En Sıcak Konular

FETHULLAH GÜLEN İHH'YI ELEŞTİRDİ

4 Haziran 2010 23:51 tsi
FETHULLAH GÜLEN İHH'YI ELEŞTİRDİ Fethullah Gülen, Murdoch'un Türkiye'yi günlerdir yerden yere vuran Wall Street Journal gazetesine Gazze ile ilgili Pensilvanya'dan röportaj verdi, yardım filosunu eleştirdi!

Fethullah Gülen'den Gazze yorumu  

Fethullah Gülen, Murdoch'un Türkiye'yi günlerdir yerden yere vuran Wall Street Journal gazetesine Gazze ile ilgili Pensilvanya'dan röportaj verdi, yardım filosunu eleştirdi!

Bir ABD gazetesine konuşan Fethullah Gülen, İHH’nin adını yeni duyduğunu ve organizatörlerin yardımı göndermeden önce İsrail ile bir anlaşma yapmaları gerektiğini söyledi.

 Amerika’nın en çok satan gazetelerinden Wall Street Journal, dün Fethullah Gülen ile yaptığı röportaja sayfalarında yer verdi. Joe Lauria imzasıyla “Münzevi İmam Gazze filosunu eleştirdi” başlığıyla verilen yazıda, şöyle denildi: Türkiye’nin en etkili dini lideri, ABD’de oturan münzevi İmam Fethullah Gülen, İsrail’in izni dışında yardım yapmaya çalışan Türkiye öncülüğündeki filoyu eleştirdi. Bir Amerikan haber kuruluşuna verdiği ilk röportajda konuşan Bay Gülen, İsralli komandolarla Türk yardım gönüllülerinin ölümcül çatışmayı haber kanallarından izlediğini anlattı ve “Gördüğüm hiç hoş değildi, çirkindi” dedi. Gülen, organizatörlerin, yardımı göndermeden önce İsrail ile bir anlaşma yapmayı başaramaması, otoriteyi hiçe sayma anlamına gelir ve çok meyve veren sonuçlara yol açmayacaktır “ diye konuştu. Bu çekimser sözleri, Türkiye’nin filodakileri İsrail’de iki gün tutuklu kalıp ülkeye döndükten sonra kahramanlar gibi karşılamasının ardından geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in hareketlerini ” kabadayılık “ ve ” tarihi hata “ olarak lanetlemişti.

Boğazda uçan F-16 resmi

Gülen, filonun baş organizatörlerinden olan ve 100 ülkede faaliyet gösteren İHH’yi yeni duyduğunu söyledi ve “Siyasi olup olmadıklarını söylemek zor” diye konuştu. Kendi hareketine ait bir yardım grubunun Gazze’ye yardım etmek istediğinde, İsrail’in izninin alınması için ısrar ettiğini söyledi, en iyisi bu işin suçlusunun tespit edilmesini Birleşmiş Milletler’e bırakılması olduğunu da ekledi. Gülen, uzun yıllardır kafa karıştıran bir profil çizdi, eleştirenleri ve karşıtları Türkiye’deki etkisi konusunda tartıştı. Bir misafiriyle ön koridorda yürürken, -Türkiye haritası, Kuran’dan bir ayetin yer aldığı ve Boğaz üzerinde uçak Türk F-16’ların resmiyle süslü koridorda- “Ben kendimi takipçileri olan biri olarak görmüyorum” dedi. 1999’da tedavi için Amerika’ya geldiğinde, Türkiye’de İslami bir devlet kurmakla suçlandı. Pennsylvania’da, Pocono Dağları’ndaki 25 dönümlük arazisinde yaşamaya başladı. Yıllar yılı, araziden sadece iki kez çıktığını söyledi.

3 ile 8 milyon arasında

Takipçilerinin sayısının 3 ile 8 milyon arasında olduğuna inanılıyor. Takipçileri 100’den fazla okul, sigorta şirketi ve varlığı 2008 yılındaki rapora göre 5.2 milyar doları bulan Asya bankasını kurdu. Türkiye’nin en büyük gazetesi olan Zaman ile Aksiyon dergisi, yayınevleri, radyo istasyonu ve STV adlı TV kanalının sahipleri. Houston Üniversitesi sosyologu ve Gülen Hareketi adlı kitabın yazarı Helen Rose Ebaugh, takipçilerinin gelirlerinin üçte birini Gülen hareketine verdiğini söylüyor. Gülen hareketinden ayrılanlar ise onu Türkiye’yi yeniden şekillendirecek İslami bir elit kurmak için uğraşan bir imparatorluğun kült lideri olarak görüyor.

