En Sıcak Konular

ORTADOĞU ALEVİLERİNİN ŞANLIURFA BULUŞMASI

29 Mayıs 2010 11:48 tsi
ORTADOĞU ALEVİLERİNİN ŞANLIURFA BULUŞMASI Şanlıurfa’da bir araya gelen Irak, İran ve Suriyeli Aleviler, bölgedeki inanç ve kültür mirasının, barış ikliminin güçlenmesinde ortak değerler olarak ele alınması gerektiğini belirttiler.

Ortadoğu Alevileri Şanlıurfa’da buluştu  

Şanlıurfa’da bir araya gelen Irak, İran ve Suriyeli Aleviler, bölgedeki inanç ve kültür mirasının, barış ikliminin güçlenmesinde ortak değerler olarak ele alınması gerektiğini belirttiler. 

Şanlıurfa Valiliği’nce düzenlenen Güneydoğu Anadolu Bölgesi Alevi Yerleşimleri II. Dede Garkın Sempozyumu, Irak Şebekleri, Irak Kakaileri, İran Ehlihak temsilcilerinin katımıyla gerçekleştirildi. Araştırmalar sonucunda, Anadolu ve Balkan Aleviliğinin başlangıç noktasının Şanlıurfa olduğunun tespit edildiğine vurgu yapılan toplantıda, Aleviliğin, Selçuklu ve Osmanlı Devleti’nin bekâ ve başarısındaki katkılarına değinildi.

Sempozyumun açılışını yapan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, yüzyıllardır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Şanlıurfa’nın her dönemde, Suriye, Irak, İran’la Türkiye’nin güneydoğusunu ortak değerleriyle birleştiren ve bunları uyumla yaşatan şehir olduğunu belirtti. Hz. İbrahim’in Şanlıurfa’da yaşadığını ve ilk mesajın bu özel kentten dünyaya yayıldığını belirten Vali Okutan, şöyle konuştu: “Şanlıurfa, ilk mabedin inşa edildiği, ilk buğday tohumunun toprakla buluştuğu ve inancın dünyaya yayıldığı ilklerin şehridir. Oğuz – Türkmen – Alevi inanç ve kültürel geleneğinin, deyim yerindeyse ‘yeryüzüne dağıldığı merkez’in burası olduğunu öğrendikten sonra, Şanlıurfa’nın buğday tohumları gibi, kültür ve medeniyet tohumlarını da insanlıkla buluşturduğu gerçeği daha da güçlendi. Şanlıurfa’nın insanlığın evrensel kültürel değerlerini barındıran bir şehir olması sadece bölge için değil, ülkemiz için de bir gurur kaynağıdır.”

4. kutsal şehir

Şanlıurfa’nın Mekke, Medine ve Kudüs’ten sonra 4’üncü kutsal mekan olduğunu hatırlatan Vali Okutan, Alevi Ereni Dede Garkın’ın temsil ettiği birleştirici duruş ile İran, Irak ve Suriye’den gelen Ortadoğu Alevilerinin bir kez daha ‘çoklukta birliği’ meydana getirdiğini kaydetti. Dede Garkın’ın bölge için önemine değinen İran, Irak ve Suriye Dede Garkın Ocağı temsilcileri, Hacı Bektaş Veli Vilayetname’sinde de bahsedilen Dede Garkın’ın, 13. Yüzyıl Anadolusunun en önemli şahsiyetlerinden biri olduğunu söylediler.

Soyu 12 imamdan İmam Musa Kazım’a dayanan Dede Garkın bilgi ve öğretisinin yakın döneme kadar Ocak içinde korunduğuna vurgu yapan temsilciler, kendisinin Anadolu’ya ve oradan Balkanlara göç eden Türkmen topluluklarının organizasyonunu yapan Eren olduğunu ve yarattığı bu hareket ile Hacı Bektaş Veli, Mevlana Celaleddini Rumi ve Yunus Emre gibi 13’üncü yüzyılda Anadolu’nun aydınlanmasına etki eden önemli bir kişilik olarak tarihte yerini aldığını kaydettiler.

Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak’ın başkanlığında, “Göçmenlerin Devletleri, Devletlerin Göçmenleri; Göçmenlerin Beyleri, Beylerin Devletleri” konulu oturumla devam eden sempozyum, Şanlıurfa’daki Dede Garkın Köyü ziyareti ile sona erdi.

Dede Garkın kimdir?

Orta Asya’dan göç eden Oğuz Türkmen Alevi boyları, tarihi İpek yolundan geçerken Şanlıurfa’yı, özellikle Viranşehir Derik arasındaki bölgeyi yerleşim olarak seçmiştir. Alevi inancının bölgedeki önemli bir lideri olan Dede Garkın; o dönemde, Tebriz, Musul, Halep, Anadolu’nun iç bölgeleri ile oradan Balkanlara göç eden Türkmen topluluklarının organizasyonunu yapan Eren’dir. Dede Garkın öncülüğünde yürütülen bu örgütlenme, Anadolu ve Balkanların Türk ve Müslüman yurdu olmasına önemli katkı sağlamıştır. (YENİ MESAJ)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10002351&tarih=2010-05-29
 



Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,833 µs