En Sıcak Konular

BAYKAL'IN HATIRLATTIĞI ''ZİNA SUÇU''!...

14 Mayıs 2010 23:51 tsi
BAYKAL'IN HATIRLATTIĞI ''ZİNA SUÇU''!... Zina suçu”yla ilgili bu tartışmalar, bizi Eylül 2004’te yaşanan büyük siyasi ve ekonomik krize götürdü.Bugün Baykal olayı vesilesiyle dolayı veya dolaysız “zina” imasında bulunan gazetelerin, o zaman attığı manşetlere de bakalım...

Baykal’ın hatırlattığı “zina suçu”!..  

CHP’nin müstafi Genel Başkanı Deniz Baykal’a ait olduğu iddia edilen kasetin gerçekliğinden önce olayın “ahlaki ve fıkhi” boyutu tartışıldı, bunun “zina” olduğu söylendi.

İstifası istenerek de bir anlamda Baykal’ın cezası kesildi.

İslami kesimin önde gelen isimleri ağırlıklı olayı dini açıdan değerlendirdi. Bu isimlerden Zaman Gazetesi Yazarı Ali Bulaç, “mahrem dünyaya ait bir olayın kişilerin rızası hilafına tespiti ve teşhirinin hem ahlak dışı, hem hukuken suç” olduğunu hatırlatıp, “İslâmi hassasiyetleri olanların bu türden şantaj araçlarına itibar etmesi ayıptır, günahtır ve yakışıksızdır. Bir olayın ‘haber değeri’nin olması, ahlaki ve hukuki olumlu değerinin ölçüsü değildir” dedi. Bulaç, İslâm fıkhının kabul ettiği en ağır suçlardan biri “zina” olduğunu vurgularken de, “Zina suçunun cezayı gerektirecek şekilde tespiti için dört adil şahidin bu fiile açık bir biçimde tanıklık etmesi gerektiğine” dikkat çekti.

Zina ve AB

“Zina suçu”yla ilgili bu tartışmalar, bizi Eylül 2004’te yaşanan büyük siyasi ve ekonomik krize götürdü. Türk Ceza Kanunu değiştiriliyor ve Başbakan Erdoğan yeni düzenlemede “zina”nın suç sayılmasını istiyor, İslâmcı gazete ve yazarlar ile MÜSİAD gibi örgütlerden tam destek alıyordu. O günlerde yine Zaman Gazetesi’nde yazan Ali Bulaç da “Hem günah, hem suç” dediği zinanın suç sayılmasını savunurken, şu ağır benzetmeyi yapıyordu:

“Zina, toplumsal açıdan ‘sivil fuhşa’ zemin hazırlayan temel faktördür; resmi ‘genel evler’ veya ‘randevu evleri’nden taşar, sivilleşip toplumsallaşır…”

Kelimenin tam anlamıyla kıyamet koptu… Borsa çöktü… AB, “Ya zina, ya AB” diye rest çekti… Batıcı gazeteler, yazarlar ve TÜSİAD, Erdoğan’a savaş açtı… Dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Erdoğan’ın “zina” ısrarı karşısında istifanın eşiğinden döndü.

Ancak Erdoğan Nuh dedi Peygamber demedi. Brüksel’e çağrıldı. Giderken de şöyle rest çekti:

“Zina düzenlemesi din kökenli değildir. İslam’da bu tür cezalar yoktur. Biz bunu ailenin, kadınların korunması için yapmak istiyoruz. Zinaya toplumumuzda hassasiyet var. Türkiye’nin kendi iç şartları var. Halkımızın büyük çoğunluğu istiyor.”

Başbakana yakın kaynakların medyaya sızdırdığı bilgilere göre Erdoğan, Brüksel’de de AB’ye “ders” verecek, “Yasalar hazırlanırken tüm ülkelerin kültürel değerlerini, vatandaşların beklentileri ve isteklerini dikkate aldığını” söyleyecekti. Hatta AB’nin, tam üye Katolik İrlanda’nın dini nedenleri öne sürüp, kürtaj yasağını sürdürmesine göz yumduğunu hatırlatıp, kendisini kahvaltıya çağıran dönemin Belçika Başbakanı Guy Verhofstad aracılığıyla tüm AB ülkelerine, “Biz teslimiyet değil, eşit seviyede ortaklık istiyoruz” mesajı gönderecekti.

