En Sıcak Konular

VİZE MUAFİYETİ İYİ DE PASAPORT ÜCRETLERİ NE OLACAK?

13 Mayıs 2010 19:47 tsi
VİZE MUAFİYETİ İYİ DE PASAPORT ÜCRETLERİ NE OLACAK? Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşam ile iki ülke vatandaşları, 90 gün içinde 30 günü geçmeyen seyahatlerinde vize almadan giriş yapabilecekler.Ancak Pasaport sahibi olmak cep yakıyor.

Türkiye’ye vize uygulamayan ülkeler

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşam ile iki ülke vatandaşları, 90 gün içinde 30 günü geçmeyen seyahatlerinde vize almadan giriş yapabilecekler. İmzalanan protokollerle Suriye, Pakistan, Arnavutluk, Libya, Ürdün, Lübnan ve son olarak Rusya'nın da eklenmesiyle Türkiye'ye vize uygulamayan ülke ve bölgelerin sayısı 58'e yükseldi. Fakat seyahat etmeniz için öncelikle pasaport edinmeniz gerekiyor.

Türkiye'ye vize uygulamayan ülke ve özel idare bölgeleri şöyle:
Antigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika, Libya, Lübnan, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Nikaragua, Pakistan, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, Rusya, St. Vincent-Grenadines, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Ürdün, Venezuela.

Peki ya pasaport işlemleri
Pasaport sahibi olmak cep yakıyor.Türkiye yeni çipli pasaportuna 1 Haziran'dan itibaren kavuşacak. Ancak bunun halka maliyeti de ağır olacak. Halbuki Avrupa'da aynı çipli pasaportlar için Türk halkından istenenden çok çok daha az ücretler isteniyor. Türkiye'nin onlarca ülkeyle vize çilesini bitirdiği ve neredeyse serbest dolaşım getirdiği bir dönemde, pasaport sahibi olmak bütçeden ciddi bir ayırmayı gerektiriyor.

İlk kez pasaport alacaksanız
Öncelikle pasaport bedeli olarak 138 TL'yi başta gözden çıkartmanız gerek. Bitti mi? Hayır... Pasaportun süresini belirlemeniz ve süreye göre de bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Neredeyse dünyanın hiçbir yerinde 6 aylık uzatma yapılmaz ve neredeyse bütün ülkeler en az 6 ay sonrasına geçerli şartı ararken halen ülkemizde 6 aylık pasaport süresi uzatma seçeneği mevcut. Üstelik tamamen işe yaramayan bu uzatma süresi için halktan 126.05 TL isteniyor.

Yani ilk kez pasaport alacak kişi kullanamayacağı 6 ay süreli bir pasaport için bile toplamda 264,05 TL'yi cebinden çıkarmak zorunda.

Eğer uzatma süresini 1 yıl tutarsanız pasaport bedeliyle birlikte ödemeniz gereken tutar 318.15 TL. İki yıl olursa 442 TL, üç yıl olursa 572,80 TL, dört ve üzeri olursa 754,30 TL'yi paşa paşa ödeyeceksiniz.

Eğer pasaportunuz varsa
Eğer daha önceden pasaport aldıysanız, bu pasaportunuzu uzattığınız sürenin tamamlanacağı güne kadar kullanabilirsiniz.

Avrupa'da Pasaport ücretleri ne kadar?
İngiltere: İngiltere'de pasaport defteri bedeli sadece 5.5 sterlin. Türk lirası karşılığı ise 12, 54 TL. ( 1 sterlin: 2.28)... Türkiye'de ise bu ücret 138 TL. İngiltere'de pasaport süreleri sabit ve 10 yıllık. Bunun için ödemeniz gereken ücret ise 77,5 sterlin, yani yaklaşık 180 TL. Türkiye'de 10 yıllık süre uzatımı henüz yok. En fazla 5 yıl var ve onun fiyatı da 616,30 TL.

En pahalı pasaport ücreti Türkiye'de

Yani İngiltere'nin yarısı kadar süre uzatımı için neredeyse 4 katı fazla ödüyoruz.

Fransa: Fransa'da pasaportlar 10 yıllık süreyle veriliyor ve defter süre için sabit ücret 89 euro, yani 178 TL (1 euro: 2 TL baz alırsak, ki bunun da altında). Eğer fotoğrafınızı kendiniz getirirseniz ücret 86 euro'ya geliyor. Türkiye'de ise bunun yarısı bir süre için ödemeniz gereken ücret pasaportla birlikte toplam 754,30 TL.

Almanya: Türkler'in en çok rağbet ettiği ülkelerden Almanya'da ise devlet vatandaşına 48 sayfalık 10 yıl geçerli bir pasaportu 81 euro'dan yani 162 TL'den temin ediyor. Eğer vatandaş ben hızlı isterim derse aynı pasaport ve süre için ödenmesi gereken tutar 113 euro, yani 226 TL. Türkiye'de ise bunun yarısı kadar bir süre için pasaportla birlikte ödemeniz gereken tutar 754,30 TL.

İspanya: Pasaport ücreti 20.20 euro, yani 41TL, Türkiye'de 138 TL. Yunanistan'da pasaport ücreti 26 euro, yani 52 TL'iken Türkiye'de 138 TL.

Maliye Bakanlığı sadece seyrediyor
Türkiye'de pasaport ücretlerini Maliye Bakanlığı belirliyor. Yıllardır halk dünyanın birçok ülkesinin vatandaşlarının ödediğinden kat kat daha fazlasını ödüyor. Bunu bütün yetkililer biliyor ve görüyor. Ancak fiyatları dünyayla eş fiyatlara çekmek için hiçkimse bir şey yapmıyor.

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/turkiyeye-vize-uygulamayan-ulkeler-163009.htm



Bu haber 3,817 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,894 µs