra işçilik demektir. Ayrıca birkaç saat suyunu değiştirmezseniz domates asitli yapısından ötürü fermente olur. Tüm bu sebeplerden aşçılar domatesi bekletmek istemezler ve dökerler, ardından yeniden kesim yaparlar. Bu da ekonomik bir kayıptır.

Domates kullanımını  sınırlayan durumlar için Intense tam bir çözümdür. 

Intense fonksiyonel bir domatestir.
Profesyonel ya da amatör fark etmez; bir aşçı eline Intense'i aldığında, onu birçok şekilde değerlendirme yolu bulacaktır.

Intense domates hesaplıdır ve büyük marketlerde bulunabilir…

Hacmini koruduğu için diğer domateslerden avantajlı olan Intense; fiyatıyla da avantajlı. Kilosunu 1-1,5 TL arası satın alabileceğiniz Intense’i süpermarketlerde bulabilirsiniz. www.intensetomatoes.com

DOMATES EK BİLGİ

Diyet yapanlara iyi haber: Domates tokluk hissi yaratıyor

Univercity of Reading’in (İngiltere) araştırmacıları, domatesle zenginleştirilmiş ekmeği 18-35 yaş arasındaki kişiler üzerinde test etti. Domatesli ekmeğin, normal ekmeğe nazaran daha doyurucu olduğu ve tokluk hissi yarattığı  ortaya çıktı.

İyi domates seçmek için…
İyi bir domatesin dış ve iç renginin bazı istisna çeşitler dışında aynı renkte  koyu kırmızı olması istenir. Sap kısmının gösterişli ve canlı olması beklenir. Bunun yanında sert olması, raf ömrünün uzun olması ve domatese has o kokuya sahip olması gerekir. 
  Neden domates yemeliyiz?

Domates A,C vitaminleri ve Folik asit gibi birçok faydalı madde içerir. Domates yemekle kan daha fazla akışkan hale gelir. Böylece kalp hastalıkları ve felç riski düşer. C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunların yanında yüksek oranlarda Likopen maddesi ihtiva eder.  Likopen domatese rengini veren pigmenttir ve birçok kanser türünün ortaya çıkma riskini düşürmektedir. Son bir anımsatma, Likopen yüzdesi domates pişirilince daha da yükselmektedir.

 Merve KOCACENK
turuncu iletişim hizmetleri



Bu haber 2,824 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,144 µs