En Sıcak Konular

''İTHAL ET ÇİFTÇİYİ TAMAMEN BİTİRİR''

30 Nisan 2010 15:32 tsi
''İTHAL ET ÇİFTÇİYİ TAMAMEN BİTİRİR'' Tarım ve Köyişleri eski Bakanlarından Musa Demirci ile Hüsnü Yusuf Gökalp et fiyatlarındaki yükselişi durdurmak için ithalat kararı alan hükümeti uyardı.

Etteki krizin sorumlusu hükümet

Tarım ve Köyişleri eski Bakanı Musa Demirci, et fiyatlarındaki yükselişi durdurmak için ithalat kararı alan hükümeti 'islami kesim usulü' konusunda uyardı. Yahudilerin ithal et alırken, hayvanın başında bir haham bulundurduğunu hatırlatan Demirci, "Özellikle müslüman olmayan ülkelerden ithal edecek hayvanların kesimi sırasında, Müslümanlar açısından tekbir getirilmesi lazım. Bunun için herhangi bir tedbir alınacak mı?" diye sordu. Demirci, et fiyatlarındaki yükselişin; bugünün değil 2007 yılında başlayan bir problemin sonucu olduğunu kaydederek, "3 yıldır bu soruna bigane kalındı. Dolayısıyla, bugünkü netice meydana geldi" dedi. 2007 yılında yaşanan problemi hatırlatan Demirci, süt fiyatlarının büyük miktarlarda düşmesiyle çiftçinin perişan olduğunu ve 2008 yılında da bu sorunun devam etmesi üzerine çiftçilerin ellerindeki damızlık hayvanlarını sattığını ifade etti.

HÜKÜMET SEYİRCİ KALDI

Damızlık hayvanlar kesilince et ve süt fiyatlarının arttığına dikkat çeken Demirci, "Hükümet, 2007 yılında süt fiyatlarının düşmesine ve damızlık hayvanların kesilmesine seyirci kaldı. Herhangi bir tedbir almadı. Süte ve yeme müdahale edebilirdi. Yem fiyatlarını düşürüp, süt fiyatlarını artırabilirdi. Sıkıntı o günlerde önlenebilirdi. Ama hükümet, bunu görmezden geldi" diye konuştu.

İkinci nedeninin süt fiyatlarını revize eden bir kuruluş bulunmaması olduğunu kaydeden Demirci, "Eskiden SEK vardı. Şimdi yok. Onun yerine müdahale edebilecek bir kurum da konulmadı. Dolayısıyla o da bir sıkıntı meydana getiriyor. Böylece bugünkü ortama geldik" dedi.

Bugünkü sıkıntının üçüncü nedeninin ise küçük baş hayvan sayısının sürekli azalması olduğuna dikkat çeken Demirci, "Hükümet, bunu da göremedi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, yaylalar artık kullanılamıyor. Orta Anadolu'da koyun ve keçi et fiyatları para etmediği için, çiftçiler küçük baş beslemekten vazgeçtiler. Hükümet, küçük baş hayvan üretimini teşvik edebilirdi. Ama yapılmadı" dedi.

Başka bir nedenin ise süt üreticilerinin sorunları görmezden gelinirken büyük firmalara yurtdışından süt tozu ithalatının önünün açılması olduğunu dile getiren Demirci, "Bu da damızlık hayvan üretimini olumsuz şekilde etkilemiştir" dedi.

İthalat çiftçiyi tamamen bitirir

Bugün et fiyatlarını düşürmek amacıyla et ithalatı için düğmeye basılmasını da değerlendiren Demirci, "Eğer ithal ederlerse, Türk çiftçisinin en az 10 yıl kendine gelmesi mümkün değildir" diye konuştu. 1996 yılından önce Türkiye'de et ithalatının serbest olduğunu ancak Refahyol hükümeti döneminde buna son verildiğini hatırlatan Demirci, "Et ithalatı yapan bir grup ve lobi hala var. Onlar bu işin tatlı karını biliyorlar. Yıllarca beklediler. Şimdi onların beklediği ortam meydana geldi. Başbakanın da ithalat açıklaması, bu lobiyi fevkalade memnun etti. Ama bilinsin ki, çiftçilerimiz ve üreticilerimiz bundan büyük zarar görecek" şeklinde konuştu. Demirci, bugünkü sıkıntıların yanlış tercihlerden ve politikalardan kaynaklandığını belirterek, "Bu tercihleri yapan da, hükümetin kendisidir. Yapılacak şey bellidir. Üretimin önündeki engelleri kaldırmak gerekir. Türk çiftçisinin önünün açılması lazım. Yoksa bu manzaralarla sürekli karşılaşırız. Türkiye bu politikalarla, sürekli gıda ithal eden ülke haline getirilmek isteniyor " dedi.(Milli Gazete)[1]

İthal ette ‘deli dana’ tehlikesi

Tarım ve Köy İşleri eski bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, et fiyatlarının yükselmesinin en önemli sebebinin spekülatörler olduğunu söyledi. Gökalp, Türkiye’de besilik hayvan kalmadığını, hayvancılığın spekülatörlerin elinde olduğunu ve bu kişilerin varlığını bildiği halde engelleyemeyen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in istifa etmesi gerektiğini söyledi.
Sektöre darbe vuracak
AKP Hükümetinin besiciliği ve sütçülüğü bitirdiğini belirten Tarım ve Köy İşleri eski bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, ithal etin de birçok sakıncaları olduğunu, sektöre vuracağı darbenin yanı sıra halkın sağlığının da ’deli dana’hastalığı dolayısıyla tehdit altında olduğunu belirtti. Gökalp, Avrupalının yemediği ve ekonomik değeri çok düşük olan etleri Türkiye’ye satmasının utanç verici olduğunu ve bundan sorumlu olan hükümetin 11 bakanın istifa etmesi gerektiğini belirtti.(Yeniçağ) [2]

 

Kaynak:

[1] MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/etteki-krizin-sorumlusu-hukumet-161417.htm

[2] YENİÇAĞ GAZETESİ,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=34431



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,326 µs