En Sıcak Konular

MİCHAEL JACKSON'A MEVLİT VE MARDİN'DEKİ 18 STK'NIN TEPKİSİNDEKİ ''HİNLİK''

20 Mayıs 2010 10:06 tsi
MİCHAEL JACKSON'A MEVLİT VE MARDİN'DEKİ 18 STK'NIN TEPKİSİNDEKİ ''HİNLİK'' “Ömründe Hz. Muhammed’i (s.a.v) ağzına almamış birisi için, Hz. Muhammed (s.a.v)’e atfen yazılmış mevlidi nebeviyi okumanın anlamı ne?”

Michael Jackson’a mevlit!  

Mercimekli Köyü’nü bilir misiniz? Nereden bileceksiniz ki! Mardin’in Savur ilçesine bağlı bir köy burası. Geçtiğimiz yıl İçişleri Bakanlığı’na müracaat etmiş köylüler, “köyümüzün asıl ismi Habsunnes’tir, bu ismi kullanmak istiyoruz” demişler. Köy muhtarı Bedreddin Demir heyecanla müracaatlarının sonucunu bekliyor. Köyde Kürtler, Mıhılemiler  ve Süryaniler birlikte yaşıyor. Kış aylarında 50 hanenin yaşadığı köy, yazın Avrupa’da yaşayan Süryanilerin gelmesiyle hayli kalabalıklaşıyor.
Bu köyde yaşayan Mıhılemiler, bir dernek kurmuşlar. Derneğin adı Mıhellemi Medeniyetler Arası Diyalog Derneği. Derneğin başkanı Mehmet Ali Aslan.
Mardin’in bir köyünde kurulan bu ilginç “diyalogcu” derneğin başkanı M. Ali Aslan, İçişleri Bakanlığı’na verdikleri dilekçede “Allah bugünkü hükümetten razı olsun” demeyi ihmal etmiyor.
Köyün isminin değiştirilmesi ile ilgili dilekçede şu bilgiler yer alıyor:
“Habsunnes isminin anlamı: İnsanların Allah’a yaklaşmak için inzivaya çekilip kendilerini kuyulara, mağaralara ve oyuklara kendi rızaları ile hapsetmesi. Bu anlam eskiden Midyat’ı da içine alan Turabdin ismi (İbadet edenlerin diyarı) anlamına da gayet muvafıktır. Bu yönüyle Habsunnes (Mercimekli) M.Ö bu yana bir inanç ve medeniyet merkezi olan Mardin ve Midyat’ın bir nevi minyatürüdür. Habsunnes (Mercimekli) köyünde şu anda Arami/Süryani Hıristiyanlar, Akad/Arap Müslüman Mıhellemiler ve Müslüman Kürtler bir de köy öğretmeni Müslüman bir Türk yaşamaktadır. Tüm köylü Aramice, Arapça, Kürtçe ve Türkçeyi anadilleri gibi akıcı konuşabilmektedirler. Türkiye de belki de dünyada kendine özgü bu yönüyle daha önce bir çok ulusal ve uluslararası dergi ve gazeteye haber olmuştur.”
Buraya kadar tamam. Ülkemizdeki farklı kültürleri ortaya koyan ilginç bir örnek olarak görebilirsiniz bu köyü.
Ama durun daha bitmedi!
Mardin’in Savur ilçesi Mercimekli Köyü’nde, 26 Haziran’da ABD’li pop sanatçısı Michael Jackson için ölümünün birinci yılında mevlit okunacak. 26 Haziran günü Türkçe, Kürtçe, Mıhellemice okunacak mevlitte kurbanlar kesilecek, gelenlere bu etten ikram edilecek, ayrıca herkese Michale Jackson’ın resminin basılı olduğu tişörtler dağıtılacak. Jackon’un şarkıları çalınacak. Köy ekranına kurulacak dev ekranlardan sanatçının yaşamı ve cenaze töreni ile ilgili görüntüler yayınlanacak.
Böylece diyaloğun Mardin versiyonu tamamlanmış olacak!
Bu köylülerimiz daha önce de Obama ABD başkanı seçildiği için kurban kesmişlerdi.
Neyse herkesin inancı, kültürü kendine amma ve lakin, ortada garip bir durum var:
Michael Jackson’ın Müslüman olarak öldüğüne dair hiçbir delil yok. Kaldı ki cenazesi töreni de  Hristiyan usullerine göre yapıldı. Hristiyan mezarına defnedildi. Cenaze namazı filan da kılınmadı.
Dolayısıyla “bir Hristiyan olarak yaşayıp bir Hristiyan olarak ölen Jackson’a” Müslümanlar için yapılan mevlit pek şık durmuyor.
Tamam, işin ucu diyaloğa dayanıyor. Bu işin arkasında köydeki Süryani vatandaşlarımızın da bağlantısıyla Vatikan da olabilir hatta diyalog faaliyetinin Türkiye’deki “baş aktörleri de” bu organizasyonu destekliyor olabilirler, hiçbir itirazımız yok, ama Jackson’a Müslüman gibi değil de Hristiyan gibi tören yapılsa daha uygun olmaz mı?
A benim  Habsunnes’li kardeşlerim! Bu işi size tertip ettirenler deyin ki “Ömründe Hz. Muhammed’i (s.a.v) ağzına almamış birisi için, Hz. Muhammed (s.a.v)’e atfen yazılmış mevlidi nebeviyi okumanın anlamı ne?”
Sorun bakalım size ne cevap verecekler. [1]

