En Sıcak Konular

''NÜKLEER SANTRALIN FATURASI ÇOK AĞIR''

14 Mayıs 2010 11:27 tsi
''NÜKLEER SANTRALIN FATURASI ÇOK AĞIR'' Rusya tarafından Akkuyu’ya yapılacak nükleer santralden 15 yılda 415 milyar kilovatsaatlik elektrik karşılığında 51 miyar dolar ödeneceği iddia edildi.

EMO: Nükleer santralın faturası ağır olacak

Elektrik Mühendisleri Odası, Rusya tarafından Akkuyu’ya yapılacak nükleer santralden 15 yılda 415 milyar kilovatsaatlik elektrik karşılığında 51 miyar dolar ödeneceğini iddia etti Santralda üretilen elektriğin de halka pahalıya satılacağı belirtildi

RUSYA ile imzalanan nükleer santral anlaşmasına Elektrik Mühendisleri Odası’ndan tepki geldi. EMO Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, Rusya ile Türkiye arasında Mersin-Akkuyu’da nükleer güç santrali tesisi ve işletimine ilişkin yapılan anlaşmayı değerlendirdi. İmzalanan devletlerarası anlaşmaya göre nükleer santralın sahibinin yüzde 100 hisse ile Rusya’nın reaktör inşa eden şirketi Atomstroyexport olacağı öne sürülen açıklamada, şöyle denildi:

Fiyat yüksek

“Türkiye’nin nükleer santral konusunda geldiği nokta, kendi ülkesinde Rusya’yı nükleer santral sahibi yapmak olurken, nükleer santral kurulum süreci içinde Türkiye’ye doğal gazda bağımlı olduğu Rusya’dan bir de nükleer enerji satın alan ülke olma konumu biçildi. AK Parti Hükümeti, aynı şirkete ihale yoluyla hukuka aykırı olarak nükleer santral kurdurmaya çalışmış, ancak TMMOB’un açtığı dava üzerine hukuka aykırılıklar nedeniyle ihaleyi iptal etmek zorunda kalmıştır. Şimdi ise yargı kararını, ihale ve rekabet sürecini bertaraf etmeye çalışarak, devletlerarası anlaşma yoluna başvurmuştur.

Rusya, anlaşmaya göre 1200 megavat üzerinden 4 reaktör inşa edecektir. Böylece Türkiye’de 4 bin 800 megavat kurulu güçte nükleer santral sahibi olacak. Rusya buradan ürettiği elektriği de ortalama 12.35 sent gibi yüksek bir fiyat üzerinden Türkiye’ye satma garantisi elde etmiştir.”

4 bin 800 MW’lik nükleer santral için 20 milyar dolarlık bir yatırım maliyeti açıklandığı kaydedilen açıklamada, bunun Rusya’nın aynı türde inşaatına başladığı santralların birim yatırım maliyetlerinin oldukça üzerinde bir rakam olduğunu savundu. Devletlerarası anlaşma yoluyla nükleer santral üzerinden 15 yıl gibi uzun vadeli ve yüksek fiyat düzeyinin garanti edilmesiyle enerji fiyatlarında artışın yapısal hale getirilmiş olacağı ifade edilen açıklamada, nükleer santralden 15 yılda satın alınacak 415 milyar kilovatsaatlik elektrik karşılığında da 51 milyar dolar ödeneceği kaydedildi.

Ekonomik faydası yok

Açıklamada, yapılan anlaşmanın pek çok açıdan sorgulanmaya muhtaç olduğu ifade edilirken, şunlar kaydedildi: “Öncelikle ucuz enerji üretiminin söz konusu olmadığı açıktır. Tersine yurttaşların elektrik faturalarında artışa neden olacak bir yatırımdır. Böylece yurttaşlar hem nükleer santral nedeniyle ciddi bir riskle karşı karşıya bırakılmakta, bunun karşılığında ise ekonomik anlamda bir faydadan söz etmek dahi mümkün olamamaktadır. Yapılacak nükleer santralda tamamen yetki, kontrol Rusya’ya bırakılmış olup Türkiye’nin iddia edildiği nükleer teknoloji merkezi olması da söz konusu değildir. Nükleer santral tercihi kaynak ve ülke çeşitlendirme gerekçesiyle savunulmasına rağmen, tam tersine Rusya’ya ve dış kaynağa Türkiye daha da bağımlı hale getirilmektedir.”

Yıldız: Nükleerde kararlıyız

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral kurulması konusunda bir kısım engellerin çıkmış olmasının, inişli çıkışlı yolun zaman zaman sekteye uğruyormuş gibi olmasının yanıltıcı olmaması gerektiğinin altını çizerek, “Bu hedefe koşacak ve bunu gerçekleştirecek siyasi irade Türkiye’de mevcut...” dedi. Türkiye Petrol Jeologları Derneği (TPJD) ve TMMOB Petrol Mühendisleri Odası (PMO) tarafından düzenlenen Karadeniz 2. Petrol ve Gaz Zirvesi’nde konuşan Yıldız, şunları söyledi:

‘Büyük resmi görmeliyiz’

“Bizim bu işe bir yerinden başlamamız lazım. Büyük resmi görmemiz lazım. Bir kısım gerekçeler öne sürülerek, şu ana kadar bunlar 4 defadır iptal oldu. Biz nükleer güç santrallarının mutlaka Türkiye’ye kazandırılması gerektiğine inanıyoruz ve bunu başaracağımıza inanıyoruz. Bu irade bu zorluğun da üstesinden gelecektir. Birçok detayı önümüzdeki süreçte paylaşacağız. Alım garantileri ile ilgili 4 tane ünitenin alım garantileri farklı. Bunlar hem yatırımın kendisini döndürme hem de nakit akışlarıyla ilgili teknik konular. Bunları da paylaşacağız ama ilk anda yüzde 70’e 30. Yüzde 70 alım garantili 3 ve 4. üniteler için de yüzde 30 alım garantili olduğunu söyleyebiliriz. Hangi oranlarda ortaklık yapılacak, yapılmayacaksa bunun şartları nedir, bütün bunları detaylıca kamuoyu ile paylaşacağız.”

 

Kaynak: TERCÜMAN GAZETESİ,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=97761&baslik=EMO:%20Nükleer%20santralın%20faturası%20ağır%20olacak&katid=4

 



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,350 µs