En Sıcak Konular

BAKAN DİNÇER: ''GÖÇÜKTE UMUTLAR AZALIYOR''

18 Mayıs 2010 21:28 tsi
BAKAN DİNÇER: ''GÖÇÜKTE UMUTLAR AZALIYOR'' Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer sabırla beklemekten başka çarelerinin olmadığını belirterek, "Süre uzadıkça umudumuz azalıyor. Ancak ekiplerimiz umut içinde çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

Sinir krizi geçirten bekleyiş

Bütün Türkiye 30 işçinin mahsur kaldığı göçükten gelecek iyi bir haberi bekliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamayla ilgili olarak, "Göçüğün olduğu yerdeyiz, umudumuzu koruyoruz" dedi.

Bazı işçi yakınları ise sinir krizi geçirdi. Baygınlık geçirenlere sağlık görevlileri müdahale etti.

Öte yandan Zonguldak'ın Gelik Beldesi Ayiçi Mahallesi'nde bulunan Gelik Merkez Sağlık Ocağı'nda doktor olarak görev yapan 40 yaşındaki Hasan Koca maden ocağındaki patlamanın hemen ardından gökyüzünde hilal şeklini alan bulutu fotoğraf makinesi ile çekti.

Patlamanın meydana geldiği maden ocağına yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki sağlık ocağının penceresinden, patlamadan yaklaşık 15 dakika sonra gökyüzünde hilal şeklini alan bulutu gördüğünü belirten Hasan Koca, "Sağlık ocağındaydım. Pencereden bakarken gökyüzünde hilal şeklini alan bulutu gördüm. Fotoğraf makinemle çektim. Rüzgardan dolayı çok hızlı hareket ediyordu. Kısa bir süre sonra da dağıldı. Patlamanın hemen ardından gördüğümüz bu olay bizi şaşırttı" diye konuştu.

Bakan Dinçer, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Yeni Servis Kuyusu alanında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye’nin en profesyonel kurtarma ekiplerinin görev yaptığını söyledi.

Kurtarmaya yönelik 400 kişinin ellerinden gelen çalışmayı ortaya koyduğunu vurgulayan Dinçer, şöyle kaydetti. "Göçüğün olduğu bölgeye ulaşıldı. Havalandırma temin edildi. Sabahleyin ilk kazma vuruldu, Göçüğün temizlenmesine başlandı. Her türlü çabayı sarf ediyoruz. Sükunet tavsiye ediyoruz. Dün, saat 13.28’de grizu patlaması oldu. Onun dışında patlama yok. Henüz göçüğün büyüklüğü konusunda ve işçilerimize nasıl ulaşacağımız konusunda elimizde yeteri kadar bilgi yok. Her türlü çabayı sarf ediyoruz. Mümkün olduğu kadar en kısa zamanda ulaşmaya çalışacağız. Göçüğün olduğu yerdeyiz, umudumuzu koruyoruz. Çünkü metan gazının olmadığı bölümlerin olduğuna dair bilgiler var elimizde. Ümit ediyorum ki işçilerimiz o bölgededirler. Umudumuzu kaybetmeye hiç gerek yok. İnşallah korktuklarımız başımıza gelmez."

BİR KİŞİ ZEHİRLENDİ

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasının ardından kurtarma çalışmalarını yürüten madencilerden 1’i gazdan etkilendi.

TTK işçisi Selim Yağız, gazdan etkilenerek 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu alanında bekletilen ambulansta tedavi altına alındı. Yağız’ın, uzun süre oksijensiz kaldığı ve şu an durumunun iyi olduğu açıklandı.

İŞÇİ YAKININDAN TEPKİ

Bakanlar Ömer Dinçer ve Taner Yıldız ile beraberindekiler daha sonra ocak ağzında bekleyen işçi yakınlarıyla konuşup çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Yıldız bir işçi yakınına bilgi verirken, “Umut ediyoruz ki 2-3 saat içerisinde göçükten bir menfez açıp işçilere ulaşmaya çalışacağız” dedi.
Bu sırada, bir işçi yakını “Patlama olduktan sonra buraya gelip lak lak konuşuyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. İşçi yakını polisler tarafından uzaklaştırıldı. Bakanlar daha sonra işletme müdürlüğüne girerek çalışmaları takip etti.

OCAK BAŞINDA FERYATLAR

Bu arada, mahsur kalan işçilerin yakınları ocak ağzında sabaha kadar bekledi. Umut içerisindeki madenci yakınları birbirlerini teselli etmeye çalıştı.
Sabah saatlerinde işçilere ulaşılamaması üzerine umutlar giderek azalırken, işçilerin yakınlarının da feryatları yükseldi. Baygınlık geçiren bazı işçi yakınlarına sağlık ekipleri müdahale etti.
Kızılay ise ocak önünde bekleyen madenci yakınlarıypla çalışanlara yemek ve su dağıttı.

