En Sıcak Konular

EKONOMİ ODAKLI MUHALEFET

28 Mayıs 2010 10:08 tsi
EKONOMİ ODAKLI  MUHALEFET Uzunca bir süre laik-anti laik eksenindeki kavgalara kurban giden Türk siyaseti, artık farklı bir eksene oturuyor.

Ekonomi odaklı muhalefet

UZUNCA bir süre laik-anti laik eksenindeki kavgalara kurban giden Türk siyaseti, artık farklı bir eksene oturuyor. Kılıçdaroğlu’nun CHP liderliğine seçilmesi ile geliştirdiği yeni muhalefet stratejisi, laiklik ya da gericilik gibi tartışmaların yerini, ekonomik sorunların alacağını gösteriyor. Doğrusu CHP bu söylem üzerinden siyaset yapmakta geç bile kalmıştı. Halkın gündemi işsizlik ve açlıkken, Tekel işçilerinden, Tuzla’daki işçilere, maden işçilerinden çalışan tüm kesimlere kadar, emekçilerin dramları ortadayken, ekonomi çoktan gündemin bir numaralı maddesi olmalıydı. Her ne kadar geç kalınmış da olsa CHP’nin muhalefet eksenini ekonomiye kaydırması kitlelerin beklentilerini karşılamak açısından doğru bir yol gibi görünüyor.
Kılıçdaroğlu-Kurtulmuş benzerliği
EKONOMİ odaklı muhalefet yapan tek lider elbette Kılıçdaroğlu değil. Kılıçdaroğlu gibi SP lideri Prof. Dr. Numan Kurtulmuş da muhalefet söylemini yoksulluk ve yolsuzluk üzerine inşa ediyor. Kurtulmuş da Genel Başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana, AKP’yi aynı yerden vuruyor. Nasıl ki Kılıçdaroğlu havuzlu villalara, 7 yıldızlı tatillere gönderme yapıyorsa, Kurtulmuş da birden bire zenginleşen kesimlere, gemiciklere, jiplerden inmeyen muhafazakar kesimlere atıfta bulunuyor ve gelir adaletsizliğine vurgu yapıyor. Kılıçdaroğlu havuzlu villada oturmayacağının sözü verirken, Kurtulmuş da yıllardır, “Harun gibi gelip Karun gibi gitmeyeceğim” diyor.
Kader değil
MHP lideri Bahçeli de sık sık ekonomik sorunlara değinen bir muhalefet anlayışı sergiliyor. Son olarak TOBB Genel Kurulunda yaptığı konuşmada “Yoksulluğu aşamamış, işsizliği yenememiş, ahlaklı paylaşımdan hala çok uzaklarda olan ülkemizin en pahalı eti yemesi, en pahalı enerjiyi kullanması ve üretimde en pahalı girdi maliyetleriyle boğuşması bir kader değildir ve olmamalıdır.” diyen Bahçeli’nin de bu tür söylemleri toplumda karşılık buluyor, coşkuyla karşılanıyor. Çünkü toplum, haksız elde edilen servetlerin, yolsuzlukların, liyakat yerine biat ile elde edilen makam ve mevkilerin acısını yıllardır çekiyor.
Toplum gelir adaleti istiyor
SİYASET bilimci Prof. Ersin Kalaycıoğlu ile sosyolog Prof. Ali Çarkoğlu’nun 65 ili kapsayan araştırmasından çıkan sonuçlar da, toplumdaki gelir adaletsizliği algısını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre; toplum, gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesini talep ediyor. Deneklerin yüzde 70’i hak ettiğinden daha az kazanç elde ettiğine inanırken, halkın yüzde 92’si ülkede gelir dağılımındaki farkların “çok büyük olduğunu” düşünüyor.
Yıllardır eşitsizliğin hüküm sürdüğü bu topraklarda toplum artık adalet istiyor. Mevcut adaletsizliklerin dile getirilmesi bile büyük bir heyecan yaratıyor. İşte bu nedenle ekonomi odaklı muhalefet anlayışı seçim sürecinde daha da önem kazanacak gibi görünüyor.

Lale Şıvgın-Tercüman

 

Kaynak: TERCÜMAN GAZETESİ,http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=10000



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,020 µs