En Sıcak Konular

BAYKAL'IN YERİNE KİM GELECEK TARTIŞMASI!

10 Mayıs 2010 17:23 tsi
BAYKAL'IN YERİNE KİM GELECEK TARTIŞMASI! İstifa eden Baykal'ın yerine CHP Genel Başkanlığı'na kurultaya kadar vekalet edecek isim olarak CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi'nin adı geçiyor

Baykal'ın yerine kim gelecek?

İstifa eden Baykal'ın yerine CHP Genel Başkanlığı'na kurultaya kadar vekalet edecek isim olarak CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi'nin adı geçiyor

CHP kulislerinde geçen son konuşmalara göre ise parti yönetimi Baykal’ı kurultayda aday gösterecek.

Baykal kurultaya katılmayacak, ama partililer onu aday gösterecek. CHP Tüzüğü’ne göre kurultayda aday olmak için 245 kişinin imzası gerekiyor.

Baykal’ı aday gösterecek partililer de 1252 delegenin büyük bir bölümünden imza toplayacak. Baykal’ın tekrar dönmesi için örgüt baskısı da yapılacak. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen partililer Deniz Baykal’ın evinde "Geri dön" çağrısı yapacak.

 Edinilen bilgiye göre, Baykal’ı adaylığa zorlamak için kurultay tarihi olan 22-23 Mayıs’a kadar bir "Geri dön" kampanyası başlatılacak. İlk olarak örgütlerden gelen partililer Baykal için "Geri dön. Genel Başkanımız sensin" kampanyası yapacak. Baykal’ın tekrar dönmesi için örgütlerden imza toplanacak. Deniz Baykal, tekrar Genel Başkanlığa dönmesi için ikinci adım olarak da kurultayda aday gösterilecek. Baykal, kurultaya katılmayacak ama aday olarak ismi okunacak. Baykal’ın yakın çevresi de örgütlerden gelen bu baskıya karşılıksız kalmayacağı ve görevi kabul edeceğini belirtiyor.

"KURULTAYA GELMEMESİ ADAY OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ"

CHP MYK üyesi Mesut Değer, Baykal’ın kurultaya katılmayacak olmasının aday olmayacağı anlamına gelmeyeceğini belirterek, şöyle dedi:

"Genel Başkan Deniz Baykal’dır. Kurultay da Baykal’ı tekrar aday yapacağız ve seçeceğiz. Kendisinin aday olmayacak olması, aday olamaz anlamına gelmez. Kendisini göreve çağıracağız, emredeceğiz. O da gelip emri yerine getirecektir. Tüzüğümüze göre aday olmak için 1252 delegenin yüzde 20’sinin imzası gerekiyor. Baykal’dan başka kimse aday olamaz ve gerekli imzayı toplayamaz."

KURULTAYA KADAR SELVİ VEKALET EDECEK

CHP MYK istifa eden Baykal'ın yerine vekalet edecek isim için toplanıyor: 22--23 Mayıs'ta yapılacak büyük kurultaya kadar Baykal'ın yerine vekalet edecek isim olarak CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi'nin adı geçiyor.

BAYKAL EVİNE GİTTİ

CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa eden Deniz Baykal, Beysukent’teki Angora Evleri’ndeki konutuna geçti.Baykal, CHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısının ardından, parti genel merkezinden sloganlar eşliğinde uğurlandı.Kendisine eşlik eden partililerin bulunduğu araçlarla Beysukent’teki Angora Evleri’nde bulunan konutuna gitti.CHP Genel Sekreteri Önder Sav da Baykal’ın konutunda bulunuyor.

AK PARTİ TOPLANDI

AKP, Deniz Baykal’ın kaset iddiaları sonrasında, iktidarı suçlayarak CHP genel başkanlığından istifa etmesini değerlendiriyor.AKP yönetimi kendi arasında bir değerlendirme yaptıktan sonra açıklama yapacak.

Ancak, açıklamanın parti yönetiminden mi yoksa, iktidar kanadından mı geleceği henüz netleşmedi.

TARİHİ TOPLANTIDAN NOTLAR...

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın istifa kararı partide büyük üzüntü yaratırken partililer gözyaşlarına hakim olamadı.

Baykal’ın konuşmasında "Bu çerçevede başka bir sorumlu arayışına çıkacak olanlara yardımcı olmak üzere ABD’den Pensilvanya’dan aldığım üzüntü ve destek mesajlarının samimiyetine inandığımı da söylemek isterim" diyerek kaset olayının Fethullah Gülen cemaati ile ilgisinin olmadığını vurgulaması dikkat çekti.

CHP’de tarihi bir gün yaşanıyor. Deniz Baykal’ın istifası şok etkisi yarattı. İşte CHP’de yaşanan tarihi günden notlar:

-CHP Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) sabah saat 11.00’de toplanacağı açıklanmıştı.

Sabah saatlerinden itibaren CHP Genel Merkezi’nin önünde adeta bir basın ordusu Baykal’ın binaya girişini bekledi ancak Baykal, saat 12.00’ye kadar gelmedi ve toplantı başlamadı. Saat 12.00’de ise saat 13.30’da Baykal’ın bir açıklama yapacağı duyuruldu.

