En Sıcak Konular

MHP: ''ADANA'DA KOLTUK GASPINA SON VERİLSİN''

27 Mayıs 2010 11:40 tsi
MHP: ''ADANA'DA KOLTUK GASPINA SON VERİLSİN'' MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu, hukuk kuralları çiğnenerek görevden alınan MHP'li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın vakit geçirilmeden görevine iade edilmesini istediler.

Koltuk gaspına son verilsin

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu, hukuk kuralları çiğnenerek görevden alınan MHP'li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın vakit geçirilmeden görevine iade edilmesini istediler.
 
Hukuk yok sayıldı

ORTAK basın toplantısında konuşan Vural "Verilen kararlarla, Adana'da yapılan seçimlerinin yasalara aykırı, hukuku yok sayan bir yaklaşım ve anlayışla yapıldığı net ve itirazı kabil olmayacak bir şekilde ortaya konulduğunu, vurgulayarak " Durak hakkında, tüm bilgi, evrak ve dokümanlar toplanmış, tüm belediye ilgililerinin ifadeleri hür bir şekilde alınmış, böylelikle soruşturma tamamlanmıştır. Bu aşamadan sonra Durak hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin devamını gerektirebilecek, bir durum fiilen ortadan kalmıştır " dedi.

Adana başkansız bırakıldı

" SEÇİLMİŞ olan belediye başkanı görevden uzaklaştırılmış, yasalara aykırı olarak bir başkan vekili seçilmiş,yargı kararıyla başkan vekili seçiminin yürütümü durdurulmuş ve 1 milyon insanımızın yaşadığı Adana başkansız bırakılmıştır " diyen Vural" Başından sonuna kadar demokrasi, hukuk, hakkaniyet ve halkın iradesinin yok sayılması ve gaspı olarak başlayan ve süregelen sürece bir an önce son verilmeli, Aytaç Durak halkın iradesi doğrultusunda bir an önce, vakit geçirilmeksizin, yargı kararlarının gereği olarak görevine iade edilmelidir " açıklaması yaptı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, " Başından sonuna kadar demokrasi, hukuk, hakkaniyet ve halkın iradesinin yok sayılması ve gaspı olarak başlayan ve süregelen sürece bir an önce son verilmeli, Sayın Aytaç Durak halkın iradesi doğrultusunda bir an önce, vakit geçirilmeksizin, yargı kararlarının gereği olarak görevine iade edilmelidir " dedi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu, düzenledikleri basın toplantısında hukuk kuralları çiğnenerek görevden alınan MHP'li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın vakit geçirilmeden görevine iade edilmesini istediler.

Ortak açıklamada partisi adına konuşan Vural, " 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 17. maddesinin 2. fıkrasında; "büyükşehir belediyesi başkan vekili, Belediye Kanunundaki usullere göre belirlenir. Ancak, büyükşehir kapsamındaki ilçe ve ilk kademe belediye başkanları büyükşehir belediye başkan vekili olamaz." hükmü yer almaktadır. 
 
5216 sayılı Kanunun bu maddesinin atıf yaptığı 5393 sayılı Belediye Kanununda başkan vekilliğinin nasıl belirleneceği ile ilgili iki madde hükmü bulunmaktadır.Bunlardan birincisi 5393 sayılı Belediye Kanununun "Başkan Vekili" başlıklı 40. maddesi, bir diğeri de aynı Kanununun "Belediye Başkanlığının Boşalması Halinde Yapılacak İşlemler" başlıklı 45. maddesidir.Adana Büyükşehir Belediyesi ile ilgili olan madde 45. maddedir.
5393 sayılı Belediye Kanununun "Belediye Başkanlığının Boşalması Halinde Yapılacak İşlemler" başlıklı 45. maddesinde "Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması durumunda, vali tarafından belediye meclisinin on gün içinde toplanması sağlanır. Meclis, birinci başkan vekilinin, onun bulunmaması durumunda ikinci başkan vekilinin, onun da bulunmaması durumunda en yaşlı üyenin başkanlığında toplanarak;

a) Belediye başkanlığının boşalması veya seçim dönemini aşacak biçimde kamu hizmetinden yasaklanma cezasının verilmiş olması durumunda bir başkan,

b) Başkanın görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak biçimde kamu hizmetinden yasaklama cezası alması durumunda bir başkan vekili, seçer" hükmü yer alymaktadır almaktadır " açıklaması yaptı.
 