‘Sadece rehberlik ediyorum’ Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü Türkiye analizcilerinden Soner Çağaptay, Türkiye’deki polis gücünün yüzde 70’inin Gülenci olduğunu söylüyor. Röportajda Gülen, “Böyle bir iddiayı ancak insanların zihinlerini okuyarak doğrulayabilirsiniz. Ben bazı resmi görevlileri, görevlerine rağmen beni takip etmelerini söyleyecek bir grubun lideri değilim” dedi.

“Sadece bir Türk vatandaşıyım”

2002 seçimlerini Adalet ve Kalkınma Partisi ya da AKP’nin kazanması Gülen ve onun etkilediklerine, ortak düşmanları askeri-laik düzen (establishment) olduğu için yep yeni bir dönem açtı. AKP Gülen ile siyasi bağlarının olmadığını söylüyor. İmam, karşıtlarının kendisini yanlışlıkla Türkiye’nin şimdiki ve geçmişteki liderlerine bağladığını söylüyor. “Ben hiçbir zaman siyasi emelleri olan bir hareketle ilişki olmadım, olmam da. Ben sade bir Türk vatandaşıyım” dedi.

Yardım karşıtı gazete

Gülen, röportajı Amerika’nın en çok satan gazetesi Wall Street Journal’a verdi. Geçtiğimiz yıl ABD’li medya baronu Rupert Murdoch’a satılmasının ardından özellikle sağ yayınlarıyla dikkat çeken WSJ, İsrail’in Mavi Marmara’ya düzenlediği operasyonun ardından yaptığı Türkiye karşıtı yayınıyla dikkat çekti. Hatta gazetenin yazarlarından Robert Pollock, önceki gün yayınlanan yazısında “Gemideki Türk ” barış aktivistlerinin “ İsrailli askerlerin gelişini Hitler’in SS’lerinin gelişi gibi aldıklarına hiç şüphem yok. Türkiye’nin son yıllardaki gidişatını izlemek, bir ulusun deliliğin pençesine düşmesini izlemeye dönüştü. Türkiye’yi daha doğrusu Batı yanlısı Türkiye’yi kim kaybetti sorusunun yanıtı çok açık, Türkler bunu kendileri yaptı. Şimdi ortaya çıkan soru da Türklerin önümüzdeki dönemde bölge barışına daha ne kadar zarar verecekleri” ifadelerini kullandı. Zaman gazetesinin internet sitesi ise Gülen’in WSJ’ye gemi baskınından önce yazılı röportaj verdiğini, iki hafta sonra fotoğraf çekildiği sırada baskınla ilgili kısa bir değerlendirmenin söz konusu olduğnunu açıkladı (VATAN) [1]

İHH: Başsağlığı mesajı beklerdik 

İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Fethullah Gülen'in WSJ'ye verdiği röportajdaki sözlerine "Doğrusu üzüldüm, inşallah bu haber yanlıştır, ben başsağlığında bulunmasını bekliyordum" şeklinde yanıt verdi.

 Fethullah Gülen’in İHH’ya yönelik açıklamalarını değerlendiren İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, “Kendisinden başsağlığı mesajı beklerdik” dedi. Yıldırım, Gülen’in açıklamalarının kendilerini üzdüğünü belirterek şunları söyledi: “Fethullah Hoca bizi tanımadığını söylüyor ama biz onu uzun yıllardır tanıyoruz. Kendisiyle bire bir görüşmedim ama toplumda bire bir görüşmeyenler bile bir birini tanıyor. Kendi gazetelerinde bile çıkıyoruz. Dolaylı çok fazla bağlantımız var. Çalışmalarını izliyoruz. Bölgelerde onun temsilcileriyle görüşüyoruz. Cemaatlerinden vakfımıza bağış yapanlar oluyor. Bu kadar acımız varken böyle bir açıklama değil de, bizi bağrına basmasını isterdik. Kendisinden başsağlığı mesajı beklerdik. Bu açıklamaları bizi üzdü. Ama yüz yüze görüşüp gerekçelerimizi öğrense zannediyorum bu açıklamalarından vazgeçecektir.” (Kenan BUTAKIN / VATAN) [2]

 

Kaynak: GEZETEVATAN

[1].http://www9.gazetevatan.com/fethullah-gulenden-gazze-yorumu/309284/1/Gundem

[2].http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=309318&Categoryid=1



Bu haber 1,849 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,151 µs