En Sıcak Konular

AVRUPA'DA ''BURKA''YA İLK CEZAYI İTALYA KESTİ

4 Mayıs 2010 18:04 tsi
AVRUPA'DA ''BURKA''YA İLK CEZAYI İTALYA KESTİ Belçika ve Fransa'da kamuya açık alanda burkayı yasaklayan yasalar parlamentoda tartışılırken, bu alanda ilk cezayı İtalya kesti.

Ve İtalya ilk cezayı kesti     

Belçika ve Fransa'da kamuya açık alanda burkayı yasaklayan yasalar parlamentoda tartışılırken, bu alanda ilk cezayı İtalya kesti. İtalya'nın Novara kentinde bir postahanede kuyrukta bekleyen burkalı bir genç kadına 500 euro para cezası verildi.

İtalyan polisi burka giyerek bir postanenin içinde kuyrukta bekleyen 26 yaşındaki Tunus uyruklu bir kadına 500 euro para cezası verdi.

İtalya'nın Novara kenti belediye meclisi ocak ayında, 1970'li yıllardaki anti terör yasasına dayanarak, kentte kamuya açık alanlarda burka giyilmesini yasaklayan bir düzenleme yapmıştı. Bu düzenleme kamuya açık alanlarda bir kişinin yüzünü kapatmasını yasaklıyor. Ancak İtalyan polisi cezayı burka giyen kadın bir kamu binası içinde bulunduğu için verdiğini açıkladı. 

Yabancı düşmanlığıyla bilinen Kuzey Ligi Partisi üyesi Novara Belediye Başkanı Massimo Giordano, kentlerinde yaşayan yabancıların yasalarına saygı duyması çağrısını yaptı. 

Belediye Başkanı Giordano, "Yeni düzenlemeyi imzalamamın nedeni tamamen güvenlik nedeniyle. Ancak bizim kentimizde yaşamayı seçen insanların geleneklerimize saygı göstermesini istiyorum" dedi.

İtalyan polisi ise burka giydiği için bir kadına ceza kesilmesinin gerekçesini şöyle açıkladı: "Bir kişi burka giyerek kamu alanı olarak kabul edilen bir yerde, yani bir postanede bekliyordu. Bu gerekçeyle kendisine para cezası verilmiştir."

FRANSA 150 EURO CEZA VERECEK

Fransa, burka ya da nikaba yasak getirmekte adeta Belçika'yla yarışıyor. Hazırlanan yasa taslağında burka ve nikab giyen bir kadına 150 euro para cezası, onları buna zorlayanlara ise 15 bin euro para cezası ve bir yıl hapis öngörüldü. Fransa'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, burkaya yasak için yasa hazırlanması için düğmeye basmıştı.

BELÇİKA'DA YASA PARLAMENTONUN ALT KANADINDAN GEÇTİ

Belçika’da kadınların burka giymesini yasaklayan yasa tasarısı, nisan ayı sonunda parlamentonun alt kanadında kabul edilmişti. Tasarının yasalaşması için, Senato’da da oylanması gerekiyor. Tasarı, kamuya açık yerlerde yüzün kısmen ya da tamamen, tanınmayacak biçimde kapatılmasını yasaklıyor.

İSVİÇRE'DE YASA HAZIRLIĞINDA

İsviçre Parlamentosu da burka ve peçenin yasaklanması için hazırlıklara başladı. İsviçre'nin üç büyük partisi burka ve peçenin yasaklanması taraftarı olduklarını açıkladı. Burka ve peçenin yasaklanmasını öngören yasa tasarısının hazırlıkları şimdiden başladı. İsviçre, referandumla ülkede camilere minare yapılmasını yasaklamıştı.

DANİMARKA YASAKTAN VAZGEÇMİŞTİ

Danimarka’da da ocak ayında burkanın yasaklanması için girişimde bulunulmuş, ancak daha sonra vazgeçilmişti. (Mustafa Karakuş/hurriyet.com.tr/DIŞ HABERLER )

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ,http://www.hurriyet.com.tr/dunya/14618855.asp?gid=373 


 



Bu haber 847 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,388 µs