ÇELİKCAN'IN DURUMU

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: " Madde hükmünden anlaşılacağı üzere, Başkanın görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak biçimde kamu hizmetinden yasaklama cezası alması durumunda bir başkan vekili, seçiminin büyükşehir belediye meclisi tarafından yapılacağı ortaya konulmaktadır.

Her iki maddenin uygulanmasında da dikkat edilecek en önemli kural:

5216 sayılı Kanunun 17. maddesinde yer alan büyükşehir kapsamındaki ilçe ve ilk kademe belediye başkanları büyükşehir belediye başkan vekili olamaz hükmü gereğince, belediye meclisince seçilecek belediye başkan vekilinin, büyükşehir belediye meclisinin doğal üyesi olan büyükşehir kapsamındaki ilçe belediye başkanlarından herhangi birisi olmamasıdır.

Bu amir hükme rağmen, konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ve Hukuk Müşavirliği tüm yerleşik uygulamalara ve Bakanlık geleneklerine aykırı olarak ve sadece bu iktidar dönemine has baskılar sonucunda, tamamen siyasi hesaplar ile verilen emirler doğrultusunda, halkın oyuyla kazanamadıkları bir belediye başkanlığını mevzuata aykırı hukuki görüşlerle gasp etmeye yönelik, İçişleri Bakanlığı bürokratlarının ortak edildiği bir operasyonla, büyükşehir ilçe belediye başkanlarının da Büyükşehir belediye başkan vekili olabileceklerine dair 05.04.2010 tarih ve 5048 sayılı görüşünü vermiştir.

Verilen bu görüş istikametinde yapılan seçimler neticesinde AKP Yüreğir Büyükşehir İlçe Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan belediye başkanı seçilmiştir.

Yapılan seçimin 5216 sayılı Kanunun 17. maddesine aykırı olarak yapıldığı savıyla idare mahkemesine yapılan itiraz neticesinde, Adana 2. İdare Mahkemesi (04.04.2010 tarih ve Esas No'su: 2010/517) Yürütmenin Durdurulmasına karar vermiş, İçişleri Bakanlığı bürokratlarının verdiği görüşle yaptırılan seçimin yürütümünü durdurmuştur.
 
Adana 2. İdare Mahkemesinin vermiş olduğu bu karar karşı Adana B.Şehir Belediye Başkanlığınca yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması yönünde Adana Bölge İdare Mahkemesinde itirazda bulunulmuştur. Adana Bölge İdare Mahkemesi 24.05.2010 tarih ve Y.D. İtiraz No: 2010/634 sayılı kararı ile yapılan itirazı reddetmiş, Adana 2. İdare Mahkemesinin itiraza konu yürütmenin durdurulmasına ilişkin 04.05.2010 gün ve E: 2010/517 sayılı kararı usul ve yasa hükümlerine uygun bulunduğundan davalı idare vekili tarafından öne sürülen hususlar kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden itirazın reddine karar vermiştir.

ORTAYA ÇIKAN TABLO

Verilen her iki kararla da, Adana da yapılan seçimlerinin yasalara aykırı, hukuku yok sayan bir yaklaşım ve anlayışla yapıldığı net ve itirazı kabil olmayacak bir şekilde ortaya konulmuştur.

Yargı kararlarıyla ortaya çıkan tablo şudur :

Seçilmiş olan belediye başkanı görevden uzaklaştırılmış,

Yasalara aykırı olarak bir başkan vekili seçilmiş,

Yargı kararıyla başkan vekili seçiminin yürütümü durdurulmuş,

Ve 1 milyon insanımızın yaşadığı Adana başkansız bırakılmıştır.
 
ATALAY'IN TAVRI

İçişleri Bakanı Beşir Atalay 10 Kasım 2008 tarihinde T.B.M.M. Plan Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada "Yerel yönetimlerimiz seçimle gelmişlerdir. Kolay kolay bir belediye başkanı görevden alınmaz. Görevden almamak için büyük gayret gösteririz. Özellikle büyükşehirlerimizde, seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması konusunda biz çok titiz davranıyoruz. Mesela Edirne Belediye Başkanı büyük iddialarla tutuklandı ama bir süre sonra tahliye edildi ve biz 2 gün sonra göreve başlattık." ifadelerini kullanmıştır. Ancak Adana'da yapılan uygulama tam tersidir.

