En Sıcak Konular

ENFLASYON YENİDEN ÇİFT HANEYİ GÖRDÜ

4 Mayıs 2010 10:03 tsi
ENFLASYON YENİDEN ÇİFT HANEYİ GÖRDÜ Nisan ayı Tüketici Fiyatları Endeksi bir önceki aya göre yüzde 0.60 oranında artış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 10.19’la yeniden çift haneyi gördü.

Resmi enflasyon da dikiş tutmuyor  

Halkın tüketim listesinde yer bulmayan ‘ıvır zıvır’ ürünlerin konulmasıyla düşük gösterilmeye çalışılan enflasyon oranı nisanda tırmanışa geçti. Enflasyon yüzde 10.19’la yeniden çift haneyi gördü. 

Nisan ayı Tüketici Fiyatları Endeksi bir önceki aya göre yüzde 0.60 oranında artış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 10.19’la yeniden çift haneyi gördü. Şubat ayında 13 ay sonra yüzde 10.13’e çıkan enflasyon, Mart’ta yüzde 9.56’ya gerilemişti. Nisan’da Üretici Fiyatları Endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.35, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.42 artış gösterdi.

Üretici enflasyonunu tarım patlattı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0.60, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise yüzde 2.35 artış gösterdi. ÜFE’deki bu yüksek artışta tarım sektöründeki yükseliş etkili oldu. Geçen ay tarım fiyatları yüzde 9.31 arttı.

Yeniden çift haneli rakam
Yıllık bazda TÜFE ve ÜFE çift haneli rakamlara ulaştı. TÜFE yüzde 10.19’a çıkarken, ÜFE ise yüzde 10.42’ye tırmandı. Dört aylık enflasyon  ise TÜFE’de yüzde 4,55, ÜFE’de yüzde 6,69 düzeyinde gerçekleşti. Enflasyon Mart ayında TÜFE’de yüzde 0.58, ÜFE’de yüzde 1.94 artmış ve yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 9.56’yla yeniden tek haneye inmişti. Nisan ayı enflasyon rakamlarına bakıldığında en kötü sürprizi üretici enflasyonu yaptı. Tahminlerin 2.5 katına ulaşan ÜFE, yıllık bazda da çift haneye ulaştı. ÜFE’de yaşanan artışta tarım sektöründeki yüzde 9.31’lik yükseliş etkili oldu. Sanayi sektöründeki artış ise yüzde 0.83 olarak gerçekleşti.

En yüksek artış kuru soğanda
Geçtiğimiz ay ÜFE’de en yüksek artış kuru soğanda yaşandı. Pazar ve marketlerde rekor kıran soğanın fiyatı yüzde 21.63 oranında yükseldi. Soğanı yüzde 13.26 ile zeytin takip etti. Yine tarımın altında incelenen ürünlerden canlı dana fiyatı yüzde 8.27, tavuk eti yüzde 3.33 artış gösterdi. ÜFE’de geçtiğimiz ay en dikkat çeken artışlardan biri de inşaat demiri ve ham petrolde oldu. Her iki üründe fiyatlar sırası ile yüzde 9.02 ve yüzde 8.80 arttı. ÜFE sonuçları sanayinin alt sektörleri bazında değerlendirildiğinde en yüksek aylık artış yüzde 8.98 ile büro makineleri imalatı alt sektöründe gerçekleşti.

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=10001945&tarih=2010-05-04
 



Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,682 µs