En Sıcak Konular

AVRO HIZLA ERİYOR DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

6 Mayıs 2010 11:26 tsi
AVRO HIZLA ERİYOR DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ Ulsulararası piyasalarda da Avro ABD Dolar’ı karşısında düşüş trendini sürdürüyor.

Dolar, 1,5500 seviyelerine yaklaştı

Yurtdışı piyasalarında Avrupa Birliği’nin diğer zayıf halkalarının- Portekiz, İspanya ve İrlanda, bir ihtimal İtalya- borç görünümü ve de olası borç yapılanması üzerinde kaygıların önemini koruması finansal piyasaların da değer kaybına yol açıyor. Ocak 2012 itfa tarihli gösterge tahvilde faizler dün 17 puan artarak yüzde 9.76’ya çıkarken TL, Dolar karşısında değer yitirmeye devam ediyor. Dün içeride 1.526TL’den kapanan dolar şu sıralar bankalararası piyasada 1,55 seviyelerine dayanmış durumda. Avro ise şu sıralar 1,97 TL’den işlem görüyor.

Ulsulararası piyasalarda da Avro ABD Dolar’ı karşısında düşüş trendini sürdürüyor. Parite dün itibatıyla 1.282’ye kadar geriledi. Parite şu sıralar 1,2795 seviyelerinde seyrediyor. Yurtdışındaki gelişmelere paralel bugün yurtiçi piyasalarında değer kaybının devam etmesi bekleniyor

ABD Doları, yaklaşık 40 günlük aradan sonra tekrar 1,5500 lira seviyelerini zorluyor

Dolar, açılışın hemen ardından bankalararası piyasa ve İstanbul serbest piyasada alışta ve satışta 1,5400’ün üstüne çıktı.

Dün alışta 1,5250, satışta 1,5300 liranın üstünde kapanan dolar 1,5350 liradan güne başladı. Kısa bir süre sonra serbest piyasada 1,5400 seviyesine yükselen dolar saat 10.00 itibariyle bankalararası piyasada alışta 1,5370-1,5410 lira, satışta ise 1,5450-1,5470 lira seviyelerinde bulunuyor.

İstanbul serbest piyasada da dolar alışta 1,5380, satışta 1,5480 liradan işlem görüyor.

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,2754, sterlin-dolar paritesi 1,5049, yen-dolar paritesi ise 93,35 düzeyinde seyrediyor.

Dolar, şubat ayı başlarında 1,5000’ün altına geriledikten sonra hemen toparlanıp şubat ayının kalan günleri ve mart ayında 1,5500 lira seviyelerine ulaşmıştı. Ardından nisan ayının ikinci haftasında bir kez daha 1,5000 liranın altına gerileyen ABD Doları ay sonuna kadar bu seviyelerde kaldıktan sonra 4 Mayıs Salı günü 1,5000 liranın üstünde kapanmıştı. Dün, paritenin de yardımıyla hızlı bir yükseliş gösteren dolar 1,5310 liradan günü tamamlamıştı.

AVRO HIZLA ERİYOR

Yunanistan’a ilişkin sorunların diğer Euro Bölgesi ülkelerine yayılacağı endişesiyle Euro’daki değer kaybı sürüyor.

Euro, dolar karşısında 1,2754’le son 14 ayın en düşük seviyesini gördü.
Euro’nun değer kaybında Yunanistan’ın ekonomik önlemleri uygulayamayacağı endişesi de etkili oluyor.

BUGÜN PİYASALARIN İZLEYECEĞİ VERİLER  

- 10:30 Turkcell 2010 1.çeyrek basın toplantısı (telekonferans
öğleden sonra gerçekleşecek.)
 - 16:30 Merkez Bankası’nın 1. beklenti anketi (Önceki yıl- sene
sonu beklentisi 8.15%)
 - 13:00 Almanya Fabrika Siparişleri Mart’10 
 - 14:00 İngiltere Merkez Bankası’nın Faiz Kararı
 - 14:45 Avrupa Merkez Bankası’nın Faiz Kararı
 - 15:30 Amerika Haftalık İşsizlik Başvuruları 
 - 15:30 Amerika Tarım-dışı verimlilik 1ç10"

NELER OLUYOR?

Avrupa kaynaklı olumsuz haber akışı, ABD’de açıklanan ISM verisinin beklentinin altında kalmış olması, Fitch’in Goldman Sachs’ın kredi notu görünümünü negatife düşürmesi ve Freddie Mac’in yeniden mali destek talebinde bulunması Wall Street endekslerinde satış baskısının dün itibariylede devam etmesine neden oldu. Freddie Mac’in ilk çeyrekte zararının azalmasına karşın ancak 10.5 milyar dolar açığı bulunduğunu belirterek, Hazine Bakanlığı'ndan mali anlamda destek istedi.