Diğer yandan, halkın oyuyla seçimi kazanarak göreve başlayan Sayın Aytaç Durak hakkında 5393 sayılı Belediye Kanunun 47. maddesine istinaden uygulanan Görevden Uzaklaştırma tedbiri 27.05.2010 tarihinde 2 ayını dolduracaktır. Kanunun 47. maddesinde görevden uzaklaştırma tedbirini uygulayan Makamının görevden uzaklaştırma kararını 2 ayda bir gözden geçireceği hüküm altına alınmış, devamında kamu yararı bulunmayan görevden uzaklaştırma tedbirinin kaldırılacağını emir altına almıştır.

Demokratik bir hukuk devletinde, hangi amaçla olursa olsun, sınırlamalar belli bir özgürlüğün kullanılmasını bütünüyle kaldıracak düzeyde olamaz. Amaçla sınırlama arasında mutlaka adil bir orantı bulunması gerekir. Bir sınırlama ölçütü olan ve kamu kuruluşunun elinde bulunan yetkilerin ve kaynakların halkın iyiliği için kullanılmasını belirleyen tüzel bir koşul olan kamu yararı kavramı; "Hakkına getirilecek sınırlama, cezalandırma sonucunu doğuruyor ve Devlete olan güveni sarsıyorsa, o sınırlamanın kamu yararına olduğundan söz edilemez." (Danıştay 1. Dairesi 13.09.1989 gün ve E: 89/130, K: 89/112)
 
HUKUKSUZLUĞA SON VERİLSİN

T.C.DANIŞTAY 8. DAİRE E. 1987/414 K. 1987/370 T. 23.9.1987 tarihli kararında; Belediye başkanlarının Görevleri ile ilgili bir suç nedeniyle soruşturma ve kovuşturma açılması halinde İçişleri Bakanının görevden uzaklaştırabilme konusunda sınırsız bir takdir hakkı bulunmadığı, soruşturma ve kovuşturma konusu olan olayları kanıt ve nitelik yönünden dikkate alarak görevden uzaklaştırmada kamu yararı olup olmadığım tartışmasız biçimde ortaya koyması gerektiği açıktır. 
 
Asıl olan halkın oyuyla, seçimle gelen bu kişilerin, belirli dönem içinde görevlerini yerine getirebilmeleridir. Haklarında açılan her soruşturma veya kovuşturma nedeniyle geçici olarak görevden uzaklaştırılmaları halinde kamu hizmetinin sağlıklı biçimde yerine getirilmesi mümkün olamaz. Diğer taraftan, geçici olarak görevden uzaklaştırılan bu kişiler, soruşturma, kovuşturma ve yargılamadaki gecikmeler nedeniyle asli olan bu görevlerinden sürekli olarak uzaklaştırılmış olurlar " denilmektedir.
Yine Başbakanlığın 2005/14 sayılı Genelgesinin 3. maddesinde, " Kamu görevlisi hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri, ancak ilgili personelin yürütmekte olduğu görevin yürütülen soruşturmayı etkileyeceği yönünde açık ve güçlü bir ihtimal bulunması halinde uygulanacaktır. " şeklinde güncel ve uyulmaması halinde sorumluluk doğurabilecek şekilde idarece en üst seviyede kural getirilmiştir.

Sayın Aytaç Durak hakkında, tüm bilgi, evrak ve dokümanlar toplanmış, tüm belediye ilgililerinin ifadeleri hür bir şekilde alınmış, böylelikle soruşturma tamamlanmıştır. Bu aşamadan sonra Sayın Aytaç DURAK hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin devamını gerektirebilecek, yani Sayın Durak'ın soruşturmayı etkileyebileceği gibi bir durum fiilen ortadan kalmıştır.

Başından sonuna kadar demokrasi, hukuk, hakkaniyet ve halkın iradesinin yok sayılması ve gaspı olarak başlayan ve süregelen sürece bir an önce son verilmeli, Sayın Aytaç DURAK halkın iradesi doğrultusunda bir an önce, vakit geçirilmeksizin, yargı kararlarının gereği olarak görevine iade edilmelidir."

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ,http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=16469


 



Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,317 µs