En Sıcak Konular

YARALILAR GELDİ ŞEHİTLERİN HEPSİ TÜRK

3 Haziran 2010 10:20 tsi
YARALILAR GELDİ ŞEHİTLERİN HEPSİ TÜRK Yaralıların tamamı ve gönüllüleri taşıyan uçaklar Türkiye'ye geldi.İsrail'den getirilen 9 cenazenin de Türk vatandaşlarına ait olduğu belirlendi.

Kahraman gibi karşılandılar 
 
Yaralıların tamamı ve gönüllüleri taşıyan uçaklar Türkiye'ye geldi.

TÜRKİYE'den Gazze'ye yardım götüren gemilerde İsral askerlerince gözaltına alınan, aralarında gazetecilerin de bulunuğu yardım gönüllülerini taşıyan 3 uçaktan ilki İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi. Yardım gönüllülerini, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yakınları ve çok sayıda kişi karşıladı.

GÖNÜLLÜLER VE CENAZELERİ TAŞIYAN UÇAKLAR iSTANBUL'A İNDİ

İsrail'deki cenazeler ve yardım gönüllülerini taşıyan ilk uçak saat 02.20'de, hemen ardından 02.30'da ikinci İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, piste ilk inen THY'nin Boeing 777 uçağına girerek yolculara "Hoşgeldiniz" dedi. Gönüllüler, uçaktan inerken zafer işareti yaptı. Gönüllüler ilk olarak Adli Tıp Kurumuna götürülerek 'kanserojen madde' testleri yapılacak. İsrail'de yedikleri yiyecekler konusunda bulunan şüphe testler sonucunda belirlenmiş olacak. Cenazeler, uçağın yanına yanaştırılan Adli Tıp Kurumu'na ait araçlarla ölüm nedenlerinin tespit edilmesi için götürüldüler.

İHH: KAYIPLAR VAR

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, "Şu ana kadar bize 9 şehit cenazesi verdiler ama bizdeki liste daha kabarık. Arkadaşlarımızdan biri teslim olduktan sonra vuruldu. Bazı arkadaşlarımızı denize attılar. Askerlerini tedavi eden doktoru bile kurşunladılar." dedi.

BÜLENT ARINÇ: DİPLOMASİ BAŞARISI İLE SONUÇLANMIŞTIR

ATATÜRK Havalimanı'nda, İsrail'den gelen yardım gönüllerini karşılamak için beraberindeki 7 milletvekili ile bekleyen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bu olay diplomasi başarısı ile sonuçlanmıştır. İsrail'e yaptığı katliam hukuk içerisinde sorulacaktır" dedi.

Bülent Arınç, uçakların inişi öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın açıklaması yaptı. "Özlemle beklediğimiz dostlarımız bir süre sonra havaalanına inecekler. Kendilerini karşılayıp, kucaklayacağız" diyen Arınç, "iki gün önce, sadece insani yardım amacıyla Türkiye'den 350, 32 farklı ülkeden 150 civarından gönüllü insan, aylardır abluka altında olan Gazze'ye yardım için birleşti. Malasef İsrail askerleri gemiye inerek, pek çok insanımızın ölümüne, pek çoğunun yaralanmasına neden olan, tamamen uluslar arası hukuka aykırı bir katliam yaptı. Bu bir korsanlıktır" dedi.

İHH'nın yıllardır musum insanlara yardım için örgütlenen bir yapılanma olduğunu söyleyen Arınç, "Daha öncede yardım götürdükleri Filistin'e pek çok ülkeden aktivistle yardım malzemeleri götürmek için yola çıktılar. Ancak İsrail bu olayların yaşanmasına neden oldu. Devletimiz ve hükümetimiz diplomasi alanında herşeyi yaptı. Başbakanımız ve Dışişleri bakanımızın girişimiyle bu yapılanları bütün dünyaya duyurduk. Bu girişimler sonucunda yaralılarımızın ve vatandaşlarımızın bize teslim edilmesini istedik. Türkiye Cumhuriyeti bütün ağırlığını ortaya koydu. Uluslar arası kamuoyunu da arkasına alarak, isteklerimizi kabul ettirdik. Yaralılar, 3 askeri ambulans uçakla Ankara'ya indi" dedi.

