En Sıcak Konular

YUNANİSTANLA 22 ANLAŞMA İMZALANDI,YUNAN BASINI MEMNUN OLMADI

16 Mayıs 2010 12:26 tsi
YUNANİSTANLA 22 ANLAŞMA İMZALANDI,YUNAN BASINI MEMNUN OLMADI Avrupa ülkeleri bile Yunanistan’a mesafeli davrandıkları bir dönemde Türkiye’nin bu anlaşmaları imzalaması herkesi şaşırttı.Ancak Yunan basını "Atina" ziyaretini verimsiz buldu...

Yunanistan'la 22 anlaşma imzalandı  

Yunanistan ile Türkiye arasından 22 anlaşma imzalandı. Avrupa ülkeleri bile Yunanistan’a mesafeli davrandıkları bir dönemde Türkiye’nin bu anlaşmaları imzalaması herkesi şaşırttı. 

Türkiye ile Yunanistan arasında 22 anlaşma imzalandı. Avrupa Birliği üyesi ülkeler Yunanistan’a ekonomisi iflas etmiş durumda olduğu için mesafeli davranıyor. Böyle bir dönemde Türkiye’nin Yunanistan’la bu kadar kapsamlı anlaşmalar imzalaması herkesi şaşırttı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasında hususi damgalı (yeşil) pasaportlara vizenin kalktığını bildirdi. Erdoğan, umuma mahsus (lacivert) pasaportlar için de vizenin kalkmasını temenni ettiğini söyledi. Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan Schengen sisteminden Türkiye’nin de yararlanması gerektiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakere sürecindeki bir ülke olarak Schengen’e de dahil edilmesi gerektiğini ifade etti. İmza töreninde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papanderu hazır bulundu.

Anlaşmalardan bazıları şunlar:
-Pazarkule-Kastanies sınır kapısındaki engellerin kaldırılmasına ilişkin ortak bildiri.
-Türkiye Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı ile Yunanistan Cumhuriyeti Ekonomi, Rekabet ve Denizcilik Bakanı arasında ekonomi alanında ve özel sektörler arasında işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin ortak bildiri.
-TSE ile Yunanistan Standardizasyon Kurumu (ELOT) arasında teknik işbirliği alanında mutabakat zaptı.
-Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile INVEST in Greece arasında yatırım konularında işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin mutabakat zaptı.
-Türkiye Hükümeti ile Yunanistan hükümeti arasında ormancılık arasında mutabakat zaptı.
-Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Orman Bakanı ile Yunanistan Cumhuriyeti Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı’nın ortak bildirisi.
-Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Çevre, Enerji ve iklim Değişikliği Bakanlığı arasında enerji alanında işbirliği hakkında
mutabakat zaptı.
-Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı ile Yunanistan Cumhuriyeti Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanı’nın ortak bildirisi.
-Bilim ve Teknolojiden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı arasında TÜBİTAK ve Yunanistan Cumhuriyeti Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı’nın araştırma ve teknolojiden sorumlu Genel Sekreterliği’nin işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı.
-Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Altyapı Ulaştırma ve Şebekeler Bakanlığı arasında demiryolu ulaştırması ve intermodal taşımacılığın geliştirilmesi konusunda niyet beyanı.
-Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı ile Yunanistan Cumhuriyeti Altyapı Ulaştırma ve Şebekeler Bakanı arasında bilgi ve iletişim teknolojileri ve posta hizmetleri alanında ortak bildiri.
-Yasadışı göç, iltica, organize suç, uyuşturucu kaçakçılığı ve sivil savunma konularında ortak bildiri.
-Hususi pasaportların vizeden muafiyetine ilişkin ortak bildiri.
-Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı arasında kültür alanında işbirliğine dair ortak bildiri.
-Anadolu Ajansı ile Atina Haber Ajansı-Makedonya Haber Ajansı (ANA-MPA) arasında işbirliği protokolü.
-Türkiye Bankalar Birliği ile Yunan Bankalar Birliği arasında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı.(YENİ MESAJ ) [1]

Yunan basını ‘Atina’ ziyaretini verimsiz buldu 

Erdoğan’ın ziyareti Yunan basınında geniş yer aldı. Haberlerde, “Erdoğan’ın ziyareti sırasında imzalanan ikili anlaşmaların iki ülke ilişkilerinde olumlu atmosfer yarattığı, ancak özlü konularda ilerleme kaydedilmediği” görüşünde birleşti

* ELEFTEROTIPIA:

21 anlaşma yapıldı ancak anlaşmazlıklar diken gibi. Türkiye ile Yunanistan arasında enerji, kaçak göçmen, çevre gibi çeşitli konularda ikili anlaşma ve memorandumlar imzalandı. Fakat Ege, Kıbrıs gibi dikenli konularda Türk Başbakanı’nın bilinen taleplerinde ısrar etmesi yüzünden özlü ilerleme sağlanmadı.