Yeni günde Asya tarafında son iki işlem gününde tatil olan Japon piyasalarının yeniden açılmasıyla birlikte birikmiş olumsuzlukların fiyatlandığı görülmekte. Çin tarafında ise konut fiyatlarına ilişkin olumsuz haberler ve bileşik PMI endeksinin bir önceki aya göre gerilemesi yeni günde baskı yaratan unsurlar olarak dikkat çekiyor.

Yunanistan’ın ardından yeni hedef ülke konumuna geçen İspanya’da ülke notunun düşürülmesi sonrası ilk tahvil ihalesi gerçekleşecek. 5 yıl vadeli yaklaşık 3 milyar tutarında borçlanmaya gitmesi beklenen İspanya’nın söz konusu ihalede Mart ayındaki ihaleye göre daha yüksek faiz oranıyla borçlanması bekleniyor.  

Özellikle Yunanistan ve İspanya kaynaklı haber akışı sonrasında gelişmekte olan ülke piyasaları para birimlerinde değer kayıpları bazında ayrışma oluştuğu görülüyor. Son dalgalanma neticesinde Macaristan ve Polonya para birimlerine daha yüksek değer kayıpları oluşurken, Brezilya, Türkiye ve Güney Afrika gibi ülke para birimlerinde değer kayıpları görece sınırlı kalmış durumda.

USDTRL bazında ise 1.5350 seviyesini yeni günde kritik bir direnç bölgesi olarak algılamaktayız. Negatif haber akışının devam etmesi halinde söz konusu direnç bölgesinin aşılması ve paritenin 1.55-1.56 aralığına yönelmesi gündeme gelebilir. Ancak belirttiğimiz direnç
bölgesinin aşılamadığı hallerde ilk aşamada  1.51-1.52 bandına doğru bir geri çekilme mümkün hale gelebilir.

İMKB tarafında dün itibariyle öngördüğümüz desteklerin test edilmesi sonrası 56.400 seviyesinde kapnış gerçekleşmesine karşın teknik indikatörlerdeki zayıf seyrin devam ediyor olması nedeniyle hisse senedi piyasasında düşüş potansiyelinin korunduğunu öngörüyoruz.

USDTRL paritesinde 1.5350 seviyesi üzerindeki işlemler zayıf seyri desteklemeye devam edecektir. Günlük bazda takip edeceğimiz destekler 56.000 ve 56.400, dirençler 56.700 ve 57.200 seviyeleri olacaktır.

Tokyo borsası keskin düşüşle kapandı

Tokyo Menkul Kıymetler Borsası keskin düşüşle kapandı.

Nikkei Endeksi, yüzde 3,27 oranında değer kaybederek 10,695,69 puana geriledi.

Yunanistan’daki ekonomik krizin, diğer Avrupa ülkelerine de sıçrama riski nedeniyle, Güney Kore Borsası yüzde 2,4, Hong Kong Borsası yüzde 1,1, Avustralya Borsası yüzde 2,2 değer kaybederken, Singapur, Tayvan, Hindistan, Endonezya, Tayland ve Çin borsaları da değer kaybetti.

New York borsasında düşüş

New York menkul kıymetler borsası, günü düşüşle kapadı.

Dow Jones sanayi endeksi 59,94 puan düşüşle 10.866,83’den, Nasdaq bileşik endeksi 21,96 puan düşüşle 2.402,29’dan kapandı.

HEDEF ALTIN MI?

Morgan Stanley, Yunanistan’da yaşanan krizin Avrupa geneline yayılabileceği endişelerinin yatırımcıları güvenilir bir liman olarak altına yöneltebileceğini ve altının daha önce gördüğü rekor seviyeleri yeniden test edebileceği ifade edildi.

 Morgan Stanley analistlerinin dün kendi müşterilerine yönelik olarak hazırladıkları raporda "Bulaşma korkuları sürüp giderken, altın iyi bir destek bulacaktır. Bizim beklentimiz altının 2009 Aralık ayı içinde gördüğü 1200 doların üzerindeki rekor seviyeleri yeniden test etmesi yönünde oluşuyor" ifadeleri yer aldı...(MİLLİYET)

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ,http://www.milliyet.com.tr/dolar-1-5500-seviyelerine-yaklasti/ekonomi/sondakika/06.05.2010/1234376/default.htm?PAGE=2


 



Bu haber 811 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,453 µs