En Sıcak Konular

TÜRK DÜNYASI'NIN ÇALGILARI BU SERGİDE

24 Mayıs 2010 19:45 tsi
TÜRK DÜNYASI'NIN ÇALGILARI BU SERGİDE 500’ün üzerindeki Türk çalgılarından örnekler, Mersin’in Erdemli ilçesindeki ‘’Büyük Türk Buluşması’’ kapsamında meraklıları için sergiliyor.

Türk dünyası çalgıları bu sergide
 
TÜRK Dünyası Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ali Özaydın, 1980 yılından bu yana topladığı ya da imal ettiği 500’ün üzerindeki Türk çalgılarından örnekleri, Mersin’in Erdemli ilçesindeki ‘’Büyük Türk Buluşması’’ kapsamında meraklıları için sergiliyor.

Kültür Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu eski müdürü de olan Özaydın, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) ile Mersin’in Erdemli ilçe Belediyesi tarafından düzenlenen ‘’Büyük Türk Buluşması’’na katılmak üzere geldiği Erdemli’de Türk Dünyası müzik aletleriyle ilgisinin, 1980’li yıllara kadar uzandığını kaydetti. Yaklaşık 30 yıldır 500’ün üzerinde müzik aleti topladığını ya da aslına uygun şekilde ürettiğini ifade eden Özaydın, ‘’Şimdi derneğimiz vasıtasıyla bu müzik aletlerini sergileyerek, meraklılarına ve Türk halkına ulaştırmaya çalışıyoruz. Ancak asıl hedefimiz, tüm Türk Dünyasında kullanılan müzik aletlerinden oluşan bir müze kurmak’’ dedi.

Söz konusu müzik aletlerini sadece imal edip sergilemediklerini, aynı zamanda onlarla müzik de yaptıklarını kaydeden Özaydın, ‘’Devlet Türk Dünyası Müziği Topluluğu adı altında birleştik. Elimizdeki enstrümanlarla konserler veriyoruz’’ diye konuştu.


6 BİN YILLIK TARİH

Türk dünyası müzik aletlerinin kökeninin, kaya üzerine yapılmış resimlerden 6 bin yıl öncesine kadar tesbit edilebildiğini ifade eden Özaydın, ‘’Saz benzeri bir çalgı olan ‘dombra’nın 6 bin yıllık bir resmi, Kazakistan’da bir kaya üzerinde bulundu. Bu arkeologlar için çok önemli bir buluş’’ dedi. Özaydın, orijinali bulunan en eski Türk çalgısının ise milattan önce 17. yüzyıla ait olduğunu ifade ederek, ‘’Altay Çengi adlı bu çalgıyı, Rudenko adlı bir arkeolog, Altaylar’da Pazır Kurganları’nda yaptığı kazıda buldu ve elde edilen orijinal çalgı, Almanya’da bir müzede sergileniyor. Biz de bu çalgının resimlerinden, benzerini aslına uygun şekilde yaptık ve sergiliyoruz’’ dedi. Çalgılar arasında, milâttan önce 17. yüzyıla ait olan ‘’Altay çengi’’’nin yanı sıra at kafatasından yapılan ‘’at igil’’, keçi boynuzundan yapılan ‘’nefir’’, 300 yıl önce unutulan ve günümüzde yeniden üretilen ‘’Osmanlı çengi’’ ile kabak kemanenin at kuyruğundan yapılmış yaya sahip atası ‘’gıcek’’ de bulunuyor.

 

Kaynak: YENİ ASYA GAZETESİ,http://www.yeniasya.com.tr/2010/05/24/kultur/h1.htm
 



Bu haber 773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,055 µs