En Sıcak Konular

UFUK SÖYLEMEZ: ''İKİ BAŞLI PARTİ OLMAZ!''

17 Mayıs 2010 10:36 tsi
UFUK SÖYLEMEZ: ''İKİ BAŞLI PARTİ OLMAZ!'' DP kongreye gidiyor ama Anavatan’la birleşmeden bu yana partide taşlar yerine oturmamış gibi görünüyor. Anavatan ile genler uyuşmadı mı?

İki başlı parti olmaz!

ANAP’lılar, DP teşkilat yapısının ağırlıklı olarak DYP kökenlilerden oluşması üzerine, kendilerine eşit teşkilat yapısı verilmesini ve eşit paylaşım yapılmasını istiyorlardı. İki başlı bir parti görüntüsü verilemezdi

ANAVATAN Partisi ile birleşme sürecinin sancılarını yaşayan Demokrat Parti (DP) 12 Haziran’da olağanüstü kongreye gidiyor. Mesut Yılmaz’ın, Hüsamettin Cindoruk’un karşısında bir aday çıkaracağı söylentileri ise DP’de huzursuzluk yaratıyor. DP Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez, partide neler yaşandığını, bütünleşme sürecindeki sıkıntıları ve kongre sürecini Tercüman Gazetesi'nden Lale Şıvgın’a anlattı:

YARGITAY’DAN UYARI GELDİ

* DP kongreye gidiyor ama Anavatan’la birleşmeden bu yana partide taşlar yerine oturmamış gibi görünüyor. Anavatan ile genler uyuşmadı mı?

16 Mayıs 2009 DP kongresinde sayın Cindoruk, dağılan merkez sağı yeniden toparlamak ve iktidar alternatifi haline getirmek üzere kongreyi kazanarak DP Genel Başkanı oldu. Geçen 6 ayda bir yandan partiyi toparladı, diğer yandan da Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu döneminde başarısızlıkla sonuçlanan bütünleşme sürecini tamamlamayı vaat etti. 31 Ekim 2009’da da Anavatan’la bütünleşme kararı alındı. Anavatan Partisi kendisini fesh etti, tüm borç ve alacaklarıyla beraber DP’ye katılma kararı aldı. Ondan sonra da bütünleşme süreci teşkilatlar bazında devam etti. Bu süreç devam ederken Şubat 2010’da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan bir yazı aldık. Bu yazıda “Anavatan Partisi’nin kendisini feshederek DP’ye katılması yasaldır, onaylanmıştır” deniliyordu. İkinci maddede ise Anavatan ile DP arasında yapılan protokolün Siyasi Partiler Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesiyle yok hükmünde olduğu, geçersiz olduğu belirtiliyordu.

* Ne vardı o protokolde?

O protokolde Anavatan Partisi’nin 50 tane Genel İdare Kurulu üyesinin birleşme kongresiyle birlikte otomatikman DP Genel İdare Kurulu üyesi olacağı, Anavatanlı Haysiyet Divanı üyelerinin de otomatikman DP Haysiyet Divanı üyesi olacakları ve Anavatanlı parti üyelerinin de otomatikman DP üyesi olacağına dair karar alınmıştı. Ancak Yargıtay Başsavcılığı iki parti arasında yapılan bu protokolün geçersiz olduğunu, Siyasi Partiler Yasası’na aykırı olduğunu, otomatik üyeliğin söz konusu olamayacağını, onun için bu protokolün yok hükmünde sayıldığını ve bu tür üyeliklerin seçimler yoluyla yapılabileceğini belirtti. Yönetim kademesine ilişkin değişiklikleri bir an önce yapmamızı ihtar eden bir yazı aldık. Tabii Sayın Cindoruk bir hukuk adamı. Bu nedenle olağanüstü bir kongreyle bu yasal zorunluluğu bir an önce yerine getirmek istedi. Gerekli değişikliklerin bir an önce yapılmasıyla DP’nin seçimler öncesinde karşısına çıkabilecek hukuki riskler de ortadan kaldırılacaktı. Fakat Sayın Mesut Yılmaz ve Anavatan Partisi’nden gelen bazı arkadaşlarımız, bunun Kasım ayındaki kongrede yapılmasını, o zamana kadar Anavatanlıların teşkilatlara yerleşme çabasının sürmesini istediler. Bu konuda Genel İdare Kurulu’nda aramızda ciddi bir tartışma yaşandı. Fakat sayın Genel Başkan, referandum sürecinin bir erken seçimi gündeme getirebileceğini öngördüğünü söyledi. Kasım sonunda yapılacak bir olağan kongreden önce yapılacak bir erken seçim halinde partinin seçimlere girememe riskini göze alamayacaklarını bu nedenle de Yargıtay’dan gelen yazının bir an önce gereğinin yapılması gerektiği kanaatinde olduğunu belirtti. Tartışmalara rağmen bu olağanüstü kongrenin bir an önce yapılması kararı alındı. 12 Haziranda olağanüstü kongre kararı aldık.

İKİ BAŞLI BİR PARTİ OLMAZ

* Anavatanlılar neden kongreyi ertelemek istiyor?