BAKAN DİNÇER: "YÜREĞİMİZ YANIYOR. BÖYLE BİR MESELE VARKEN BAŞKA SORUNLARI KONUŞMAYA GEREK YOK"

Bakan Dinçer’in TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Yeni Servis Kuyusu alanında gazetecilere açıklama yaptığı sırada bazı madenciler, bölgede yol sorunu olduğunu belirterek tepki gösterdiler.

Dinçer, yol problemini bildiklerini, bu konuları tekrar tekrar paylaşmaya gerek olmadığını belirterek, şöyle konuştu.

"Bizim bir acımız var. Hepimizin yüreği yanıyor. Bu acımız varken başka sorunları konuşmaya gerek yok. Şimdi en azından bu arkadaşlarımızı kurtardıktan sonra bu meseleleri konuşmalıyız. Şu anda sorumlu, sorunlu aramıyoruz. Tek yapmayı düşündüğümüz ve odaklandığımız konu işçilerimizi oradan çıkartmak ve ailelerini rahatlatmaktır. Diğer sorunları konuşacağımız çok vaktimiz olacak.".

Gazetecinin "İhmal var mı" sorusunu Dinçer, şöyle yanıtladı.

"Teknik düzeyde herhangi ihmal gözükmüyor. Çünkü en son ekim ayında burada çok kapsamlı denetim yapılmış. İş güvenliği konusundaki denetimlerde herhangi eksiklik görülmemiş. Bu açıdan bakıldığında burası kamu kurumu ve iş güvenliği konusunda profesyonelce çalışılan bir alandı. Bizim gördüğümüz bir şey yok şu anda. Ancak patlama sebebiyle bir ihmal, hata var mı onu göçüğü kaldırdıktan sonra göreceğiz. Şimdiden bir şey söylemek mümkün değil."

Maden ocağının yeni açıldığına yönelik iddiaların sorulduğu Bakan Dinçer, şöyle dedi.

"Belki orada kavramsal bir karışıklık olabilir. Aslında galeride patlama oldu. Dolayısıyla kömür çıkarılırken patlama olmadı. Kömür ayağına giderken galeri açılıyordu, o sırada patlama oldu. Ocak yeni değil. Burada iş yapan müteahhit yeni değil, uzun yıllardır çalışan müteahhit. O açıdan bakıldığında orada herhangi sorun görmedik."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, mahsur kalan işçilerin sayısına ilişkin de şunları söyledi.

"İlk bilgilerimiz 32 olduğu yönündeydi, sonra isim isim yapılan tespitlerde 30 kişi olduğunu biliyoruz ama sürpriz bir şekilde aşağıda başka isimler var mı yahut başka insanlar var mı onu şimdi görme imkanımız yok. Ancak şu andaki tespitlerimiz 30 kişidir. Mümkün olduğunca çabuk ulaşmaya çalışıyoruz. Tabii süre uzadıkça umutlar azalır. Elimizden geleni yapıyoruz."

BAKAN YILDIZ : ´GÖÇÜK AŞILDI YENİ GÖÇÜKLE KARŞILAŞILDI´

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü Gelik maden ocağının önünde gazetecilere açıklamada bulundu. Bakan Yıldız, "Taş ve kayalardan oluşan 6-7 metrelik göçük aşıldı. Ancak 20 metre kadar sonra kömür göçüğü ile karşılaşıldı. Şimdi orada temizlik çalışmalarına başlanıldı" dedi. İşçilerin bulunduğu galeriye ulaşıncaya kadar başka bir göçükle karşılaşmamayı umut ettiklerini belirten Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
"Göçükler nedeniyle çalışmaların uzaması işçi arkadaşlarımızla ilgili kaygılarımızı daha da arttırıyor. İşçi arkadaşlarımızın bulunduğu noktaya kurtarma ekiplerimizin uzaklığı 80-85 metre civarında. Ocaktaki gaz ölçüm çalışmaları bir taraftan devam ediyor. Şu anda gaz oranı 400 ile 600 ppm seviyesinde. Yani artık arkadaşlarımız cihazsız çalışacak durumdalar. Ancak her ihtimale karşı cihazları yanlarında. Umut ediyorum ki, kömür göçüğünden sonra başka bir göçükle karşılaşmayalım. Çünkü her göçüğü açmak saatler alıyor."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise sabırla beklemekten başka çarelerinin olmadığını belirterek, "Süre uzadıkça umudumuz azalıyor. Ancak ekiplerimiz umut içinde çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ,http://www.milliyet.com.tr/il-baskanlari-kilicdaroglu-dedi/siyaset/sondakika/18.05.2010/1239575/default.htm


 



Bu haber 863 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,149 µs