3 uçakta 476 yolcu, 9 cenaze ile birlikte olaydan sonra İsrail'e gönderilen 4 milletvekilinin olduğunu söyleyen Arınç, gecikme ile ilgili sorulan sorulara, "Olaydan sonra İsrail'e vatandaşlarımınız teslim edilmesi için 24 saat süre verildi. Bu süre dolmadan istediğimiz yerine geldi. Bu Türkiye'nin uluslar arası alandaki gücünü gösteriyor. Gecikmenin sebebi, İsrail makamlarının bazı kişileri sorgulamak istemesinden ve daha sonra uçakta yapılan kimlik tespiti ve tekrar tekrar yapılan sayımdan kaynaklandı" diye konuştu.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın olaydan sonra yaptığı konuşmanın etkisinden de bahseden Arınç, gönüllülerin Türkiye'ye getirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ettiğini de söyledi.

BİNLERCE İNSAN TAKSİM'DE TOPLANDI

Taksim'de düzenlenen İsrail'i protesto eylemi sona erdi. Taksim Meydanı'nda akşam saatlerinde başlayan eylem yaklaşık 5 saat sürdü. Alanı dolduran yüzlerce kişi "Katil İsrail" sloganları atarak, insani yardım malzemesi taşıyan gemilere saldıran İsrail'i protesto etti. Eylemde Türk ve Filistin bayraklarının yanı sıra Yunan bayrakları da taşındı. Yardım gönüllülerinin İsrail'den dönüşlerinin geç saati bulması nedeniyle eylem onları beklemeden bitirildi. Olaysız şekilde dağılan gruplardan bir bölümü yardım gönüllülerini karşılamak üzere Atatürk Havalimanı'na gitti.

ÖNCE YARALILAR GELDİ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İsrail’den bir Türk ve bir İrlandalı iki yaralının Ankara’ya geldiğini söyledi. İsrail’den saat 21.20’de kalkan Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans uçağı gece saat 22.55’te Ankara Etimesgut Askeri Havaalanı’na indi. Uçakta, Türk İmdat Avli ile bir İrlandalı’nın bulunduğu bildirildi. Sağlık Bakanı Akdağ ile Garnizon Komutanı ve Dışişleri yetkililerinin karşıladığı iki yaralı, Atatürk Eğitim Hastanesi’ne götürüldü. İrlandalı yaralının İsrail’de kalmak istemediği ve Türkiye’ye götürülmesini istediği için getirildiği belirtildi. Bakan Akdağ, biri 8 diğeri 9 yaralı taşıyan iki Casa tipi uçakla birlikte gece yarısından sonra 17 yaralının daha Ankara’ya geleceğini açıkladı. Akdağ, İsrail’de durumları yola çıkamayacak kadar ağır iki yaralı kaldığını söyledi.

YARALILARIN İSİMLERİ

İki askeri uçakla getirilen 17 yaralının isimleri şöyle: Osman Çalık, Mehmet Yıldırım, İsmail Yeşildağ, Abdülhamit Ateş, Muharrem Güneş, Reveha Gümrükçü, Kenan Akçil, Canip Tunç, Mustafa Beterhan, EkremKüçükköse, Fatih Kavaktar, Mustafa Bakırhan, Adem Bakıcı, Muhyettin Yıldırım, Erkan Bayfidan, Suat Coşmaz, Sadettin Furkan, Murat Taşkın.

Davutoğlu: Gecikme ‘Türk kalmasın’ talimatından...

