En Sıcak Konular

HELAL GIDA DERNEĞİ: ''SAKIN İTHAL ET TÜKETMEYİN''

1 Mayıs 2010 11:46 tsi
HELAL GIDA DERNEĞİ: ''SAKIN İTHAL ET TÜKETMEYİN'' İthal etle ilgili çeşitli iddialar gündeme gelirken Dünya Helal Gıda Birliği Derneği,“Hükümet gerekli açıklamaları yapıncaya kadar et tüketmeyin” çağrısı yaptı.

Sakın et tüketmeyin!  

Dünya Helal Gıda Birliği Derneği hükümetin izin verdiği ithal ete ‘hayır’ kampanyası başlattı. Dernekten yapılan açıklamada Avrupa’nın donmuş et stoklarının eritileceği, aslında kedi-köpek maması yapılacak olan etlerin Türkiye’ye geleceği bildirildi.

İthal etle ilgili çeşitli iddialar gündeme gelirken Dünya Helal Gıda Birliği Derneği, “Hükümet gerekli açıklamaları yapıncaya kadar et tüketmeyin” çağrısında bulundu. Dünya Helal Gıda Birliği Derneği Başkanı Raşit Nogay, et ithalatına izin verilmesiyle birlikte Avrupa’nın donmuş et stoklarının eritileceğini, aslında kedi–köpek maması yapılacak olan düşük kaliteli etin geleceğini, yanlış kesim yöntemlerinin uygulanarak elde edilen etin geleceğine yönelik iddialar bulunduğunu söyledi. Nogay, ithalatın fiyatları dengeye getirip getirmeyeceğinin belli olmaması, üreticinin zarar edeceği, et ithal etmenin geçici bir çözüm olduğu, sürdürülebilir bir fiyat istikrarı sağlanamayacağı gibi endişeler için hükümetin net olarak açıklama yapması gerektiğini kaydetti.

Helal mi haram mı?
Tartışmanın kaynağının, Türkiye’nin ithal edeceği etle ilgili standartların anlaşılabilir biçimde açıklanmaması olduğunu savunan Raşit Nogay, “Hükümet, ithal edeceği ette hangi kriterleri aramaktadır. Bunların kamuya açıklanması gerekmektedir. Hükümet, et ithalinde belirlenen kriterler arasında kamuoyunun önemsediği kriterlerden biri olan ‘ithal etin helal kesim şartları’nı taşıyıp taşımadığını açıklamalıdır. Etleri tüketecek fertlerin büyük çoğunluğunun inanç hassasiyeti taşıdığı düşünüldüğünde, getirilecek kriterler arasında en önemlisi helal yani temiz olma özelliğidir” dedi.

İthal ete hayır
Güvenli gıda kriterleri içinde çoğu kez inanç hassasiyetinin gözetilmediğini ifade eden Nogay, helal ve temiz olmayan hiçbir gıdanın güvenli olmadığını söyledi. Gıdada sadece ithal ette değil, yurt içinde yerli üretimde de kriterlere bağlanarak, tüketicinin bilgilendirilmesini isteyen Dünya Helal Gıda Birliği Derneği Başkanı Raşit Nogay, vatandaşlara, tükettiği gıda ile ilgili olarak tercih hakkı sağlanması gerektiğini kaydetti. Tüketilen etin helal ve temiz olup olmadığı konusunda yeterli bilgiye sahip olunmadığının altını çizen Nogay, şöyle dedi: “Dünya Helal Gıda Birliği olarak, bu konuda hükümet yetkilileri yeterli açıklamayı yapıncaya kadar, ithal ete hayır diyoruz. Lütfen bir hafta, onbeş gün ya da bir ay et tüketmeyelim. Halkın tercihinden doğan gücün her şeyi yerli yerine oturtacağı görülecektir.”

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=10001906&tarih=2010-05-01

 



Bu haber 920 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,441 µs