Bu açıklamanın istifa mı yoksa "yola devam" yönünde mi olacağı büyük merak yarattı.

-Baykal, saat 12.10’da parti genel merkezine geldi ve parti yöneticileriyle bir araya geldi.

-Gazetecilerin karşısına çıkmasından hemen önce ise Baykal’ın istifa kararı aldığı yönünde kulis haberleri dolaşmaya başladı.

-CHP Genel Merkezi’ndeki basın toplantısı salonu tarihinin en kalabalık günlerinden birini yaşadı. Baykal’ın açıklamasını yerli gazete, televizyon ve ajans muhabirlerinin yanısıra yabancı ajans muhabirleri de izledi. Baykal’ın konuşmasını parti yöneticileri basın toplantısı salonunda izlemek isteyince salonda izdiham yaşandı.

-Baykal’ın açıklamasından önce salona gelen parti yöneticilerinin oldukça moralsiz oldukları görüldü. Baykal, tarihi konuşmasında "CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa ediyorum" dediği anda eski CHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım "Yapma" diyerek gözyaşlarına boğuldu. Baykal’ın istifa ettiğini açıklamasının ardından da birçok partilinin gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

-Baykal’ın konuşmasında "Bu çerçevede başka bir sorumlu arayışına çıkacak olanlara yardımcı olmak üzere ABD’den Pensilvanya’dan aldığım üzüntü ve destek mesajlarının samimiyetine inandığımı da söylemek isterim" diyerek kaset olayının Fethullah Gülen cemaati ile ilgisinin olmadığını vurgulaması dikkat çekti.

-Baykal, konuşmasında özel görüntülerinin internette yayımlanmasını kınarken bu görüntüler üzerinden yorum yapanlara da tepki göstererek "Komplo yapanlar, zaten işlerini sizlere güvenerek yapıyorlar. Komploculuğa hayat alanı açanlar, ‘Çok ayıp, ama’ diyenlerdir. Hukuksuz ve ahlaksız komploları hazırlayanların ve onların komplolarına itibar edenlerin, dürüst ve onurlu insanların manevi cesetlerini çiğneyerek nereye kadar gidebileceklerini hep beraber göreceğiz" diye konuştu.

-Baykal’ın istifa kararının ardından parti genel merkezinin önünde toplanan bir grup CHP’li "İnadına Baykal, inadına sol", "Başbakan Baykal" sloganları attılar. [1]

Kılıçdaroğlu konuştu

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanlığı görevinden istifasıyla ilgili,"Sayın Baykal’a yapılan haksızlık, Türkiye’de vicdanı olan herkesin vicdanını rahatsız etmiştir"dedi.

Kılıçdaroğlu Atatürk Havalimanıda gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, Ankara’ya gitmek üzere havalimanına geldiğini belirterek,"Sayın Baykal’a yapılan haksızlık, Türkiye’de vicdanı olan herkesin vicdanını rahatsız etmiştir"dedi.

TELEFONLARI KİLİTLENDİ

Baykal’ın istifa ettiği anlarda CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun telefonları da kitlendi. Genel Başkanlıkta adı geçen Kılıçdaroğlu’na ulaşmak isteyenler telefonlara sarılınca CHP Grup Başkanvekiline uzun süre kimse ulaşamadı. [2]

Başbakan: Hayretler içerisindeyim

Erdoğan yaşananları değerlendirirken, "Baykal'ın açıklamaları en az yaşananlar kadar düzeysiz ve çirkin" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, istafa eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a ait olduğu iddia edilen görüntülerle ilgili olarak, "Böyle bir gizli çekimin yapılması, çirkin görüntülerin internet marifetiyle kullanılması, bizim ilkesel olarak insani olarak ve hukuki olarak kabul edeceğimiz, tahammül edeceğimiz bir durum değildir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, istifa eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın eleştirileriyle ilgili olarak, "Ana muhalefet Lideri’nin bugün yaptığı açıklamalar en az yaşananlar kadar düzeysiz ve çirkindir. Siyasal karalamaya dönüktür. Bütün bu yaşananların sorumluluğunu siyasi iktidara yüklemek ahlaksız bir iftiradır, büyük bir hezeyandır" dedi.

İşte Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları;

-"Baykal'ın açıklaması düzeysiz ve çirkindir

-Baykal'ın açıklaması ahlaksız bir iftiradır.

-CHP'nin çarpıtma ve gündem değiştirme taktikleri olayın vahamiyetini gölgeleyemez

-Baykal'ın yalanlamada bulunmaması üzüntümüzü arttırdı

-Kendi kabahatini ve çaresizliğini bizim üstümüzden siyasileştirmeye çalışmasın" [3]


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ

 

[1].http://www.milliyet.com.tr/baykal-in-yerine-kim-gelecek-/siyaset/sondakika/10.05.2010/1236016/default.htm

[2].http://www.milliyet.com.tr/kilicdaroglu-konustu/siyaset/sondakika/10.05.2010/1236038/default.htm

[3].http://www.milliyet.com.tr/basbakan-hayretler-icerisindeyim/siyaset/sondakika/10.05.2010/1236097/default.htm

 



Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,264 µs