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, gönüllüleri getiren üç uçağın gecikmesinin kendilerinin İsrail’deki görevlilere verdikleri talimatlar olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Gecikmeler hiçbir Türk vatandaşının geride bırakılmaması talimatı nedeniyle oldu. İsimler tek tek kontrol edildi. Bu yüzden gecikme yaşandı” dedi. Yaralıları Ankara Etimesgut Askeri Havalanı’na getiren iki uçağı karşılamak için havaalanına gelen Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Türk vatandaşlarının yanında olduğun vurgulayarak, “Dünyanın neresinde olursa olsun Türk vatandaşlarının yanında olacağız” diye konuştu.

Erdoğan’dan gönüllü komşusuna ziyaret

Başbakan Erdoğan, yardım gemisindeki gönüllülerden Uğur Süleyman Söylemez adlı komşusunun ailesini ziyaret etti. Erdoğan, Keçiören’deki evinin yanında bulunan Söylemez’in konutuna eşi Emine Hanım ve kızı Sümeyye ile gitti. 1 saat süren ziyarete Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da katıldı.

ÖLENLERİN HEPSİ TÜRK

İsrail'den getirilen 9 cenazenin de Türk vatandaşlarına ait olduğu belirlendi. Daha önce ölenlerden 4'ünün Türk olduğu açıklanmıştı. [1]

İşte ölenlerin isimleri  

Adli Tıp Kurumu'na getirilen dokuz cenaze için yapılan ilk otopsi ön raporuna göre, ölenlerin tamamı ateşli silahlarla vurulmuş

İstanbul'a gelen yardım gönülleri, yaralılar ve İsrailli askerlerin saldırıları sonucu ölen 9 kişinin cenazesi Adli Tıp Kurumu'na geldi. Burada yapılan ilk otopsiye göre ölenlerin dokuzu da ateşli silahlarla öldürüldüğü ortaya çıktı.

İHH'ya göre, ölenlerin isimleri belli oldu

İNSANİ Yardım Vakfı (İHH), İsrail'in dehşet baskınında ölen ve cenazeleri İstanbul'a getirilen 9 kişinin isimlerini açıkladı. İHH'dan alınan bilgiye göre, ölenlerin isimleri, şöyle:

"İbrahim Bilgen, Ali Haydar Bengi, Cevdet Kılıçlar (İHH Personeli), Çetin Topçuoğlu, Necdet Yıldırım (İHH Personeli), Furkan Doğan, Fahri Yaldız, Cengiz Songür, Cengiz Akyüz"

İHH'ya göre Çelebi Bozan, Osman Kurç, Aydın Ataç da kayıp ya da İsrail'de hastanede olabileceği belirtilenler kişiler arasında yer alıyor.

KAN ÖRNEKLERİ ALINDI

Atatürk Havalimanı'na inen uçaklardaki cenazeler Adli Tıp Kurumu'na ait araçlara alınırken, durumu ağır olmayan yaralılar ise ambulanslara bindirildi.

Havalimanındaki işlemlerin ardından İHH İnsani Yardım Vakfı yöneticileri ve diğer yardım gönüllüleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüslerle Adli Tıp Kurumu'na getirildi. Gönüllülerden kan örneği alınarak İsrail'de tutuklu bulundukları sırada içirilen suyun içeriği tespit edilmeye çalışılacak. Kan örneği alınma işleminin birkaç saat daha sürebileceği ifade ediliyor.

YARALILARIN İFADELERİ ALINIYOR

Bu arada Türkiye'ye getirilen Türk vatandaşlarının ifadelerinin alınmasına başlandı. Ankara Atatürk Araştırma ve Eğitim Hastanesine gelen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Talimat Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Mehmet Taştan, yanında zabıt katibiyle birlikte, yaralıların tek tek ifadesini almaya başladı. [2]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1].http://www9.gazetevatan.com/kahraman-gibi-karsilandilar/308975/1/

[2].http://haber.gazetevatan.com/iste-olenlerin-isimleri/309066/1/Gundem



Bu haber 1,120 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,423 µs