En Sıcak Konular

YURT DIŞINDA OY KULLANMAYA YENİ DÜZENLEME

7 Ocak 2008 17:35 tsi
YURT DIŞINDA OY KULLANMAYA YENİ DÜZENLEME Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere toplantı hakkında açıklamalar yaptı...

ANKARA - Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının milletvekili genel seçimlerinde, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve halk oylamalarında, mektupla, elektronik oylamayla, gümrük kapılarında ve sandık usulleriyle oy kullanabilmesine imkan verecek kanun tasarısının, Bakanlar Kurulunda imzalanarak TBMM'ye gönderilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.
     Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulunda imzalanarak TBMM'ye gönderilmesi kararlaştırılan ''yurt dışındaki Türk vatandaşlarının oy kullanmasına'' ilişkin düzenlemeler içeren yasa tasarısı hakkında bilgi verdi.
     Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının uzunca süre oy kullanma hakkına sahip olamadıklarını belirten Çiçek, belli bir süre önce sadece gümrük kapılarında oy kullanma imkanı elde ettiklerini, bunun da son derece düşük bir nispeti ifade ettiğini vurguladı.
     Yurt dışındaki vatandaşların milletvekili genel seçimlerinde, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve halk oylamalarında oy kullanabileceğini belirten Çiçek, yurt dışı seçmenlerin sadece seçime katılan siyasi partilere oy verebileceklerini, bağımsızlara oy verebilme imkanlarının bulunmayacağını bildirdi.
     Cemil Çiçek, yurt dışındaki seçmenlerin mektupla, elektronik oylamayla, gümrük kapılarında oy kullanma veya sandık usullerinden birisiyle oy kullanabileceklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Hangi ülkede nasıl oy kullanacağına YSK, Dışişleri Bakanlığıyla görüşerek karar verecektir. Bu yasa tasarısında mektupla oy kullanımı söz konusu olduğunda bununla ilgili bütün bilgiler kanun tasarısında derç edilmiştir. Üç tane zarf gönderilecektir. Zarfın en dış kısmı kişinin seçmen adresidir. Ondan sonra tekrar geri gönderilmesi, oy pusulası gibi düzenlemeler var. Elektronik ortamda oy verilmesi, gümrük kapılarında oy verilmesi, bunların hepsi kanunda yeni baştan düzenlendi.
     Oyların düzenlenmesi ise hangi tip oylama söz konusu olursa olsun, oyların verilmesi mevcut uygulamadaki gibi olacaktır. Bugün gümrük kapılarındaki oylar Türkiye genelinde nasıl değerlendiriliyorsa, aynı şekilde illere yansıtılmak suretiyle olacaktır.''
     Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin yaptığı açıklamanın ardından soruları yanıtladı.
     TCK'nin 301. maddesiyle ilgili düzenleme konusunun Bakanlar Kurulu gündemine gelip gelmediği sorusu üzerine Çiçek, ''Ben zaten ele aldığımız kanun tasarılarıyla ilgili, imzaya açılanlarla ilgili bilgi verdim. Bunlar içinde o olmadığına göre bu saat itibarıyla size bir açıklama yapamam. Tasarı olarak henüz Meclis'e göndermedik. Göndereceklerimizi sizlere söyledim'' dedi.
     İstihdam paketine ilişkin bir soru üzerine Çiçek, bunun kapsamlı bir konu olduğunu belirtti. Bakan Çiçek, bunu bir an evvel kamuoyuyla paylaşmak istediklerini ancak gündemdeki yoğunluk nedeniyle kapsamlı bir çalışmayı da gerektirdiği için büyük bir ihtimalle gelecek bakanlar kurulu toplantısında ele alınabileceğini söyledi.
     İran'ın Türkiye'ye verdiği doğal gazı kestiğini anımsatan bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan'ın, bu çerçevede İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir temasının olup olmadığı sorusu üzerine de Çiçek, ''Enerji Bakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte ABD'ye gitti. Dolayısıyla enerji ile ilgili bir konu gündeme gelmedi'' dedi.
     Çiçek, açıklamasında, Bakanlar Kurulunda imzaya açılan 5 kanun tasarısı hakkında bilgi verdi.
     Çiçek, Diyarbakır'da yaşanan terör olayıyla bağlantılı olarak Bakanlar Kurulunda asayiş ve güvenlik konularının da bir kez daha değişik yönleriyle ele alınarak değerlendirildiğini de söyledi.

Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,689 µs