En Sıcak Konular

TURİZM SEKTÖRÜ TOPARLANIYOR

10 Mayıs 2010 11:15 tsi
TURİZM SEKTÖRÜ TOPARLANIYOR 2009 yılında özellikle Rus turistlerin kriz yüzünden Türkiye’ye gelmemesi sebebiyle fiyatların yüzde 30 civarında gerilediği belirterek, 2010 yılında sektörün toparlandığı bildirildi.

Turizm sektörü yara sarıyor  

LykiaGroup Yönetim Kurulu Üyesi Yeşim Esmer, 2009 yılında özellikle Rus turistlerin kriz yüzünden Türkiye’ye gelmemesi sebebiyle fiyatların yüzde 30 civarında gerilediğini belirterek, 2010 yılında sektörün toparlandığını ifade etti.

LykiaGroup Yönetim Kurulu Üyesi Yeşim Silahtaroğlu Esmer, 2009’da Rusya’dan Antalya’ya gelen turistlerin sayısında kriz nedeniyle önemli azalmalar olduğunu ifade ederek, “Geçen yıl fiyatlar yüzde 25–30 inmişti. Bu sene rezervasyonların toparlandığına şahit oluyoruz. Sektörün amacı son dakika indirimleri vermemek” dedi. Esmer, 2009 verileriyle dünyada toplam turist sayısının 900 milyona, toplam turizm gelirlerinin ise 1 trilyon dolara ulaştığını belirterek, “1980’de dünyada toplam turist sayısı 285 milyon kişi toplam turizm gelirleri de 92 milyar dolar düzeyinde idi. Türkiye’nin o dönemde yılda 1.2 milyon turisti ve sadece 327 milyon dolarlık bir geliri söz konusuydu” dedi. Türkiye’nin önemli turizm kuruluşlarından biri olan LykiaGroup olarak 20’inci yılını kutlama töreninde konuşan Yeşim Silahtaroğlu Esmer, Türkiye’de 2009 itibariyle toplam turist sayısının 27 milyon kişiye ulaştığına işaret ederek, şunları söyledi. “Turizm gelirleri de 21 milyar dolara çıkarken, dünya turizmindeki gelir payı yüzde 2.1’e, kişi sayısında ise yüzde 2.9’a çıktı. Türkiye turizm gelirlerinin toplam ulusal gelir içerisindeki payı yüzde 3,4, ihracat gelirleri içerisindeki payı yüzde 20,8 gibi önemli büyüklüklere ulaştı. Yatak kapasitesi ve tesis sayısı olarak bakıldığında da çok büyük bir gelişme görüyoruz. 1980’de sadece 511 tesis ve 56 bin yatak vardı. 2009 sonu rakamlarla yatak kapasitesi 565 bine, tesis sayısı da 2 bin 562’ye yükseldi.”

Çin ve Hindistan önemli pazar
Türkiye’nin, 2023 yılına yönelik hazırlıkları konusunda da görüşlerini açıklayan Yeşim Silahtaroğlu Esmer şöyle dedi: “Asgari 50 milyar dolar turizm girdisine sahip olması hedefi var. Bunu yapabilmek için dünyadaki turizm eğilimlerini iyi takip edebilmek ve yatırım stratejilerini ona göre şekillendirmek gerekir. Bugün Hindistan ve Çin süratle kalkınmaktadır. 2023 senesine kadar nüfuslarının yüzde 10’u yani 250 milyon insan dışarı seyahat edebilecek kapasiteye sahip olabilecekler. Bunların seyahatlerinin ağırlıklı olarak gezi ve kültürel ziyaretler olacağı düşünülürse 250 milyon insanın 15 gün seyahati 3 milyon 750 bin konaklama demektir. Türkiye bunun yüzde 4’üne sahip çıktığı takdirde, Türkiye’ye yeniden 150 milyon konaklama gelecektir. Bu bizim şu andaki kapasitemizin yüzde 70’i demektir.”

2010’da hedef yüzde 30 büyüme
2010 yılına ilişkin beklentilerini de aktaran Yeşim Silahtaroğlu Esmer,”Türkiye’de 2010 yılında turizm beklentileri, 30 milyon turist ve 27 milyar dolar gelir yönündedir. LykiaGroup olarak 2010 yılında gelirlerimizde yüzde 30 büyüme beklemekteyiz” dedi.
LykiaGroup Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Silahtaroğlu da, LykiaWorld Antalya’da mevcut 1200 yatağa ek olarak 1400 yataklı kapasite artırımı yapacaklarını ve Antalya’nın dünya turizmindeki konumunu bu yatırımla daha da güçlendireceklerini söyledi. Silahtaroğlu, tatil sektörü için esnek yeni bir devre tatil sistemi getirerek Antalya’yı özellikle İstanbullu aileler için bir cazibe merkezi yapacaklarını kaydetti. LykiaGroup olarak 20’inci yıllarını kutladıklarını belirten Burhan Silahtaroğlu, 20 yıldır sürekli yeniliklere imza attıklarını kaydetti. İlk aile konseptini kendilerinin başlattığını, Kapadokya’daki balon ve Fethiye’deki yamaç paraşütü ile trend oluşturduklarını vurgulayan Silahtaroğlu, Türkiye’de gittikleri her bölgeyi turizme kazandırdıklarını ve bu bölgeleri bir turizm kasabası haline getirdiklerini ifade etti. LykiaGroup olarak Akdeniz çanağının ilk Links Golf sahasını hizmete açtıklarını belirten Silahtaroğlu, LykiaWorld Antalya’da mevcut 1200 yatağa ek olarak 1400 yataklı kapasite artırımı için tahsis aldıkları bu yatırımla villa ve konaklama tesisi yapacaklarını söyledi.

Üniversitelerde turizm enstitüsü kurulmalı
Sektöre adım attıklarından beri Türk turizmine doğru yenilikleri getirmeyi bir sorumluluk olarak gördüklerini söyleyen Silahtaroğlu, gelecek için iki önemli beklentisini de şu sözlerle dile getirdi:
“Birincisi; herhangi bir üniversitemizin bir turizm enstitüsü kurmasıdır. İkinci dileğim ise; bugün 10 milyon turisti ağırlayan Antalya’nın bünyesindeki 5 amfi tiyatroyu restore edip Antalya’yı bir kültür festivalleri şehri haline getirilmesidir. Gelen turistlerin sadece yüzde 5’i bu etkinliğe katılsa 500 bin seyirciyle Antalya tasavvur edilmez bir yere gelir ve imaj çıtası çok yükselir.”

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZTESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10002049&tarih=2010-05-10
 



Bu haber 1,027 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,502 µs