En Sıcak Konular

BİLGE KÖYÜ YETİMLERİNE KUÇAK AÇAN ANNE YÜREKLİ ''KÜÇÜK KADINLAR''

8 Mayıs 2010 11:42 tsi
BİLGE KÖYÜ YETİMLERİNE KUÇAK AÇAN ANNE YÜREKLİ ''KÜÇÜK KADINLAR'' Bilge Köyü'nde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü katliamın ardından annesiz kalan 57 çocuğun bakımını 11'i genç kız olan 13 kadın yapıyor.

Anne yürekli “Küçük kadınlar”

Bilge Köyü'nde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü katliamın ardından annesiz kalan 57 çocuğun bakımını 11'i genç kız olan 13 kadın yapıyor. Hissettikleri acıyı öksüz çocuklara yansıtmamaya çalışan küçük kadınlar, kalan yaşamlarını 57 çocuğa adadıklarını vurguladılar

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin ölümüne neden olan katliamın ardından annesini kaybeden 57 çocuğun bakımını, anne yürekli ''küçük kadınlar'' üstleniyor.

Mardin'e yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Bilge köyünde, bir yıl önce 4 Mayıs akşamı Sevgi Çelebi ile Habip Arı'nın nişan töreni için biraya gelenlerin bulunduğu köy muhtarı Hacı Halim Çelebi'nin evine uzun namlulu silahlarla düzenlenen saldırıda, 7 çocuk ile köy muhtarı Hacı Halim Çelebi ve imam Hacı Kazım Ozan'ın da aralarında bulunduğu 44 kişi ölmüştü. Türkiye gündemini uzun süre meşgul eden ve sosyolojik nedenleri üzerinde tartışılan saldırı, ardında saflıklarıyla olayları anlamaya çalışan 61 çocuk bırakırken, bu çocuklardan 57'si annesini kaybetti. Saldırının bedelini en ağır şekilde ödemeye mahkum olan çocuklar, bu yıl ''anne kokusundan yoksun'', anne özlemiyle ''Anneler Günü''nü kutlayacak.

"Küçük anneler"
Devlet korumasına alınan, ancak yakınlarının çocukların bakımını üstlenmesi üzerine köyde kalan 11'i genç kız toplam 13 kişi, annesiz ve babasız kalan çocukların bakımını üstlenmek zorunda kaldı. Kimi annesini kaybettiği için 9 kardeşine, kimi kuzenlerine, kimisi de yeğenlerine bakan ''küçük anneler'', bir kaç yaş birden büyüyerek öksüz kalan çocukların, annelerinin yokluğunu aratmamaya çalışıyor. yaşları 15-19 arasında değişen ''küçük annelerden'' Kader Çelebi (15), katliamda, annesini, 5 yaşındaki kardeşini, 4 dayısı, 2 amcası ile bir teyzesini kaybettiğini söyledi.Çelebi, annesini kaybettiği için 6'sı kız 9 kardeşine baktığını, en küçük kardeşinin 4 yaşında olduğunu belirterek, ''Kardeşlerimi okula gönderiyorum, yemek yediriyorum. Önlüklerini, ayakkabılarını giydiriyorum. Sonra bulaşıkları yıkıyorum, evi temizliyorum. Eğer ölmeseydi bütün bunları annem yapardı'' dedi.

Kardeşlerine baktığı için okulu bırakmak zorunda kaldığını gözyaşları içinde anlatan Çelebi, ''Ben 8. sınıftaydım. Ama annem öldüğü için artık okula gidemiyorum. Annemin yükü benim sırtımda. Bütün arkadaşlarım okula gidiyor, ben gidemiyorum. Annem hemşire olmamı isterdi. Şimdi onun dileğini yerine getiremiyorum. Kardeşlerime bakmaya mecburum, ben bakmazsam kimse bakmaz."

Avukat olmak istiyor
Ablası ile birlikte kardeşlerine bakan 12 yaşındaki Ezgi Çelebi de, Sultan Köyü İlköğretim Okulunda eğitim gördüğünü belirterek, ''Ben ve bir kardeşim köyde okuyoruz. Bir kardeşim de Darüşşafaka'da okuyor. Kardeşim Medine, olaydan yaralı olarak kurtulmuştu. Ben büyüyünce avukat olmak istiyorum. Olayı yapanlar gibi kötü insanlara cezaları vermek için. Ben okuldan gelince kardeşlerime yemek yapıp, giysilerini yıkıyorum. Ablamla annemin yaptığı işleri yapıyoruz. Bizim anne ve babamız yok. Her gün mezarlığa gidip kokularını duymaya çalışıyoruz'' dedi.

Sultan Çelebi (19) ise, 5'i kız 12 çocuğa annelik yaptığını, annesi, ablası, eniştesini kaybettiğini, zor olsa da çocuklara bakmaya çalıştığını ifade etti.

Mukaddes Çelebi (23) de, amcasının 9 çocuğuna baktığını, olayın hemen ardından amcasının evine yerleştiğini, çocukları çok sevdiğini vurgulayarak, ''Onları çok seviyorum. Artık kendi evime hiç gitmiyorum. Evin bütün yükü benim omuzlarımda. Evlenmeyeceğim onlara bakacağım'' diye konuştu.

Anneliği 3 çocukla tattı
Saldırının olduğu gün eşiyle Ankara'da olan Leyla Çelebi ise, 9 yıllık evli olmasına rağmen ve tüm tedavi yollarını denediklerini ancak, annelik duygusunu yaşayamadığını anlattı. Olayda 14 yakınını kaybettiğini dile getiren Çelebi, yıllardır annelik özlemi çekmesinin ardından şimdi, saldırıda kaybettiği ağabeyinin 3 çocuğuna annelik yapıyor. Çocuklardan birinin Darüşşafaka'da okuduğunu belirten Çelebi, yaşadığı ''buruk mutluluğu'', ''9 yıldır evliyim. Çocukların ikisi şu an benimle. Ben onlara annelik yapıyorum. Kendi çocuklarım değil, ama benimkinden daha değerli. Allah bana 3 çocuk birden verdi. Bana 'anne' diye seslenince dünyalar benim oluyor. Kendi çocuğum olsaydı, ancak bu kadar sevinirdim. Çocuklarımıza kendimiz bakacağız. Artık benim 3 çocuğum var'' şeklinde dile getirdi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/anne-yurekli-kucuk-kadinlar-162401.htm 



Bu haber 1,245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,669 µs