En Sıcak Konular

AVRUPA BİRLİĞİ DE ''IMF''YE BULAŞTI

11 Mayıs 2010 10:18 tsi
AVRUPA BİRLİĞİ DE ''IMF''YE BULAŞTI Zor duruma düşen Avrupa’nın imdadına ‘Acil Yardım Paketi’ yetişti.

Avrupa’yı kurtaracak para: 750 milyar Euro

Zor duruma düşen Avrupa’nın imdadına ‘Acil Yardım Paketi’ yetişti. Pakete Avrupa Komisyonu’nun katkısı 60 milyar Euro, Euro bölgesinin katkısı 440 milyar Euro ve IMF’nin katkısı 250 milyar Euro olacak

AVRUPA Birliği maliye bakanları, Euro Bölgesi’nin borç krizine karşı korumak için Uluslararası Para Fonunun (IMF) desteğiyle 750 milyar Euro (1 trilyon dolar) acil yardım paketi üzerinde anlaştı. Avrupa Komisyonunun 60 milyar Euro, Euro Bölgesi ülkelerinin 440 milyar Euro ve IMF’nin 250 milyar Euro katkıda bulunacağı üç yıl süreli acil yardım paketinin ayrıntıları şöyle:

* AB’nin 27 maliye bakanı 500 milyar Euro tutarında “Avrupa istikrar mekanizması” oluşturulması konusunda anlaştı. IMF’nin pakete katkısının ise 250 milyar Euro olması bekleniyor.

* Avrupa Merkez Bankası (AMB), Euro Bölgesi kamu ve özel sektör borçlarını satın alacağını açıkladı.

* Maliye Bakanları ayrıca bütçe konsolidasyonu, sürdürülebilir finans, ekonomideki büyümenin düzeltilmesi ve yakın ekonomik işbirliği çağrısında bulundu. Bakanlar, mali konsolidasyon ve yapısal reform planlarının ihtiyaç duyulduğunda hızlandırılacağını bildirdi.

* Güçlü mali disiplin ve daimi kriz çözüm yapısı oluşturulmasının önemine işaret eden bakanlar, Euro Bölgesi ülkelerinin, istikrarın sağlanmasında AMB’ye desteğini yinelediler.

50 milyar Euro kredi olanağı

*”Olağanüstü koşullarla” karşı karşıya olan Euro Bölgesi ülkeleri için 60 milyar Euro kullanıma hazır olacak. Bu paket, halihazırda Euro Bölgesi dışında AB üyeleri için kullanımda olan 50 milyar Euro kredi olanağı paketiyle benzer.

* Bu kredilere uygulanacak faiz oranı, AB ve IMF’nin Yunanistan’a uyguladığı yüzde 5 faiz oranı ile aynı olacak.

* Yardım AB ve IMF tarafından koordine edilecek, mekanizma, finansal istikrarın korunması için gerekli olduğu sürece uygulamada kalacak.

* Maliye Bakanları ayrıca Euro Bölgesi ülkeleri 440 milyar Euro tutarında özel amaçlı bir mekanizmanın oluşturulacağını açıkladı. Bu mekanizma üç yıl için kullanılacak ve birkaç haftada kullanıma hazır hale gelebilecek.

* Programın aktif hale gelmesi, IMF’nin koyduğu koşullara benzer güçlü koşullara bağlı olacak.

‘Büyük ateş gücü’ stratejisi

AB ve IMF’nin 750 milyar Euro tutarındaki “büyük ateş gücü” stratejisi, özellikle ABD’nin 700 milyar dolarlık Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı (TARP) gibi 2007-2009 yıllarındaki küresel finansal kriz döneminde başarıyla uygulandı. Bazı ekonomistler, Avrupa’da Yunanistan’dan sonra domino etkisine maruz kalacak üç ülke olarak görülen Portekiz, İrlanda ve İspanya’nın borçlanmak için piyasalara girememesi halinde 2012 yılı sonuna kadar maliyetlerinin 444 milyar doları bulabileceğini belirtiyorlar. Bu nedenle bugün oluşturulan acil yardım paketinin yeterli olduğu belirtiliyor.

 

Kaynak: TERCÜMAN GAZETESİ,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=97731&baslik=Avrupa’yı%20kurtaracak%20para:%20750%20milyar%20Euro&katid=4

 



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,629 µs