En Sıcak Konular

1MAYIS 32 YIL SONRA TAKSİM'DE KUTLANDI

1 Mayıs 2010 22:28 tsi
1MAYIS 32 YIL SONRA TAKSİM'DE KUTLANDI Korkulan olmadı 1 Mayıs kutlamaları olaysız geçti....

32 yıl sonra Taksim'de

Korkulan olmadı 1 Mayıs kutlamaları olaysız geçti....

Sabahın erken saatlerinde Şişli Meydanı'nda toplanan işçiler, sendika temsilcileri, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü üyelerinin de bulunduğu kalabalık Mecidiyeköy'e kadar uzandı.

Kalabalık grup, saat 09:00'dan itibaren Taksim yönüne doğru yürüyüşe geçti. Şişli meydanında korteje, DİSK Genel Merkezi önünden sendikaya bağlı yöneticiler ve gruplar katıldı.

Kortejin önünde sendika yöneticilerinin yanı sıra aralarında Tarık Akan, Rutkay Aziz ve Halil Ergün'ün de bulunduğu sanatçılar yeraldı.

Şişli yönünden yürüyen gruplar olaysız şekilde bir bayram havası içinde kontrol noktalarına ulaşarak Taksim Meydanı'na giriş yaptı.

İLK KUTLAMALAR KAZANCI YOKUŞUNDA YAPILDI

İlk olarak 1 Mayıs 1977'de üzerlerine ateş açılması sonucu hayatını kaybedenler için Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakıldı. Saat 13.00'de Ruhi Su Dostlar Korosu'nun da bulunduğu 86 müzisyenden oluşun grup 1 Mayıs Marşı ve Türkiye İşçi Sınıfına Selam Marşı'nı seslendirdi.

İŞÇİ-EMEKÇİLER TAKSİM'E SIĞMADI

Flamalar ile Taksim Meydanı'nda renk cümbüşü yaşandı. Saat 12.00'den itibaren Taksim Meydanı doldu. Bu sırada bir ucu henüz Harbiye'de olan kortej Taksim'e doğru yürüyüşünü sürdürüyordu. Saat 12.30 itibarı ile 10 bin kişi Taksim Meydanı'na girmek için bekledi. Kalabalık yüzünden plan dışında yer alan Taksim Gezi Parkı da açıldı. Gezi Parkı da kısa bir süre sonra doldu.

TAKSİM'DE DEDEKTÖRLERLE ARAMA

Göstericiler saat 11.00'den itibaren Taksim Meydanı'na gelmeye başladı. Meydandaki hazırlıklar sabahın erken saaatlerinde başladı. Sabahın erken saatlerinde polis ekipleri ellerindeki dedektörlerle meydanda karış karış arama yaptı. Bu arada polis arama noktarındaki polislerin sayısı, alınan sıkı güvenlik tedbirleri dikkat çekti.

Meydana erken saatlerde gelen işçiler ise 32 yıl aradan sonra Taksim'de olmanın sevinci içinde bu anı ölümsüzleştirmek için fotoğraf çektirdiler. Bazı işçiler ise kutlamalara erken başlayıp halay çekti. Mehmet özkardeş 1 Mayıs'ı kutlamak için KKTC'den geldiğini söyleyerek 1 Mayıs'ın demokrasi, eşitlik ve kardeşlik çevresinde kutlanmasına dikkat çekti. Mehmet Özkardeş 1 Mayıs'ı 32 yıl aradan sonra Taksim'de kutlamanın oldukça heyecen verici olduğunu söyledi.

HAK-İŞ MEHTER MARŞI İLE YÜRÜDÜ


HAK-İŞ içindeki bir grup ise davul ve zurna ile çaldıkları mehter marşı ile yürüdü. Organize komitesi alana gelenleri "32 yıl sonra hoşgeldiniz" diye karşıladı. Şişhane'de toplanan Fenerbahçeli bir grup da Taksim Meydanı'na yürüdü. "Yaşasın 1 Mayıs İşçi Bayramı" yazılı pankart açan grup, çeşitli sloganlar attı. CHP ilçe teşkilatları Şişhane'deki İl binası önünde toplandı. CHP'liler kortej halinde Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Kortejin en önünde milletvekilleri ve sanatçılar kolkola girerek yürüdü.

SENİN KEŞFETTİĞİN YERDE OLACAĞIZ

"Aydınlar, emekçiler kol kola" yazılı pankartın arkasında DİSK Genel  Başkanı Süleyman Çelebi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve bazı  sanatçılarla beraber yer alan DİSK'in kurucusu merhum Kemal Türkler'in eşi Sabahat Türkler, "Çok mutluyum. Kemal Türkler'in 1976'da yaptığı 1 Mayıs  yine aynı yerinde kutlanacak" dedi. Çok heyecanlı olduğunu ifade eden Sabahat Türkler, "Mezarına gittim, 'başkan' dedim, 'Yine orada olacağız, senin keşfettiğin yerde olacağız' dedim" diye konuştu.

1 MAYIS'A KİMSENİN GÖLGE DÜŞÜRMEYE HAKKI YOK

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Taksim Meyda'nında büyük bir coşkunun yaşandığını ifade etti. Kutlamaların biraz daha disiplini ve kurallı yapılması gerektiğini ifade eden Süleyman Çelebi, "Sonuçta 1 Mayıs'a kimsenin gölge düşürmeye hakkı yok. Biz yine coşku ile yerimizi alacağız. Burada hiç kimsenin dışarıda kalmaması lazım" dedi.

ANKARA'DA 1 MAYIS KUTLAMALARI

1 Mayıs Ankara'da da kutlandı. Sıhhiye Meydanı'ndaki mitinge katılan 6 bin işçi ve memur konfederasyonu üyeleri, bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilci ve üyeleri, toplanma yeri olan Gar önünde bir araya geldi. Ardından Sıhhıye'ye doğru yürüyüşe geçti. Ankara'daki kutlamalarda da herhangi bir olay yaşanmadı.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/32-yil-sonra-taksim-de-161579.htm



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,439 µs