En Sıcak Konular

TÜRK DÜNYASINDA BİRLİK HEYECANI

23 Mayıs 2010 14:30 tsi
TÜRK DÜNYASINDA BİRLİK HEYECANI Erdemli’de Türk dünyası temsilcilerini buluşturan büyük şölen Türk Birliği için atılan adımlara önemli bir katkı daha sağladı

El ele Türk birliğine

Türkçe konuşan ülkelerden gelenler tek yürek olmanın gururunu yaşadı
TÜRKSOY ile Erdemli Belediyesi işbirliğinde düzenlenen “Büyük Türk Buluşması” büyük bir coşku içinde başladı. Tarihi buluşmanın ilk gününde protokol yürüyüşü ve Türk birliğinin önemini vurgulayan konuşmalar yapıldı. MHP Mersin Milletvekili ve Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Türkiye’de Türklüğün parçalanmaya çalışıldığı bu dönemde Türk birliğini pekiştiren etkinliğin çok önemli olduğunu söyledi.
Türk Dünyası’nda birlik heyecanı
Erdemli’de Türk dünyası temsilcilerini buluşturan büyük şölen Türk Birliği için atılan adımlara önemli bir katkı daha sağladı 
Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) ile Erdemli Belediyesi işbirliğinde düzenlenen ve iki gün sürecek olan “Büyük Türk Buluşması”, Türkçe konuşan ülkelerin temsilcilerinin bir araya gelmesiyle dün Erdemli’de başladı.
Etkinliğe Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Saha Cumhuriyeti, Tataristan, Gagavuz, KKTC, Hakas Cumhuriyeti, Türkmenistan, Çuvaşlar, Başkurdistan temsilcileri  katıldı. Etkinlikte ilk olarak Cumhuriyet Meydanı’ndan Talat Göktepe Çamlığı’na kadar yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüş yapıldı. Mehter Marşı eşliğinde harekete geçen kortej ve beraberindeki büyük kalabalık 1 saatlik yürüyüş sonrası çamlık bölgesine ulaştı. Yürüyüşe MHP Mersin Milletvekilleri Mehmet Şandır, Akif Akkuş, Kadir Ural ve Behiç Çelik de iştirak etti.
Önemli bir buluşma
Tören alanına girilmesinin ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler için saygı duruşu gerçekleştirildi ve ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra günün anlam ve önemini anlatan konuşmalar yapıldı. Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu yaptığı konuşmada, çok önemli bir buluşma gerçekleştirdiklerini, bunun aynı zamanda Erdemli için tarihsel bir anlamı olduğunu kaydetti. Tollu ayrıca, bu buluşmanın kültürel birlik ve dayanışma açısından da Türk dünyası için önemli olduğunu belirtti.
Türk soylu milletler
MHP Mersin milletvekili ve Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır konuşmasına “MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli ve tüm MHP yönetiminin sevgi, selam ve saygılarını getirdim” diye başladı. Şandır, küreselleşmenin ortak bir hukuk sistemi, ortak kültür değerlerini dayattığı bir ortamda bu buluşmanın ayrı bir tarihsel anlamı olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk soylu milletler tarihi yaşayarak birlik ve bütünlüklerini hatırlamış, tüm dünyaya göstermiştir. Milletlerarası ortak değerlerin dayatıldığı bir ortamda Türk milletlerinin birliğini ortaya koyması çok büyük bir önem taşımaktadır. Bugün Türk devletlerinin birliklerinin yanında Suriye’de, Ürdün’de, Lübnan’da, Irak’ta, İran’da, Balkanlar’da, Kafkasya’da Türk soylu toplulukları da hatırlamak gerekir. Onlar özgürlüklerini yaşayamadan bir başka devletin içerisinde hayatlarını devam ettiriyorlar. Bu anlamda Türk soylu devletlerin ve toplulukların bir arada kimliğini ifade etmeleri büyük önem taşımaktadır”
Türkeş’in emaneti
Türkiye’de alt kimlik, üst kimlik tartışmalarıyla Türklüğün parçalanmaya çalışıldığı süreçte Türklüğe sahip çıkmanın ayrı bir anlam taşıdığını anlatan Şandır sözlerini şöyle tamamladı : “Türkiye’nin içinden geçtiği süreçte böyle bir toplantıyı gerçekleştirmek apayrı bir anlam ve önem taşımaktadır. Türklerin birliğine Türk soylu devletlerin ve milletlerin olduğu kadar tüm dünyanın da ihtiyacı vardır. Ben buradan sesleniyorum ki, Erdemli’de gerçekleştirilen bu toplantı gelecek yıllarda da devam etmelidir. Burada gerçekleştirilen faaliyet en eski şölenlerimizden bir tanesidir. Bilineceği gibi rahmetli Başbuğ Alparslan Türkeş’in de emanetidir ve onun hatırına devam ettirilmelidir”
Kurultayda söz alan Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe de, toplantının önemine değindi ve bu tür toplantıların Türk devletleri arasındaki kültür, ticari işbirliğini artırdığını kaydetti.
Çok güçlü bağlarımız var
Türkmenistan Büyükelçisi Maksat Devlet Samedov da, Türkmenistan ve Türkiye’nin Hazar bölgesinde önemli ortak projelerinin olduğunu belirterek, “Türkmenistan bağımsızlığını kazandıktan sonra bizi devlet olarak tanıyan ilk ülkelerden bir tanesi Türkiye. Dolayısıyla çok güçlü bir bağımız bulunmakta. Bu güçlü bağlarımız ve ortak söylemimiz uluslar arası kurumlar düzeyinde de devam ediyor. Türkmenistan ile Türkiye’nin bir çok alanda ortak hareket ettiğini biliyoruz. Bu süreçte ilişkilerimiz samimi, gerçek dostluğa dönüştü. Bu temelde daha büyük ortak projelere de imza atacağız. Ben bugün size Türkmenistan halkının samimi dostluk duyguları ile sesleniyorum” dedi.
Konuşmaların ardından katılımcılara günün anlam ve önemini belirten birer plaket verildi. Ayrıca Türk Cumhuriyetleri’nden getirilen hediyeler katılımcılara dağıtıldı. (Fatih ERBOZ-Yeniçağ)

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=35104

 



Bu haber 874 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,094 µs