En Sıcak Konular

ÜRETİCİDEN TMO'YA ''HUBUBAT'' ÇAĞRISI

30 Mayıs 2010 13:27 tsi
ÜRETİCİDEN TMO'YA ''HUBUBAT'' ÇAĞRISI Hasadın daha ilk günlerinde fiyatın 48-50 Kuruş’a kadar gerilemesi, hububat üreticilerini telaşlandırdı.

Üreticiden TMO’ya ‘Hububat’ çağrısı

Hasadın daha ilk günlerinde fiyatın 48-50 Kuruş’a kadar gerilemesi, hububat üreticilerini telaşlandırdı. Ziraat odaları TMO’ya çağrı yaparak, “Taban fiyatını erken açıkla” dedi
ÇİFTÇİLER, hububat fiyatlarındaki düşüşten endişeli. Hasadın daha ilk günlerinde rakamların 48-50 Kuruş’a kadar gerilemesi, hububat üreticilerini telaşlandırdı. Herkesin gözü, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) belirleyeceği taban fiyatında. Ziraat odaları da TMO’ya çağrı yaparak, “Taban fiyatını erken açıkla” dedi. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, hasatla birlikte alım rakamlarının geri gitmeye başladığını belirterek,
Fiyat en az 67 Kuruş olmalı
“Hasattan önce 60 Kuruş’ta seyreden rakamlar, şu anda 48-50 Kuruş’a inmiş durumda. Beklentimiz 60 Kuruş’tu, zarar etmemek için fiyat bunun altına düşmemeli” ifadesini kullandı. Girmen, şu uyarıyı yaptı: “Gelinen noktada görev TMO’ya düşüyor. TMO’nun, taban fiyatlarını geç açıklama stratejisinden artık vazgeçmesi ve hasatla birlikte erken açıklama yapması, alım şartlarını ortaya koyması gerek. Bu yapılırken de, serbest piyasa fiyatları çok iyi okunmalı.” Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Şahin Yeter de, tüketici kadar üreticinin de düşünülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Odamız buğdayın maliyetini 56 Kuruş olarak çıkardı. Buna yüzde 20 üretici kârını eklediğimizde, maliyeti 67 Kuruş olarak hesapladık. Bu nedenle 1 kilo buğday alım fiyatının en az 67 Kuruş olarak açıklanmasını istiyoruz” diye konuştu. Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan da, buğday çiftçisinin yüksek maliyetten dolayı para kazanamadığını belirterek, “Fiyat 60 Kuruş’un altında olursa çiftçi zarar edecek. Mazotun ve gübrenin yanına varılmıyor. Devlet acilen müdahale fiyatını açıklamalı. Geç kalınıyor. Üretici zarar ederse, Türkiye zarar eder” dedi. TMO ise alım fiyatlarını haziran başında açıklamak için hazırlık yapıyor.

Süt için ‘Regülasyon desteği’ geliyor
SÜT fiyatlarındaki oynama, üreticiler gibi tüketicileri de rahatsız ediyor. Hükümet ise süt fiyatlarını dengeleyebilmek için farklı formülleri devreye sokuyor. Bunlardan biri de “süt regülasyon desteği” olacak. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, haziran ayında bu desteğin verileceğini bildirdi. Eker, CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan’ın soru önergesini yanıtladı. Ayhan’ın “Çiğ süt fiyatının sanayiciler tarafından tek taraflı olarak düşürülmesine neden seyirci kalınıyor?” uyarısına karşı Eker, yürüttükleri çalışmaları anlattı. Tarım Bakanı, şu bilgileri verdi:
Yakında verilecek
“2009 yılında üretilen 4 bin 344 ton süt tozuna karşılık 13 milyon 058 bin 966 TL ödeme gerçekleştirilmiştir. Bu çiğ süt üretiminin desteklenmesine de dolaylı katkı yapmaktadır. Bakanlığımızca 2009 yılında uygulamaya konulmuş olan ve gerek üreticimizin gerekse tüketicilerimizin haklarının korunması amacıyla gerekli zamanlarda devreye sokulacak olan süt regülasyon desteği, faydasının görülmesi nedeniyle 2010 yılında da uygulanmaktadır. Bu kapsamda Mayıs ve Haziran aylarında süt regülasyon desteği uygulaması gerçekleştirilecektir.” Destekler önümüzdeki günlerde üreticilere verilecek. Bakan Eker, çiğ süt üretiminin de desteklendiğini hatırlattı. Büyükbaş hayvan sütüne litre başına 0.04 TL destek verildiğine dikkat çeken Eker, “Koyun ve keçi sütüne de 0.10 TL destek uygulanmaktadır” dedi. Öte yandan, süt fiyatlarını kontrol altında tutabilmek için yeni bir yapı devreye sokulacak. SEK benzeri yapılanma için hazırlık yapılıyor. Süt fiyatlarının bir miktar yükselmesi üreticiyi rahatlatırken, sanayicilerin devreye girmesiyle rakamlar yeniden düşüşe geçmişti.

Sıra ‘Besilik sığır’ ithalatında
ET fiyatlarını düşürmek için “kasaplık sığır” ithalatının önünü açan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu kez Türkiye’deki hayvan sayısını artırmak için “besilik sığır” ithalatına başlıyor. Toplam 4 bin tonluk besilik hayvanlar, üç ayrı kıtadan ithal edilecek. Yerli ve yabancı katılımcılara açık olacak ihale, Et ve Balık Kurumu koordinasyonunda gerçekleştirilecek. 14 Haziran’a kadar başvuruların alınacağı ihalenin yapılma tarihi ise 27 Haziran olacak.
Hangi ülkelerden gelecek?
İhaleyi kazanacak firma veya firmalar, Amerika kıtasından ABD, Brezilya, Uruguay ve Arjantin; Avrupa kıtasından İzlanda, Norveç, Estonya, Litvanya, Letonya ve Macaristan; Avustralya kıtasından da Avustralya ve Yeni Zelanda’dan besilik hayvanları getirebilecekler. Erkek sığırlar; Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin ve Brown Swiss ırkından olacak. Pazarlık usulü yapılacak ihale sonucu ithal edilecek toplam 4 bin tonluk hayvanlar, İzmit, Samsun ve Mersin’deki besi çiftliklerine alınacak. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’deki besi ahırlarında 2 milyon 170 bin besi sığırı bulunduğunu belirtmişti. Et fiyatlarını düşürmek için yapılan hayvan ithalatının ardından bu kez besilik sığır alınarak hayvan adedinin daha da artırılması ve fiyatlardaki dalgalanmaların önlenmesi amaçlanıyor.

Hakkı Kurban-Tercüman

Kaynak: TERCÜMAN GAZETESİ,http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=127


 



Bu haber 856 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,280 µs