ANAP’lılar, DP teşkilat yapısının ağırlıklı olarak DYP kökenlilerden oluşması üzerine, kendilerine eşit teşkilat yapısı verilmesini ve eşit paylaşım yapılmasını istiyorlardı. DP’liler ise bunun bir koalisyon olmadığını, tek parti olduğunu hatırlatıyordu. İki başlı bir parti görüntüsü verilemez. Sonuçta bunlar her parti içinde olabilecek tartışmalar. Ama bunların hepsine son vermek amacıyla bir yenilenmeye gidiyoruz. 100 kişilik Genel İdare Kurulu üyelikleri 50’ye düşürülecek. Ayrıca partiye yeni katılımlar da bekliyoruz. Demokratik merkezin kendi iç sorunlarını aşarak referandum sürecinde ve olası bir erken seçim sürecine hazırlıklı olması gerekiyordu. Bunun için gerekeni yapıyoruz.

Cİndoruk tek aday gİbİ

* Sayın Cindoruk’un karşısına Anavatan cephesinden bir aday çıkabileceği konuşuluyor?

Şu anda sayın Cindoruk’un karşısında herhangi bir resmi aday görünmüyor. Ancak Anavatan Partisi’nden bazı arkadaşların desteğiyle bir aday çıkarma çabaları olduğunu duyuyoruz. Ama telaffuz edilen isimlerin hiç birinin sayın Cindoruk ile karşılaştırılamayacağını görüyoruz. Sayın Cindoruk’un yerine ikame edebilecek bir isim görünmüyor. Hem demokrat hem Cumhuriyet değerlerine bağlı bir ağabey pozisyonunda kimse yok. Tabii her dönemde kifayetsiz muhterisler çıkabilir. Ama liyakat ve ehliyet önemlidir. Ben ciddi bir aday çıkabileceğini düşünmüyorum. Mesut Yılmaz tarafından desteklenen bir aday çıkarsa onun başarı şansı olabileceğini hiç sanmıyorum.

YILMAZ, CESARET EDEMEZ

* Mesut Yılmaz aday olur mu?

Mesut Yılmaz’ın buna cesaret edebileceğini hiç sanmıyorum. Çünkü DP kongre üyelerinin yüzde 90’ı aşkın bölümü DYP kökenlidir. Mesut Yılmaz’ın DP lehine tek bir cümle etmeden tek bir faaliyette bulunmadan otomatikman genel başkan seçilmesine sıcak bakmazlar.

* Peki Mesut Yılmaz’ın kendisi değil de destekleyeceği bir aday çıkarsa ne olur?

Ben, Mesut Yılmaz’ın perde arkasından Cindoruk’a karşı bir aday çıkarmaya teşebbüs edeceğine ihtimal vermek istemiyorum. Bunu yaparlarsa hem büyük hayal kırıklığı yaşarlar hem de bütünleşmeye zarar verirler. Sayın Cindoruk, Demirel’in de manevi desteğiyle DP delegesinin saygı ve teveccühünü kazanmıştır. Şu zor günlerde Türkiye’nin ağabeyliği rolüne devam etmek zorundadır.

CİNDORUK MEYDAN OKUYOR

* Sayın Cindoruk’un koltuğu gençlere bırakması gerektiğini düşünenler de var.

Sayın Cindoruk, tam bir demokratlık örneği göstererek, olağanüstü kongreyi seçimsiz yapma kararı alma yetkisine haizken, bunu yapmadı. Seçimli kongre yaparak, kendisi üzerinde spekülasyon yapmak isteyen, yaşını veya başarısını dedikodu biçiminde tartışan bazı kesimlere karşı da demokratik meydan okumuş oldu.

EŞİT PAYLAŞIM OLMAYACAK

* Kongreyle yönetim kademeleri de yeniden belirlenecek. Anavatanlılar yönetimde ne kadar yer alacak?

Sayın Cindoruk, Anavatanlılara aday olduğunu ve Genel İdare Kurulu listesini de kendisinin yapacağını söyledi. Yani bundan önceki kadrolar, protokol gereği yapılmıştı. Yargıtay’dan gelen yazı üzerine bu yazı hükümsüz olduğu için Anavatanlılara bir kontenjan ayrılmayacak. Eşit paylaşım söz konusu olmayacak. Sayın Cindoruk yönetim kademelerini kendisi belirleyecek.

* Peki bu durum Anavatanlıları küstürmez mi?

Olabilir...

PARTİ KOALİSYON DEĞİLDİR

* Siz bunu göze alıyor musunuz?

Bunu biz değil, kendileri arzu ettiler. Anavatan Partisi’nden gelen arkadaşların hepsi aynı şeyi düşünmüyor. Bir çoğu da sayın Cindoruk’un ağabeyliğine ve misyonuna güveniyor ve destek veriyor. Ama Anavatan’dan gelen bazı arkadaşlar Anavatan Partisi’nin kapandığını hala kabul edemiyorlar. Parti yönetimi bir koalisyon gibi yönetmek istiyorlar. Teşkilat meselelerinde senin adamın benim adamım kavgası veriliyor. Bana göre bu kavgalar demodedir. Türkiye’nin daha büyük sorunları olduğunu düşünüyorum. Biz büyük resme bakıyoruz.

l*Anavatanlılar küserse onların döneceği bir parti de yok.

Anavatanlıların hiçbir yere dönmesini gitmesini istemeyiz. Sağduyunun galip gelmesini isteriz. Mesut Yılmaz’ın bir aday çıkarmasının büyük bir siyasi hata olacağını, böyle bir durumun kendilerine de zarar vereceğini görüyoruz. Zaten böyle bir durumda hüsrana uğrarlar.

Kaynak: TERCÜMAN GAZETESİ,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=97793&baslik=İki%20başlı%20parti%20olmaz!&katid=1


 



Bu haber 997 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,682 µs