En Sıcak Konular

TÜRKİYE'NİN İLK ''BAL ORMANI'' AFYONKARAHİSAR'DA AÇILDI

8 Mayıs 2010 22:07 tsi
TÜRKİYE'NİN İLK ''BAL ORMANI'' AFYONKARAHİSAR'DA AÇILDI Türkiye'nin ilk organik bal ormanı unvanını kazanan, Ağzıkara Bal Ormanı, Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde açıldı.

Türkiye'nin ilk 'bal' ormanı açıldı

Türkiye'nin ilk organik bal ormanı unvanını kazanan, Ağzıkara Bal Ormanı, Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde açıldı.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Afyonkarahisar'daki bal ormanının bir ilk olduğunu ve ilerleyen zamanlarda uygun olan tüm illerde yeni bal ormanları oluşturulacağını söyledi.

Eroğlu, ''Bu bal ormanı tek olmayacak. Türkiye'nin her yerine yaygınlaşması için elimizden geleni yapıyoruz ve özellikle arıcılar birliğinin istediği yerlerde orman teşkilatımız bal ormanı kuruyor'' dedi.

Bal ormanı kurulması ile ilgili olarak Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkezi Birliği Başkanı'nın bir yıl önce kendisini ziyaret ederek ormanların bal üretimi için kullanıma açılmasını talep ettiğini kaydeden Eroğlu, bu teklif üzerine Şuhut Ağzıkara'da ilk bal ormanın açılması talimatını verdiğini anlattı. Eroğlu, şunları kaydetti:

''1 yıl önce arıcılar kooperatifi birliği başkanı beni ziyaret geldi ve bizden arıcılık yapabilmek için uygun yerler oluşturulmasını istediler. O zaman için benim aklıma Ağzıkara geldi. Çünkü göleti vardı, coğrafyası müsaitti. İnsan ve hayvanların da çok gelmediği bir yerdi. Dolayısıyla buraya bir bal ormanı yapalım ve örnek bir yer olsun dedik. Sonuçta çalışıldı ve burası kuruldu. Şu anda Ordu, Muğla ve birçok ilde de bal ormanları kuruluyor.''

Bakanlık olarak arıcılara gerekli desteği vererek bal ormanlarının sayılarını çoğaltacaklarını belirten Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Arıcılara bunları veriyoruz ama onlardan da bir talebimiz var. Türkiye olarak dünya bal üretiminde 2. ya da 3. sıradayız. Arıcılardan bir söz almak istiyorum. Bal üretiminde bizim dünyada bir numara olmamız lazım. Onun için size 5 yıl süre veriyorum. Bu süre içinde Türkiye;yi bir numara yapmanızı istiyorum. Sizlerden söz vermenizi istiyorum. Biz size gerekli olan ne ise tüm desteği önceden olduğu gibi bundan sonra da vereceğiz.''

ORGANİK BAL ÜRETİMİ İÇİN...

Muş;ta bir baraj ziyareti sırasında orman içinde bal kovanlarına rastladığını, ancak, biraz ilerisinde şeker dolu kamyonu görünce ''işte şimdi olmadığı'' dediğini aktaran Bakan Eroğlu, üreticilerden şeker katkısız, sertifikalı organik şifalı bal üretmelerini istedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ''Arıcılara istedikleri çiçeği ve bitkiyi vermeye hazırız. Organik bal üretimi için her türlü destek verilecek. Bu konuda Hacettepe Üniversitesi'ndeki konunun uzmanları hocalarımız gerekirse Afyon Kocatepe Üniversitesi ile de işbirliği yapacaktır. Hep birlikte bu alanı koruyacağız ve üreteceğimiz balı sertifikalı hale getirip bütün dünyaya bu bal organik ve şifalıdır diye pazarlayacağız'' diye konuştu.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ise Türkiye;de arıcılığın son yıllarda öneminin arttığını söyledi. Burada üretilen organik balı yurt dışına ihraç edeceklerini dile getiren Kahveci, bal üretiminde dünyada ilk sırayı hedeflediklerini bildirdi.

Açılışta, Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Mehter Takımı da bir gösteri sundu.

Bakan Eroğlu, Organik Bal Ormanı'nın açılışını, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Haydar Koçaker, AK Parti Milletvekili Ahmet Koca, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş, Türkiye Arı Yetiştiricilileri Merkez Birliği Müdürü Kadriye Sorkun ile birlikte yaptı.

Açılıştan sonra Eroğlu ve beraberindekiler alana fidan dikti. Tören, düzenlenen kokteyl ile sona erdi.

AĞZIKARA BAL ORMANI

Ağzıkara mevkisinde 750 hektarlık bir alanda 2009 yılı sonbaharında 27 adet, değişik zamanlarda çiçeklenen ağaç, ağaççık ve otsu bitkilerle kombineli ekim ve dikim yapıldı.

Bu alana yalancı akasya, ahlat, erik, alıç, kestane, ıhlamur, iğde, kekik, güven, fiğ, sığır kuyruğu, yonca gibi bitkiler dikildi ve ekildi. Bu çalışma ile yöredeki gezici arıcılara konaklama yeri oluşturmak ve insan sağlığını yakından ilgilendiren balın kalitesini ve miktarını artırmak, uluslararası piyasada aranan ve Türkiye;yi ileri çıkaran bir sertifikalı bal üretimi amaçlanıyor.

Bal ormanında yaklaşık bin ile 2 bin adet kovan konacak ve yılda 37 bin 500 kilo organik bal üretilecek. Söz konusu bala da, Afyonkarahisar Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü'nün mevcut laboratuvarında sertifika verilecek.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/turkiye-nin-ilk-bal-ormani-acildi-162503.htm



Bu haber 900 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,910 µs