En Sıcak Konular

ÜRETİCİ ''İTHAL ETE'' PROTESTO EYLEMİ BAŞLATTI

5 Mayıs 2010 10:00 tsi
ÜRETİCİ ''İTHAL ETE'' PROTESTO EYLEMİ BAŞLATTI Kırmızı et üreticileri ve besiciler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önünde kırmızı et ithal edilmesini protesto etmek için eylem başlattı.

Üreticilerden ‘İthal Et’e büyük protesto

İthal ete karşı protesto başlatan üreticiler, hükümetin Türkiye’deki hayvan sayısının yeterli olduğunu ifade ettiğini belirterek “Yeterli hayvan varsa ithalata da gerek yok. Tarım ve Köy İşleri Bakanı Eker’le görüşmek istiyoruz” dediler

KIRMIZI et üreticileri ve besiciler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önünde kırmızı et ithal edilmesini protesto etmek için eylem başlattı. Amasya ve Sakarya başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden otobüslerle Ankara’ya gelen kırmızı et üreticileri ve besiciler, sabah erken saatlerden itibaren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önünde toplanmaya başladılar. Tepkilerini dile getiren döviz ve pankart taşıyan üreticiler, geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığının önündeki otoparka yönlendirildiler.

Ticaret durma noktasında

Sakarya Kırmızı Et Yetiştiriciler Birliği yöneticilerinden Mehmet Adıgüzel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Hükümet ‘Türkiye’deki mevcut hayvan sayısının yeterli olduğunu’ ifade ediyor. Yeterli hayvan varsa ithalata da gerek yok. Tarım ve Köy İşleri Bakanı Eker’le görüşmek istiyoruz” dedi. Et fiyatlarında hem aşırı artışa, hem de aşırı düşüşe karşı olduklarını belirten Adıgüzel, her iki durulun da hayvan üreticisi için zararlı olduğunu savundu. İthalat yapılacağına inanmadıklarını savunan Adıgüzel, kemikli sığır etinin fiyatı 15 TL olmasına karşılık, vatandaşların 35 TL’ye et yemesinin sorumlusunun hayvan üreticilerinde olmadığını savundu. Hayvan pazarlarının ticaretin kalbi olarak nitelendirildiğini ve bu pazarlarda ticaretin durma noktasına geldiğini iddia eden Adıgüzel, et ithalatı yapılmamasını istediklerini sözlerine ekledi.

Arbede yaşandı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önünde besicilerin düzenlediği ithal et protestosu sona erdi. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen besicilerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önünde düzenlediği ithal et protestosunda eylemciler arasında arbede yaşanması üzerine polis ekipleri uyarıda bulundu. Yapılan uyarılar üzerine besiciler geldikleri otobüslere binerek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı önünden ayrıldı.

Tavuk fiyatlarına et balyozu iniyor

ETTE ithalatın önünü açan kararla düşen fiyatlar, beyaz et sektörünü de etkiledi. Üretici birliklerine göre tavuk fiyatları bir ay içinde düşüşe geçecek. Ancak bu düşüş piknik sezonunun açılması dolayısıyla sınırlı kalacak. Üreticiler ise endişeli. Vatandaşın uzun süredir kırmızı et tüketemediğini şimdi ise düşen fiyatlar sebebiyle tavuktan çok kırmızı ete yöneleceklerini söyleyen üreticilere göre, maliyetler nedeniyle tavuk fiyatlarındaki düşüş üreticiyi zora sokacak.

‘Piknik sezonu kurtaracak’

Düzce Akçakoca Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Levent Şahin Başaran, et fiyatlarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinin söylediği gibi 15 TL’lere kadar düşmesi durumunda kanatlı hayvan üreticilerinin paniğe kapılacağını söyledi. Bir ay içinde fiyatlardaki düşüşün marketlere yansıyacağını da söyleyen Başaran, “Fiyatlarda bir düşüş muhakkak olacak. Ancak bu düşüş, piknik sezonunun başlaması dolayısıyla yüzde 25’i aşmayacaktır.” diye konuştu.( TERCÜMAN) 

Et ithalatı sütü de vuracak  

Et ithalatıyla ilgili çok hızlı alınan kararın etkilerinin yılın ikinci yarısında daha net görüleceği belirtilerek, hayvancılığın biteceği, süt üretiminin azalacağı, süt ürünleri ithalatının artacağı ve Türkiye’nin Avrupalı çiftçileri destekler hale geleceği ifade edildi.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Osman Vasfi Yasun, Türkiye’de et hayvancılığı yapılmadığını, kırmızı et ihtiyacının süt hayvancılığından sağlandığını söyledi.

Süt hayvanları kesime gidiyor
Süt hayvancılığında verimden düşen dişiler ile genç erkeklerin kesime gittiğini vurgulayan Yasun, bu yüzden ülkede et ve sütle ilgili tüm gelişmelerin süt hayvancılığını doğrudan etkilediğini anlattı. Yasun, et ithalatının başlaması ve maliyetlerin altında et getirilmesi durumunda ülkedeki damızlıkların kesiminin hızlanacağını belirterek, şöyle konuştu: “Üreticiler, hayvanlarını kestirmek için mezbahalar önünde sıra oluşturuyor. Ellerindeki damızlıkların değer kaybetmemesi, canlı hayvan gelmesiyle hayvancılığın daha zor olacağı endişesiyle üreticiler, mezbahalara koşuyor. Kesimin artmasını bazı kesimler iyi görüyor ancak, ülkedeki hayvancılık derinden yara alıyor. Et ithalatıyla ilgili panikle, çok hızlı alınan kararın etkilerini yılın ikinci yarısında daha net göreceğiz. Çok değil haziran ayı sonunda neler olacağını hep birlikte seyredeceğiz. Ülkede hayvancılık bitme noktasına doğru gidiyor.”

Birkaç yıl öncesine kadar toptan sütün litre fiyatının 40 kuruşa kadar gerilediğini ve o dönemlerde hayvan kesimlerinin arttığını anımsatan Yasun, “Uzunca süre böyle devam etti. Süte destek istedik ama olmadı. 2010 yılında hayvancılığın çok kötü noktaya geleceğini söyledik. Bugüne bakın, hayvancılık hangi nokta? Şimdi de ‘bu gidişle hayvancılık biter’ diyoruz, önümüzdeki aylarda göreceğiz” dedi. Yasun, 4 ay sonra ülkedeki et ve süt fiyatlarının bugünkü noktada olmayacağını ifade ederek, şunları kaydetti: “Et için kapıları açtıktan sonra bir daha kapatamazsınız. Kapıların açılması hayvancılığı olumsuz etkileyecektir. Hayvancılık bitecek, süt üretimi azalacak. (YENİ MESAJ) [2]

 

Kaynak:

[1] TERCÜMAN,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=97671&baslik=Üreticilerden%20‘İthal%20Et’e%20büyük%20protesto&katid=4

[2] YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10001963&tarih=2010-05-05



Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,729 µs