* TO VIMA:

Küçük konularda 21 anlaşma imzalandı. Büyük konularda ise anlaşmazlık sürüyor. Sıcak atmosferde geçen görüşmelerde, iki başbakan Yüksek İşbirliği Konseyi’nin oluşturulmasıyla oluşan beklentilerden sıcak ifadelerle söz ederken, sorunların çözümü konusunda farklı yaklaşımlar sergiledi. Türk Başbakanı, Yunanistan’ın, Ege konusunda uluslararası mahkemeye başvuru teklifini ikinci plana atarak, sorunları iki ülkenin kendi aralarında çözme önerisinde bulunurken, Papandreu Ankara’dan, gerginlik yaratan ve yakınlaşmayı zorlaştıran hareketlerden kaçınmasını istedi.

* TA NEA:

Gazete birinci sayfada Yunanca “Kalos İlthate” (Hoş geldiniz) ile Türkçe “Hoş bulduk” başlığı altında verdiği haberinde, “Türkiye ile Yunanistan arasında oluşturulan Yüksek Düzeyde İşbirliği Konseyi’nin kurumsallaştırıldığı, ancak Ege ve Kıbrıs gibi sorunların halen devam ettiği” yorumunda bulundu. Gazete şu ifadeleri kullandı: Niyetler iyi, ancak dikenler varlığını sürdürüyor. Ankara’nın yükümlülükleriyle ilgili anlaşmaların imzalanmasıyla kaçak göçmen konusundan, ekonomi ve ticarete kadar birçok konudaki işbirliği yeni temele oturtuldu. Taraflar Türk-Yunan yakınlaşmasına yardımcı olma konusunda iyi niyet ifade etti, ancak buna rağmen düzenlenen ortak basın toplantısında ve yapılan görüşmelerde Ege, Kıbrıs ve azınlıklar konusunda dikenlerin varlığını sürdürdüğü görüldü.

* ETHNOS:

Başbakan Erdoğan’ın dostluk taarruzuna Türk savaş uçaklarının refakat etti. Erdoğan’ın Atina’ya yaptığı önemli ziyaretin birinci gününde, Türk-Yunan ilişkilerinde gerçek anlamda yeni bir sayfa açılması için Atina ile Ankara’nın aşması gereken engel ve zorluklar ortaya çıktı.

* ELEFTEROS KOSMOS:

Osmanlılar geri döndü. Erdoğan’ın ziyaretiyle 1999-2004 arasındaki “harmandalı siyasetine” geri dönüldü. Türkiye’nin bazı talepleri kabul edilmedi. Ama Dışişleri başta birçok konuyu gündeme getirmedi. (GAZETEVATAN) [2]

Atina’da Türk bayrağı yakıldı  
 
Başbakan Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti sırasında Atina sokakları Türkiye karşıtı gösterilere sahne oldu. 

Aşırı sağcı Yunan göstericiler Türk bayrağı yakarken, Erdoğan’ı damat Yunanistan Başbakanı Papandreu’yu gelin olarak gösteren posterler taşıdılar.  Atina’da düzenlenen protesto gösterileri keyifleri kaçırdı. Türkiye karşıtı gösterilerde aşırı sağcı Yunanlar Türk bayrağını yaktı. Başbakan Erdoğan’ın Atina ziyaretinin protesto edildiği eylemlerde Yunan göstericiler Türkiye aleyhtarı pankart ve posterler taşıdı, sloganlar attı. Hazırlanan posterler arasında en dikkat çekici olan ise Başbakan Erdoğan’ın damat, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun ise gelin olarak gösterildiği poster oldu. Gösterilere katılan PKK yandaşları ve Ermeni diasporası ise Yunan polisiyle çatıştı. (YENİ MESAJ) [3]


Kaynak:

[1] YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10002136&tarih=2010-05-16

[3] GAZETEVATAN,http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=305821

[3] YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10002140&tarih=2010-05-16 

 



Bu haber 846 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,912 µs