En Sıcak Konular

AKP ''İSRAİLİ KINAMA DEKLARASYONU'' MUHALEFET BASKISIYLA İMZALADI

2 Haziran 2010 16:18 tsi
AKP ''İSRAİLİ KINAMA DEKLARASYONU'' MUHALEFET BASKISIYLA İMZALADI Deklarasyonda hükümete dair beklentilere AKP itiraz etti. Önce metne imza atmayan AKP muhalefetin itirazıyla İsrail deklarasyonuna imza koydu.

Deklarasyon krizi aşıldı! 
 
TBMM'deki deklarasyonda hükümete dair beklentilere AKP itiraz etti. Önce metne imza atmayan AKP muhalefetin itirazıyla İsrail deklarasyonuna imza koydu.

AKP, "Meclis, hükümetin askeri ve ekonomik tedbirler almasını beklemektedir" ifadesinin metinden çıkartılmasını istemişti.

TBMM'de grubu bulunan partiler, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısının kınanmasına yönelik bir deklarasyon hazırlamak için bir araya geldi.

Dört partiden bir temsilcinin katıldığı toplantı sonucunda ortak bir metin üzerinde mutabakata varıldı.

AK Parti'nin önceden itiraz ettiği deklarasyona daha sonra imza atmasıyla kriz aşıldı ve Meclis Genel Kurulu'nda, deklarasyon kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu'nun Başkanlık Kürsüsü'nden okuduğu deklarasyonda, İsrail ile siyasi, ekonomik, askeri ilişkilerin gözden geçirilmesi, saldırının araştırılması için uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulması, İsrail'in resmen özür dilemesi ve saldırı mağdurlarına tazminat ödenmesi istendi.

Genel Kurulda kabul edilen deklarasyonda şu ifadelere yer verildi:

'Türkiye Büyük Millet Meclisi, İsrail Silahlı Kuvvetlerinin 31 Mayıs 2010 Pazartesi sabahı, çoğunluğu Türk olan, 32 ülke vatandaşının bulunduğu insani yardım taşıyan gemi konvoyuna yaptığı ve çok sayıda masum insanın ölümüne ve yaralanmasına yol açan insanlık dışı saldırıyı şiddetle ve nefretle kınamaktadır. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dilemektedir.

Bu saldırı, Birleşmiş Milletler yasasının ve uluslararası hukukun açık bir ihlalidir.

TBMM, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu olaydan dolayı İsrail'i kınayan ve yaptırımlar öngören bir kararı en kısa zamanda kabul etmesini beklemektedir. Bu menfur saldırının bütün boyutlarıyla araştırılması için bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu kurulmalıdır.

İsrail Hükümeti, bu saldırı dolayısıyla resmen özür dilemeli, olayın sorumlularının yargılanarak cezalandırılmalarını sağlamalı, saldırının mağdurlarına tazminat ödemelidir.

Türkiye, İsrail'e karşı milli ve uluslararası yargı yollarına başvurmalıdır.

TBMM, Türk Hükümeti'nden, İsrail ile siyasi, askeri ve ekonomik ilişkilerimizi gözden geçirmesini ve gerekli etkin önlemleri almasını beklemektedir.

TBMM, bu saldırıya karşı halkımızın gösterdiği haklı tepkileri saygıyla karşılamaktadır.

TBMM, bu tepkilerin şiddete dönüşmeyeceğine ve Türkiye'deki Musevi vatandaşlarımızı incitici bir nitelik taşımayacağına inanmaktadır. İsrail Hükümeti'nin saldırgan tutumuna karşı gösterilen tepkiler, İsrail milletini hedef almamalıdır.

TBMM, her zaman olduğu gibi Filistin halkı ile dayanışma içindedir ve Gazze'ye yönelik insanlık dışı abluka ve ambargonun derhal kaldırılmasını beklemektedir.'

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata'nın imzalarının yer aldığı deklarasyon, Genel Kurulda oy birliğiyle kabul edildi.

AKP'DEN İTİRAZ

Meclis'te parti gruplarına sunulan metne AK Parti’den itiraz gelmişti.

Edinilen bilgilere göre; AK Parti, "Meclis, hükümetin askeri ve ekonomik tedbirler almasını beklemektedir" ifadesinin metinden çıkartılmasını istemişti.

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, metne bu haliyle imza koymayacaklarını söylemiş bunun üzerine de deklarasyon yayınlanamamıştı.

VURAL: MEMNUNİYET VERİCİ

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural AKP'nin nasıl ikna edildiği sorusuna, "Sanırım kamuoyu hassasiyeti, basının tavrı etkili oldu ve imzaladılar. Bu noktaya gelinmiş olması memnuniyet verici" dedi.

ANADOL: KORKTULAR

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, AKP'nin son anda karar değiştirmesini "Korktular ve imzaladılar" sözleriyle özetledi. Anadol, "Kamuoyunun ve muhalefetin baskısından korktular imzaladılar" diye konuştu.

 

 

Kaynak: GAZETEVATAN,http://www9.gazetevatan.com/deklarasyon-krizi-asildi/308916/1/Gundem



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,929 µs