En Sıcak Konular

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN ''AZINLIK'' GENELGESİ

14 Mayıs 2010 11:06 tsi
BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN ''AZINLIK'' GENELGESİ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de yaşayan gayrimüslim azınlıklara mensup Türk vatandaşlarınına yönelik genelge yayımladı.

İki önemli jest 
 
Türkiye’de yaşayan gayrimüslim vatandaşlara ilişkin genelge yayımlandı

Başbakan Erdoğan, yayınladığı genelgeyle gayrimüslim vatandaşlara devlet işlemlerinde güçlük çıkarılmamasını istedi. Aynı gün, AB Genel Sekreteri Bozkır azınlık cemaatleriyle görüştü.

Başbakan Erdoğan, Türkiye’de yaşayan gayrimüslim vatandaşlara ilişkin genelge yayımladı. Genelge, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer aldı. Genelgenin Erdoğan’ın Yunanistan gezisi öncesi yayımlanması dikkat çekti.

Erdoğan genelgede, “Anayasanın eşitlik ilkesi çerçevesinde Türkiye’de yaşayan gayrimüslim azınlıklara mensup Türk vatandaşlarının, bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gibi, ayrılmaz parçası oldukları ulusal kültür ve kimlik yanında, kendi kimlik ve kültürlerini yaşama ve yaşatma imkanına sahip bulunduklarını” belirtti.

Başbakan Erdoğan’ın genelgesi şöyle:

Demokratikleşme çalışmaları

“Bu vatandaşlarımızın devlet önündeki iş ve işlemlerinde kendilerine güçlük çıkarılmaması, haklarına halel getirilmemesi, ilgili mevzuat gereği olduğu gibi, devletimizin ve Türk ulusunun bir parçası olduklarının kendilerine hissettirilmesi açısından da büyük önem taşımaktadır.

Son yıllarda sürdürülen demokratikleşme çalışmaları çerçevesinde ülkemizdeki gayrimüslim azınlıkları ilgilendiren konularda yapılan düzenlemelere rağmen uygulamadan kaynaklanan bazı sebeplerle bu konudaki sorunların tam anlamıyla giderilemediği görülmektedir.

Mağduriyete neden olmayın

Bu itibarla, kontrolü belediyelere geçmiş olan gayrimüslim mezarlıklarının korunma ve bakımı konularında gereken özenin gösterilmesi, gayrimüslim cemaat vakıfları lehine sonuçlanan mahkeme kararlarının tapu dairelerince hassasiyetle uygulanması, taviz bedeli ile ilgili uygulamalarda mağduriyetlere sebep olunmaması, T.C. vatandaşı gayrimüslim cemaat liderlerinin protokol uygulamalarında statülerine uygun bir şekilde konumlandırılmaları, gayrimüslim cemaatler aleyhine yapılan kin ve düşmanlığı teşvik edici yayınlara karşı gerekli yasal işlemlerin derhal başlatılması gibi uygulamalar örnek olmak üzere, gayrimüslim azınlıklarla ilgili tüm uygulamalarda yukarıda bahsedilen bilinçle hareket edilmesi gerekmektedir.

Bu çerçevede, ilgili kurum ve kuruluşların bu konuda uygulamadan kaynaklanabilecek sorunların tam anlamıyla giderilmesi için gereken hassasiyeti göstermeleri hususunda bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.” [1]

Cemaatler genelgeden ve görüşmelerden memnun 

Türkiye’nin AB Genel Sekreteri Bozkır kalabalık bir heyetle azınlık cemaatleriyle görüşüyor. Musevi Cemaati Basın Sözcüsü Saporta ise sorunlarının çözümü için büyük uğraş verildiğini, kin ve nefreti artıran söyleme karşı neler yapılabileceğinin ele alındığını söyledi

Türkiye’nin AB Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Bozkır 18 kişilik üst düzey bürokratlardan oluşan bir heyetle beraber dün Süryani Kadim ve Musevi Cemaati temsilcileriyle görüşüp sorunlarını dinledi. AB Uyum Sürecinde azınlıkların sorunları ve yaşadıkları güçlüklere ilişkin aralarında din adamlarının da olduğu azınlık heyetleriyle görüşen Büyükelçi Bozkır bugün de Ermeni ve Rum cemaatleriyle görüşecek. Büyükelçi Volkan Bozkır ve Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış görüşmeler çerçevesinde Türkiye’de yaşayan azınlıklar adına Vakıflar Meclisi üyesi Laki Vingas’ın ev sahipliğinde verilen bir çalışma yemeğine de katıldı. Farklı inançlara sahip vatandaşlarımızın temsilcileri ve Cemaat liderlerinin de katıldığı yemekte de görüşmeler çerçevesinde azınlıkların sorunları ve üstesinden gelinmesine yönelik olarak yapılabilecek hukuki değişiklikler ve önlemler tartışıldı.

‘Sıkıntılarımızı anlattık’

Türkiye’nin AB Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Bozkır’ın dünkü ziyaret noktalarından birisi de Musevi Cemaati’ydi. İstanbul Musevi Cemaati Basın Sözcüsü Deniz Baler Saporta görüşmeye ilişkin şunları anlattı:

“Bugün (dün) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan bir genelgede bizim tüm sorunlarımıza duyarlılıkla değiniliyor. Biz Musevi Cemaati olarak bu genelgeden duyduğumuz memnuniyeti dile getirdik. Gerek genelgede gerekse de sayın Büyükelçi Volkan Bozkır’la gerçekleştirdiğimiz görüşmede Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığımızın vurgulanması ve sorunlarımızın çözülmesi için özel hassasiyet gösterileceğinin belirtilmesini memnuniyetle karşıladık. Bu konuda sayın Büyükelçiye teşekkür ettik. İzmir’deki sinagoglarımızın tüzel kişilikleri hakkında bazı sorunlarımız olduğundan bahsettik. Bu konunun çözümü için çok detaylı konuştuk ve konunun çözümü için yardımcı olacaklarını söylediler. Museviler hakkında yazılı-görsel basında ve intenet ortamında kin ve nefreti arttırıcı konularla ilgili sıkıntılarımızı anlattık. Bugünkü kanun çerçevesinde bu tür yayınların önüne geçilmesi için neler yapılabileceğini konuştuk.” (VATAN HABER MERKEZİ) [2]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1].http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=iki-onemli-jest&tarih=14.05.2010&Newsid=305488&Categoryid=1

[2].http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=305487



Bu haber 883 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,167 µs