En Sıcak Konular

PET ŞİŞENİN ZARARLARI

17 Mayıs 2010 21:06 tsi
PET ŞİŞENİN ZARARLARI Sıcaklıkların artması ile birlikte hemen herkesin elinde bir pet şişe olur hale geldi.Peki, bu plastik kapaklı şişeler ne kadar sağlıklı?

Plastik şişelere dikkat!

Sıcaklıkların artması ile birlikte hemen herkesin elinde bir pet şişe olur hale geldi. Hatta öğrencilerin su mataraları yerine pet şişe ya da kapaklı plastik şişeleri daha sık kullandıklarını görüyoruz.

Peki, bu plastik kapaklı şişeler ne kadar sağlıklı? Evet, araştırılması gereken önemli konulardan bir tanesi de budur. Kanser hastalığının hemen her geçen gün daha fazla artmasının sebepleri artık çok zor değil. Sağlığımıza etki eden maddeler ile yakından ilgiliyiz. Bu da sağlığımızı tehlikeye sokuyor.

Plastik şişeler bakteri yuvasına dönüşüyor!
Mikroorganizmalara karşı sürekli koruma sağlayan klor gibi dezenfektan maddesi katılmayan içeceklerin hava ile temas etmesi durumunda bakteri yuvasına dönüşerek, tehlikeli hastalıklara yol açıyor. Uzmanların yaptıkları araştırmalarda kaynak sularının yer altındaki katmanlardan süzülerek geldiği ve bu nedenle, bünyesinde hastalık yapan mikroorganizmaların yok denecek kadar az olduğu saptanmıştır.

Mikroorganizma yükünün az olması nedeniyle şişeleme sırasında etkili dezenfeksiyon işleminin yapılmadığını kaynak suyu satan firmaların tamamına yakın kısmı dezenfeksiyon işlemlerinde ozonlama sistemi kullandığı bilinmektedir. Ozonlama ile dezenfekte edilen kaynak sularının klor gibi uzun süreli koruma sağlamadığı bir gerçektir. Kapağı açıldıktan sonra kısa süre içinde tüketilmeyen şişe suları, mikroorganizma yuvasına dönüşmektedir.

Şişe sularının yanı sıra gazlı içeceklerde ise dezenfeksiyon işlemi yapılmıyor. Gaz mikroorganizmalara karşı etkin koruma sağlıyor, ancak hava ile temas ettikten sonra gazın uçması içecekte bakteri oluşmasına neden oluyor. Bu yüzden uzmanlar, kapağı açılan su başta olmak üzere bütün içeceklerin kısa süre içinde tüketilmesi gerektiğini savunuyorlar. Suyun içinde organik madde olmadığı ancak hava ile teması sırasında içine mantar ve parazit yapan bakteri sporları düşebilir. Kapağı açıldıktan sonra mikroorganizmaları artan içecekler, mide, bağırsak rahatsızlıkları gibi tehlikeli hastalıklara yol açabilmektedir.

Pet şişe ve zararları
Pet şişe içinde satılan içeceklerin de zararlı olduğu hemen her gün gazete, dergi ve internet gazetelerinde sıkça karşımıza çıkıyor. Havaların ısınması ile pet şişedeki zarar kat ve kat artıyor. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki pet şişe içerisindeki sıvı tüketiminin verdiği zararlar yıllar sonra karşımıza çıkabileceği sinyallerini veriyor. İlk başta kalp rahatsızlıklarını tetiklediği, kadınlarda bazı sorunları beraberinde getirdiği belirlenmiştir.

Harvard Üniversitesi School of Public Health araştırmacılarının öğrenciler üzerinde yaptıkları inceleme ve araştırmalardan korkunç sonuçlar elde ettiler. Bu araştırmada; bir hafta boyunca plastik şişelerden su içen öğrencilerin idrarlarındaki incelemede BPA maddesinin yüzde 69 arttığı görüldü. BPA maddesi, dişilik hormonu östrojene benzeyen bir madde. Bu madde büyüme bozukluklarına, doğumsal kusurlara, kalp hastalıkları ile diyabet riski artışına sebep oluyor.

Plastik şişeler neden yasaklanmalı?
Birçok Avustralya kasabası' bölgelerinde plastik şişe sularının satışını yasakladı. Nedenini merak ediyor musunuz? İşte pet su şişelerinde bizi bekleyen tehlikeler...

Her üç plastik şişe suyundan birinde sentetik organik kimyasallar ve bakteriler bulunduğunu açıklayan New York merkezli Doğal Kaynakları Koruma Konseyi (NRDF), pet şişeler yerine insanların daha güvenli ve ucuz içme suyuna sahip olabileceklerini belirtti.

Küresel içecek endüstrisinin en hızlı büyüyen sektörü olan plastik şişe suyu hem sağlığa hem çevreye yönelik yüksek riskler içeriyor.

Bir çok hastalığa yol açıyor!
Çevre kirliliği nedeniyle musluk suları yerine ailelerine güvenli su içirmek isteyen insanlar, şişe sularının bu konuda en iyi alternatif olduğunu sanıyor. Ancak NRDC'nin yaptığı araştırmada her üç sudan birinde sentetik organik kimyasallar ve bakteriler tespit edildi.

Kalitesiz şişe sularının özellikle çocuklara zarar verebileceğinin altını çizen NRDC, söz konusu suların içindeki zehirli toksinlerin kalp, şeker ve kanser hastalıklarına neden olabileceğini vurguluyor.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/plastik-siselere-dikkat-163396.htm



Bu haber 11,064 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,682 µs