En Sıcak Konular

KURTULMUŞ: ''ONE MİNUTE'NİN GEREĞİ YAPILMADI''

5 Haziran 2010 15:36 tsi
KURTULMUŞ: ''ONE MİNUTE'NİN GEREĞİ YAPILMADI'' Numan Kurtulmuş, "İsrail ilk kez Türk devletine karşı doğrudan, gözünün içine baka baka saldırıda bulunmuştur" dedi.

Konvoy sahipsiz bırakıldı

Erdoğan'ın Davos'taki 'one minute' çıkışının arkasını getiremediğini belirten Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, "İsrail ilk kez Türk devletine karşı doğrudan, gözünün içine baka baka saldırıda bulunmuştur. Türkiye'nin yapması gereken saldırının olmayacağı koşulları oluşturmaktı. Olayın öncesinde ve baskın anına kadar olan süreçte hükümetin ihmal ve   zaafları var" dedi.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı ve iç siyasi gelişmeler konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş: "Başbakan olsaydım derhal TSK'ye ait gemilerle israil'e gidip yaralı ve esirleri kurtarmak için fiili müdahalede bulunurdum" dedi. Utku Çakırözer ve Erdem Gülün sorularını cevaplayan Kurtulmuş'un açıklamaları şöyle:

İsrail ilk kez Türk devletine karşı doğrudan, gözünün içine baka baka saldırıda bulunmuştur. Türkiye'nin yapması gereken, saldırının olmayacağı koşulları oluşturmaktı. Yardım konvoyuna TSK'ye ait iki gemi eşlik etseydi İsrail kolay kolay Türk ordusuna müdahale edemezdi. Olayın öncesinde ve baskın anına kadar olan süreçte hükümetin ihmal ve zaafları var. Şu yapılabilirdi. Türkiye bu konvoyun gittiği bölgede belki de gemileri bulundurabilirdi, böyle bir donanma bulunabilirdi.

İsrail 'vuracağız' diyor bizimkilerden ses yok

- İsrail'in gemilere müdahale edeceği belliydi. Türkiye'nin bütün üst düzey yöneticilerinin ülke dışında olduğu belli. Ondan önce kalkıp Başbakan 'bu gemiler yolda, dokunursanız başınıza iş alırsınız' diye açıklama yapmadı. Hükümetten bir tane demeç yok. İsrail açıkça 'vuracağız' diyor. Türkiye'den bir kelime cevap yok.

İlk kez başbakan olmak istedim

- Aşağı yukarı ben 1.5 yıldır genel başkanım, ilk kez başbakan olmayı bu kadar istedim. Yapılacak şey derhal TSK'nin gemileriyle gidilip tutuklanan Türk gemilerini ve vatandaşlarımızı kurtarmak için fiili olarak müdahale etmek olurdu. Bunun yapılması gerekirdi, İsrail çok saldırgan, şımarık, utanmaz davranıyor bunlar doğru. Ama derhal İsrail Büyükelçisi'nin 'persona non grata' ilan edilerek gönderilmesi gerekirdi, hâlâ gönderilmemiştir. En azından bu süreçler sonuçlanana kadar diplomatik ilişkilerin askıya alınması gerekirdi. Türkiye'nin ticari ve askeri anlaşmalarının bu işler düzelene kadar iptal edilmesi beklenirdi. En büyük endişelerimizden birisi; bu gemilerde İsrail delilleri yok edecektir, derhal uluslararası bir heyetle bu gemilerin kontrol altına alınması sağlanabilirdi, sağlanamamıştır.

One minute'un gereği

- Sayın Başbakan'ın Davos'taki 'one minute' çıkışı çok doğruydu. Ama ondan sonra 'one minute'in icabını yerine getireceksiniz, iki tane somut diplomatik olay oldu. Uluslararası Atom Enejisi Kurumu'nun toplantısında 'İsrail'in nükleer silahı var mı yok mu' tartışmasında Türkiye çekimser kaldı, israil'in aleyhine oy kullanmadı. Ama daha ağırı geçtiğimiz 27-28 Mayıs'ta OECD'nin üyeliğini veto etmedi. Türkiye veto etseydi üye olamayacaktı. Türkiye çok komik açıklama yaptı, 'İsrail'i yanımıza aldık ki kontrol edelim' diye. Şimdi İsrail bakıyor Türkiye hem 'one minute' diyor ama ondan sonra iki tane çok önemli uluslararası olayda İsrail lehinde oy kullanıyor.

Arınç'tan öğrendik

- Davos'tan sonra israil'le Anadolu Kartalı tatbikatı iptal edildi ama şimdi Sayın Arınç'ın söylediklerinden anlıyoruz ki bu arada 4 tane daha askeri tatbikat anlaşması yapılmış, İsrail'le bu kadar problemleriniz varken bu anlaşmaları niye yaptınız?

İskenderun saldırısı

- Çok ciddi bir şaibe var, endişeler var. 30 yıldır Deniz Kuvvetleri'ne saldırmayan PKK şimdi niye saldırmış? Ortada ciddi bir İsrail olayıyla bağlantı olma ihtimali var. Genelkurmay'ın da bunu araştırması lazım.

Başkanlık sistemi

- Prensip itibarıyla başkanlık sistemini demokrasinin en ileri anlamında yaşatılacağı bir sistem olarak görüyoruz. Ancak Türkiye'de başkanlık sisteminden önce anayasanız, TBMM içtüzüğü, siyasi partiler ve seçim yasaları mutlaka değiştirilmelidir. Eğer bunlar yapılmadan bugünkü şekliyle bir başkanlık sistemine geçilirse bu halkın oyuyla bir diktatörlük kurmak olur.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/konvoy-sahipsiz-birakildi-165795.htm



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,307 µs