Mardin’den mektup var

Dünkü yazımıza Mardin’in Savur ilçesine bağlı Mecimekli Köyü’ndeki “medeniyetler arası diyalog derneği başkanı” M. Ali Aslan’ın ABD’li popçu Michael Jackson için mevlit okutacağına değinmiştik.
Mardin Midyat’tan gazeteci Selahattin Erol bir mesaj gönderdi. “Muharrem bey, yüreğinize sağlık” diye başladığı mesajında bir de düzeltme yapmamızı istemiş:  “Mercimekli Köyü Midyat’a bağlı bir köydür. Düzeltirseniz sevinirim.”
Biz, Savur’a bağlı demişiz, eh bu kadar hata kadı kızında da olur!
Selahattin Erol şöyle devam ediyor:
“M.Ali Aslan denilen şahıs Midyat’ta Mehmetçik ilköğretim Okulu’nda öğretmen. Mıhellemi Dinler, Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Derneği’nin Başkanıdır. Geçtiğimiz yıl da Michael için  gıyabi namazı kıldıran imam. Hangi taşı kaldırsanız bu ismi bulursunuz. Ne olduğu, ne yapmak istediğini, kime çalıştığını inanın biz de bilmiyoruz. Delinin biri kuyuya bir taş atmış kırk akıllı çıkaramamış, bizim mesele de bu. Bu gün M.Aslanı Midyat’ta STK temsilcileri protesto etti. Makalenizi okuyunca ben de bir gazeteci olarak sizin ile bu bilgileri paylaşmak istedim.”
Selahattin Erol Midyat’taki 18 Sivil Toplum Örgütü’nün yayınladığı bildiriyi de göndermiş. Bildiride şu görüşlere yer veriliyor:
“Bazı basın, yayın organlarında, haber portallarında İlçemiz ve Mıhallemilerle (Araplar) ilgili çıkan haberlerde Mıhallemi Dinler Diller ve Medeniyetler arası Diyalog Derneği başkanı M. Ali Aslan’ın dünyaca ünlü pop yıldızının ölümünün birinci yıldönümünde mevlit programı düzenleyeceklerini açıklamasını yayınlaması bizleri şaşırttı. Elvis Presley’i ve dolayısıyla bir dönem Michael Jackson’la evli olarak yaşamış Lisa Marie’nin asıllarının Mardin, Savur İlçesi, Dereiçi (Kıllıs) Köyü’ne dayandıran M. Ali Aslan, bu sebeple “Mıhallemiler’in Michael Jackson’ı çok sevdiğini ve önemsediğini” ileri sürmüş, bu sebeple Jackson’ın birinci ölüm yıldönümünde mevlit programı düzenleyeceklerini belirtmiştir. Bu şahıs daha önce de Jackson’ın öldüğü günlerde Jackson için, etrafında topladığı çoğunluğunu 8–10 yaşlarındaki çocukların oluşturduğu birkaç kişiyle cenaze namazı kıldırmış ve taziye helvası dağıtarak “kendi kendine gelin–güvey olma” oyununu sahnelemiştir.
Bizler bugüne kadar ismi geçen bu şahsın yaptığı bu eylemleri kötü bir mizah örneği olarak izledik. Bu sebeple de, bu yapılanları ciddiye alma gibi bir tavrımız olmadı. Ancak, bu son eylem girişimi, bizim bu topluluğun imajı hakkında ciddi endişeler taşımamıza ve bu sebeple bu konuyla ilgili bir açıklama yapmamıza sevk etmiştir.
