En Sıcak Konular

ERDOĞAN: ''EKÜMENİK BENİ RAHATSIZ ETMEZ''

15 Mayıs 2010 11:55 tsi
ERDOĞAN: ''EKÜMENİK BENİ RAHATSIZ ETMEZ'' Erdoğan, "Patrik Bartholomeos’nun ekümenik olarak nitelenmesi sizi rahatsız ediyor mu" sorusunu, "beni rahatsız etmez'' diye cevapladı.

'Ekmeği, suyu paylaşıyoruz...' 
 
Erdoğan'dan Yunanistan'a barış mesajları ve savaş uçaklarıyla ilgili öneri

Başbakan Erdoğan, ekonomik krizde çırpınan Yunanistan’a yaptığı tarihi ziyarette büyük ilgi gördü “Savunma sanayiine yapılan yatırımları eğitime, sağlığa yapalım” mesajını verdi

Atina Venizelos Havalimanı’na gelen Başbakan Erdoğan’ı, Abdullah Öcalan’ın Yunanistan’a saklandığı dönemde Dışişleri Bakanı olan ve ilişkilerin gerginleşmesi üzerine istifa etmek zorunda kalan Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos karşıladı.

Sis bombaları patladı

Erdoğan ilk olarak Cumhurbaşkanı Papulyas tarafından kabul edildi. Erdoğan-Papulyas görüşmesi sırasında dışarıda sis bombaları patladı. Erdoğan görüşmeden ayrılırken, Türk korumalar yumurtalı bir saldırıya karşı şemsiyeler ile önlem aldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan Başbakanlığa yürüyerek giden Erdoğan’ı Başbakan Papandreu kapıda samimi şekilde karşıladı.

Erdoğan bakanların 22 anlaşma ile ilgili görüşmeleri tamamladığını söylemesi üzerine Papandreu “Bu bile bu ziyareti tarihi kılmaya yeter. Eminim daha büyük adımlar atarız” dedi. Erdoğan ise bu sözleri “Atacağız” diye yanıtladı. İki başbakanın görüşmesinden sonra Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’na geçildi. Toplantı sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan şu mesajları verdi:

* DENİZİ VE EKMEĞİ PAYLAŞIYORUZ Bugün yaklaşık 320 kişi ile buradayız. Bu gerçekten tarihi bir an. Bugün yapılan anlaşmalarla -ki Yüksek Düzeyli İş Konseyi oluşturuldu ve 22 anlaşmayı imzaladık- birlikte geleceğe çok daha farklı bir adımı atmış oluyoruz. Kadim dostluğumuz var. Ekmeği, denizi paylaşan iki toplumuz. Kıyıdan bağırsanız Yunan adalarından duyulur. İyi tanıyoruz birbirimizi. Geçmişte bazı sıkıntılar yaşadık ama yeni bir sayfa açıyoruz.

* YEŞİL PASAPORTA VİZE KALKTI Bakınız şu anda bir adım atıldı, hususi pasaportlarla (yeşil) ilgili vize kalktı. En kısa zamanda mavi pasaportlar için de vizenin kalkmasını temenni ediyorum. İnşallah bu da olacak, buna inanıyorum. Yani şu anda Schengen olayı içerisinde Sırbistan’a uygulananın Türkiye’ye uygulanmasını ben burada AB üyesi ülkelere duyuruyorum.

* UÇAKLAR BOMBASIZ UÇSUN Ege’de uçakların adeta bir bombardıman uçağı olarak bombaları muhafaza şeklinde uçmasını biz artık istemiyoruz. Eğer tatbikat yapılacaksa bunlarsız uçsunlar diyoruz. Bunlar barışın simgesi olsun. Zaman içerisinde uçmasın. Bu hale geliyoruz.

* HAVA İHLALLERİNİ TASVİP ETMİYORUZ Şu anda Türk uçakları bomba bağlayarak uçmuyor. Ama Yunan uçakları bomba bağlayarak uçuyor. Zaman zaman karşılıklı hava ihlalleri ne yazık ki yapılıyor. Biz bunları tasvip etmiyoruz.

* SAVUNMA YATIRIMLARI EĞİTİME Savunma sanayiine yönelik karşılıklı olarak atılan bu adımların hepsi bizi farklı alanlarda yapacağımız yatırımlardan alıkoyuyor. Yani birimiz yapalım, birimiz yapmayalım diye bir şey olmuyor. Oralara yapılan bu yatırımlar eğitime, sağlığa yapılabilir. Bu yatırımlar ülkede kişi başına milli gelir olarak yoksul insanlara aktarılabilir.

* SEÇİLMİŞ MÜFTÜ OLMALI Batı Trakya’da da seçilmiş müftü yok. Atanmış müftü var. S çilmiş müftü olması lazım. Seçilmiş müftüyü Yunanistan hükümeti onasın. Biz nasıl ki patriği seçme hakkını kendimizde bulmuyorsak, Müslümanların dini liderlerini Yunan hükümeti seçmemeli. Bu ciddi bir yanlıştır ve bunun da giderilmesi gerekir diye inanıyoruz.