Ancak Başbakan Erdoğan, Brüksel’de Avrupa Parlamentosu Başkanı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, AKP iktidarı döneminde zina konusunun bir daha gündeme gelmeyeceğini belirtip, “TCK’nın içinde olmayan herhangi bir madde oraya girmeyecektir. Bizim hükümetimizin ardından ne olur bilemem ancak AKP iktidarı, yeni TCK ile yoluna devam edecektir” açıklamasını yaptı.

Erdoğan, AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Verheugen’le görüşmesi esnasında da dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç’ı telefonla arayıp, “zinasız” TCK’nın çıkarılması için Meclis’in Pazar günü toplanmasını istedi. AB, “Türkiye’nin önünde engel kalmadı. Ek şart yok” dedi. Piyasalar coştu, iş dünyası moral buldu!..

Gazetelerin attığı başlıklar

Bugün Baykal olayı vesilesiyle dolayı veya dolaysız “zina” imasında bulunan gazetelerin, o zaman attığı manşetlere de bakalım:

Zaman: AB yolunda engel kalmadı… Erdoğan’ın olumlu geçen Brüksel temaslarıyla Türkiye, AB hedefine bir adım daha yaklaştı… 5 yayın yönetmeni Erdoğan’ın reformist kimliğinde birleşti… (Adı geçen yayın yönetmenleri, Ekrem Dumanlı, Ertuğrul Özkök, Mehmet Yılmaz, İsmet Berkan ve Ergun Babahan’dı)

Yeni Şafak: Gitti, Çözdü, Geldi… Ankara’da koparılan TCK fırtınası, Başbakan Erdoğan’ın Brüksel ziyaretiyle son buldu.

Türkiye: Brüksel’den rekor geldi… Geçtiğimiz hafta TCK gerginliği yaşayan piyasa, dün kilitlendiği Brüksel’den gelen mesajla, sıçramasını yaptı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Brüksel temaslarına odaklanan piyasa, Erdoğan’ın “Problem kalmadı” ve Verheugen’in “Türkiye yapması gerekenlerin hepsini yaptı. Raporun önünde engel yok” açıklamasıyla büyük bir moral kazandı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Endeksi, ikinci seans açılışında 22 bini aşarak tarihi zirveler yaptı.

Milli Gazete: Efelik sökmedi… ‘İçişlerimize karıştırmayacağımız’ AB’ye, tam teslim olduk. Türkiye’ye iki günde 1 katrilyona malolan zina tartışması sırasında “AB içişlerimize karışamaz” çıkışını yapan Başbakan, Verheugen karşısında yelkenleri suya indirdi.

Hürriyet: Yolumuz Açıldı… Başbakan Erdoğan’ın Brüksel gezisinde zina pürüzü aşıldı. Erdoğan, TCK için söz verince, AB yeşil ışık yaktı.

Milliyet: AB Kapısı Açıldı… Erdoğan Verheugen’e, “TCK’yı Ekim’den önce zina maddesi olmaksızın geçireceğiz, ancak başka şart istemeyiz” mesajı verince hiç sorun kalmadı.

Vatan: Harika sonuç…  Verheugen, “Başbakan güvence verdi. Türkiye’nin önünde artık hiçbir engel kalmadı” dedi.

Sabah: Biz Avrupalıyız… Başbakan Erdoğan, AB ile TCK krizini Brüksel’de yine kendisi çözdü. Attığı adımla AB hedefi 41 yıldır hiç olmadığı kadar yakına geldi.

Star: 5 dakikada krizi çözdü… TCK üzerinden sorun çıkarmak isteyenlerin hevesleri de kursağında kaldı.

Akşam: Tam Yol Avrupa… Brüksel’de tarihi uzlaşma. Erdoğan, TCK’yı zinasız çıkarma sözü verdi. Verheugen AB kilidini açtı.

Radikal: Rapor Tamam Sıra Kararda… Başbakan, AB ile krizi, zinayı suç haline getirmekten vazgeçerek bitirdi.

 

Müyesser Yıldız-Avaztürk

 

Kaynak: AVAZTÜRK,http://www.avazturk.com/baykal%19in-hatirlattigi-%1Czina-sucu%1D___haberi_1705.html



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,556 µs