En Sıcak Konular

SİGARA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ KAÇAĞI ARTIRDI

17 Mayıs 2010 10:15 tsi
SİGARA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ KAÇAĞI ARTIRDI Tütün mamullerinde vergiler arttı ama sigara ve diğer ürünlerden alınan ÖTV gelirleri düşmeye devam ediyor. Yüksek vergi oranına rağmen düşen vergi gelirleri sigarada kaçakçılığının atmasının bir sonucu olarak görülüyor.

Yüksek vergi kaçağı artırdı  

Tütün mamullerinde vergiler arttı ama sigara ve diğer ürünlerden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) gelirleri düşmeye devam ediyor. Yüksek vergi oranına rağmen düşen vergi gelirleri sigarada kaçakçılığının atmasının bir sonucu olarak görülüyor. 

Maliye Bakanlığı Kamu Hesapları Bülteninden derlediği verilere göre, tütün ve tütün mamullerinden alınan ÖTV tutarı, Mart ayından sonra Nisan’da da bir önceki yılın aynı dönemine göre düşüş gösterdi.

ÖTV yüzde 63’e çıkarılmıştı
Aralık ayının son günlerinde gerçekleştirilen vergi düzenlemeleriyle, sigaradan paket başına alınan asgari maktu ÖTV, 60 kuruş artırıldı, satış fiyatına uygulanan nispi ÖTV de yüzde 58’den yüzde 63’e çıkarıldı. 2009 yılı Ocak ayında, Aralık’ta yapılan satışlar için verilen ÖTV beyannameleri sonucunda tütün mamullerinden 1 milyar 337 milyon 454 bin lira ÖTV geliri elde edildi. Bu şekilde Ocak’ta 1 önceki yılın aynı ayına göre 339 milyon 965 bin lira daha fazla ÖTV toplandı. 2009 yılında 745 milyon 647 bin lira olan Şubat ayı tahsilatı da, bu yıl 1 milyar 524 milyon 415 bin lira oldu.

Mart’ta düşüş başladı
Ancak Mart ayından itibaren tütün mamullerinden tahsil edilen ÖTV gelirleri, hızlı bir şekilde düşüşe geçti. 2009 yılı Mart ayında tütün mamullerinden 807 milyon 936 bin lira ÖTV alınırken, söz konusu tutar bu yıl 508 milyon 169 bin liraya geriledi. Böylece, aylık tahsilatta yüzde 37,1 gibi oldukça yüksek bir düşüş meydana geldi. Nisan ayında düşüş oranı yüzde 10,9’a gerilese de, aylık tahsilat yine geçen yılın altında kaldı. 2009 yılı Nisan ayında 991 milyon 859 bin lira olan tütün mamullerindeki ÖTV tahsilatı, geçen ay 883 milyon 723 bin lira olarak belirlendi. Yılın ilk 4 ayında sigara ve diğer tütün mamullerindeki ÖTV tahsilatı da, 4 milyar 253 milyon 761 bin lira oldu. ÖTV Kanunu uyarınca, 1 ay içinde gerçekleştirilen satışlar için, takip eden ayın 15’ine kadar beyanda bulunulup, ÖTV ödemesi yapılıyor.

En fazla ÖTV artışı dayanıklı tüketimde
Bu arada yılın 4 aylık bölümünde ÖTV gelirleri en fazla artan mal grubu, dayanıklı tüketim mallarıyla elektronik eşya oldu. 2009’un ilk 4 ayında 211 milyon 616 bin lira ÖTV tahsilatının yapıldığı söz konusu ürünlerden bu yıl 454 milyon 383 bin lira gelir elde edildi. Bunu yüzde 55’lik gelir artışıyla motorlu taşıtlar izledi. 2009 yılının Ocak-Nisan döneminde bu grupta 858 milyon 986 bin lira olan ÖTV geliri, 2010’un aynı döneminde 1 milyar 331 milyon 482 bin liraya yükseldi. 4 aylık dönemde petrol ve doğal gazdan 8 milyar 997 milyon 607 bin lira, alkollü içkilerden 1 milyar 331 milyon 482 bin lira, kolalı gazozlardan da 51 milyon 727 bin lira ÖTV tahsil edildi.

Tiryaki kaçak sigayraya yöneldi
Öte yandan BAT Kurumsal İlişkiler Direktörü Tuna Turagay, sektördeki durum ve vergi gelirlerindeki azalmayı değerlendirdi. Olayın 2 boyutunun bulunduğunu kaydeden Turagay, “Birincisi sigara satışlarında gerek kapalı alanlardaki yasak uygulaması, gerekse vergi artışına paralel fiyatların yükselmesi yüzünden bir düşüş var. İkincisi, bir miktar da kaçak sigaraya kayış var” dedi.

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10002164&tarih=2010-05-17



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,083 µs