* ATİNA CAMİ RESTORASYONU (Heybeliada Ruhban Okulu sorusu üzerine) Çözüme yönelik çalışmalarda bir netice alacağımızı umut ediyorum. Olumlu bir yaklaşım içindeyiz. Üzerinde çalışıyoruz. Temenni ederim ki kısa zamanda neticeye bağlarız. Ama ben de Sayın Papandreu’dan Atina’da Fethiye Camii’nin restorasyonu için müsaade istedim.

* KIBRIS’TA MÜZAKERELER SÜRECEK Kıbrıs’ta BM müzakere süreci kaldığı yerden devam edecektir. Yani ’Yeni bir Cumhurbaşkanı seçildi, acaba ne olacak?’ Bu ifadelerin hepsi bir kenara, süreç aynı kararlılıkta devam edecektir.

* AB VERDİĞİ SÖZÜ TUTMADI (Yunanlı gazetecinin sorusu üzerine) “Silahlı Kuvvetler’in Kıbrıs’a işgali” konusuna gelince, bakın biz bir Annan Planı olayı geçirdik. Referandumda Kuzey Kıbrıs % 65 ’evet’ dedi. Güney Kıbrıs % 75 Annan Planı’na ’hayır’ dedi. Halbuki Türk askerinin sayısı 650’ye kadar inecekti. Netice Güney Kıbrıs AB’ye alındı. Sözler tutulmadı.

* EKÜMENİK BENİ RAHATSIZ ETMEZ (“Patrik Bartholomeos’nun ekümenik olarak nitelenmesi sizi rahatsız ediyor mu ve neden yanınızda getirmediniz?” sorusu üzerine) Diyanet İşleri Başkanımın meşguliyeti olmasaydı ikisini beraber getirmeyi düşünüyordum. Zamanlama örtüşmediği için gerçekleştiremedik. ’Ekümenik’ sorusuna gelince, beni rahatsız etmez. Ecdadımı rahatsız etmediğine göre beni de rahatsız etmez. Ama benim ülkemde bazılarını rahatsız edebilir.

“Erdoğan cesur bir lider”
“Alışıla gelmiş değil tarihi bir ziyaret” yapan Erdoğan’ı “inisiyatif sahibi cesur bir lider” olarak tanımlayan Papandreu da şunları söyledi:

* SİLAH KONUSUNDA GÖRÜŞBİRLİĞİ Görüşmemizde silahların karşılıklı olarak azaltılması noktasına gelinmesinde ve bu alanda yapılan harcamaların diğer konulardaki alt yapılara harcanması konusunda görüş birliğine varıldı.

* TÜRKLER’E 1 GÜNLÜK VİZE Türklere vize kolaylığı yapılması konusunda çalışıyoruz. Bir günlük, belki de daha fazla vizesiz seyahat etmeleri konusunu görüşüyoruz. Ancak bu konuda AB’yi ikna etmeliyiz. Bu kolaylığın kaçak göçmen kapısı olmayacağına inandırmalıyız.

* CAMİ RESTORE EDİLECEK Tarihi yapıların restore edilmesi için de anlaşma sağlandı. Atina’daki Fethiye Camii de restore edilecek.


Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının ardından Erdoğan ve Papandreu toplantının yapıldığı otelin terasına çıkarak geçtiğimiz yıl restorasyonu tamamlanan Akropol’ü seyrettiler ve fotoğraf çektirdiler.


Bu farklı final olacak

Başbakan Erdoğan, Atina’da ilk olarak Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas tarafından kabul edildi. Ziyaretin iyi sonuçlar doğuracağını ifade eden Papulyas, her iki ülke halkının da bunu istediğini belirtti. Başbakan Erdoğan ise ziyareti “tarihi” diye niteledi ve “Bu farklı bir final olacak” dedi.

EMİNE HANIM’A ÖZEL PROGRAM

Atina’da Emine Erdoğan’ı Başbakan Papandreu’nun eşi Ada Papandreu ağırladı. İki first lady, birlikte öğle yemeği yediler, Benaki Müzesi’ni gezdiler ve Yunan Kadınlar Kulübü üyeleriyle bir araya geldiler.

YUNAN PARLAMENTOSUNDA İLK KEZ TÜRK BAYRAĞI

Başbakan Erdoğan, Yunan Parlamento Başkan Petsalnikos ile görüştü. Bu sırada Yunan Parlamentosu’na ziyaret nedeniyle ilk defa Türk Bayrağı çekildi. Yunan polisi Erdoğan’ın ziyareti sırasında yapılan protesto gösterilerine karşı geniş güvenlik önlemleri aldı. Ana Muhalefet Partisi Yeni Demokrasi’nin Genel Başkanı Antonis Samaras’la kaldığı otelde bir görüşme yapan Erdoğan ünlü sanatçı Theodorakis’i de evinde ziyaret etti. (VATAN DIŞ HABERLER )

 

Kaynak. VATAN GAZETESİ,http://www9.gazetevatan.com/ekmegi-suyu-paylasiyoruz/305701/30/Dunya
 



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,661 µs