İsmi geçen bu şahıs, Mıhallemiler için Michael Jackson’ının ayrı bir önemi olduğu iddiasını ne tür bir araştırmaya dayandırmaktadır? Saçmalıkla dolu bu savını neye göre ortaya atmaktadır? En önemlisi bu şahıs, tüm Mıhallemiler’i içine alacak şekilde açıklamalarda bulunma yetkisini nereden almaktadır.
Fakat şunu da vurgulamak isteriz ki, Mıhallemi Halkı ve Mıhallemi Kültürü; bu şahsın genellediği gibi, Michael Jackson hayranlığı üzerine inşa edilmiş bir topluluk değildir. Hassasiyetimiz, kendine özgü bir kültüre sahip Mıhallemi Halkı ile Michael Jackson hayranlığı gibi tamamen yanlış bir özdeşliğin kurulması ve bu topluluğun basit bir hayran kitlesi gibi lanse edilmemesi yönündedir.
Bizim, “ne yapacağını şaşırmış gibi duran” bu şahsa çağrımız, derneğin adını “Michael Jackson Takıntılıları Derneği: Mercimekli Şubesi” şeklinde değiştirerek, derneğin adı ve eylemleri arasındaki tutarlılığı sağlaması ve dini kendi emellerine alet etmemesi yönündedir.” 
Midyat’taki STK’ların duyarlılığını gösteren önemli bir açıklama bu. Ancak metinde dikkatimiz çeken bir cümle var. Diyorlar ki; “Bu şahıs, İslam inancı içinde yer alan cenaze namazı, mevlit gibi ritüelleri “dinler arası diyalog” için değil, fakat şahsi çıkarları için sorumsuzca kullanmaktadır. Bizler bu şahsın asıl amacının ne bir Michael Jackson’a duyulan “ulvi” bir hayranlık, ne de dinler arası bir diyalog gayesi taşıdığını, ancak bunun yerine sansasyon yaratabilecek eylemler düzenleyip, her türlü kültürel öğeyi kendi egosunu şişirmek için kullanma amacı taşıdığının farkındayız.”
Bu protesto metnine imza koyanlar arasında Midyat İmam Hatipliler Derneği, , Midyat Türk Diyanet Vakıf Sen,  Türk Diyanet Vakıf Sen Midyat Temsilciliği gibi dini kimlik taşıyan dernekler de var.
“Bu şahıs, İslam inancı içinde yer alan cenaze namazı, mevlit gibi ritüelleri “dinler arası diyalog” için değil, fakat şahsi çıkarları için sorumsuzca kullanmaktadır” cümlesi anlam ifade ediyor?
Acaba Midyat’taki bazı kişiler, bir Hristiyan için kılınan cenaze namazına, okutulan mevlide, bu faaliyetler “dinler arası diyalog için değil de, bu şahsın kendi çıkarı için” yapılıyor diye mi karşı çıkıyorlar?
Yani Michael Jackson’a okunacak mevlidin “gerçek anlamda dinler arası diyalog için” kullanılması durumunda bazı STK’ları çok mu memnun kalacaktı?
Midyatlılar bu konuya da bir açıklık getirseler.[2]

Muharrem Bayraktar-Yeni Mesaj

 

Kaynak:  YENİ MESAJ GAZETESİ

[1].http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10002182&tarih=2010-05-18

[2].http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10002211&tarih=2010-05-20



Bu haber 1,142 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,051 µs