En Sıcak Konular

MHP-AKP KAPIŞMASI

29 Nisan 2010 18:33 tsi
MHP-AKP KAPIŞMASI 12 Eylül’cülere yargı yolunu açan, Geçici 15. maddeyi yürürlükten kaldıran madde, 336 oyla ’Kabul’ edildi. Genel Kurul ise en hararetli gününü yaşadı

MHP-AKP kapışması 
 
'Bizi astılar sizi beslediler'

12 Eylül’cülere yargı yolunu açan, Geçici 15. maddeyi yürürlükten kaldıran madde, 336 oyla ’Kabul’ edildi. Genel Kurul ise en hararetli gününü yaşadı

TBMM Genel Kurulu’nda 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleriyle, bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi’nde görev alanların yargılanmasını önleyen Geçici 15. maddeyi yürürlükten kaldıran, Anayasa değişikliği teklifinin 25. maddesi görüşülmesi tartışmalı geçti. Tartışmalar, CHP’li Ali Rıza Öztürk’ün 1980’de aralarında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel’in de bulunduğu 8 CHP’li ve 8 AP’li milletvekilinin Zincirbozan’a sürgüne gönderildiğini ve “Bu darbe demokrasi için yapılmıştı, ama gerçek öyle miydi?” diye sormasıyla başladı. Ve diyaloglar şöyle devam etti:

BDP’li Hasip Kaplan: Aradan 30 yıl geçti. 97 yaşındaki yaşlı bir generali, Kenan Evren’i yargılayacaksınız ve ’bu işi biz yaptık’ diyeceksiniz. Peki 8 sene niye beklediniz? Bu hesaplaşma bir bütündür. 12 Eylül’ün izleri ana caddelerden, okullardan, meydanlardan silinmediği sürece sadece 12 Eylül darbesini yapanlara yargılama yolunun açılmasıyla darbeyle hesaplaşılamaz. Hâlâ içim acıyor. O işkenceciler, o darbeciler, korumalarla, altlarında devletin araçlarıyla, rütbeleriyle meydanlarda geziyorlar ama mağdurlar hala başını kaldıramıyor. Bu ayıp hepimize yeter.

‘Biz, 12 Eylül’ün astıklarındanız iktidar ise beslediklerinden...’

MHP’li Atila Kaya: Bu maddenin Anayasa’ya konulmasının gerçek nedeni, 12 Eylül cuntasını yargılamak değil, bu cuntaya karşı oluşmuş olan nefreti tahrik etmek suretiyle paketin bütününü kabul ettirebilmektir. Karşınızda 12 Eylül’ün zulmünden, onun işkence tezgahlarından geçmiş, zindanlarında yıllarını vermiş birisi olarak bulunuyorum. 12 Eylül kimin önünü açmışsa, kim faydalanmışsa, 12 Eylül’ü savunan da odur. 12 Eylül öncesinde kendi teşkilatlarımızda çalışırken, 12 Eylül fırtınasına yakalandık. Bizleri zindanlara tıkan 12 Eylül, onların üstüne dam kurmuştur. Ülkücüleri ve solcuları işkenceye götüren, dar ağaçlarına gönderen 12 Eylül, siyaset yapabilmeleri için Tayyip Erdoğan ve onun gibilerin örgütlenmelerinin yolunu açmıştır. 12 Eylül, en çok ’asmayalım da besleyelim mi?’ sözüyle hatırlanıyor. Biz, 12 Eylül’ün astıklarındanız, iktidar ise beslediklerinden. Hiç kimse şark kurnazlığı yapmamalıdır. Bu madde, 12 Eylül’cülerin yargılanmasının yolunu açmayacaktır. Teklifi getiren milletvekillerinin samimiyetini göstermesi bakımından en güzel örnek şudur: 12 Eylül rejimiyle hesaplaşıyor gibi görünürken, 28 Şubat sürecini hiç gündeme getirmemenizi nasıl değerlendirelim? 27 Nisan e-muhtırasının üzerinden çok az bir zaman geçti. Dünyanın hangi demokratik ülkesinde, kendisine e-muhtarı veren birisiyle Dolmabahçe’de saatlerce oturup, belli konular üzerinde bir mutabakata varabilir. Bu bile tek başına, sizin Anayasa değişikliği konusundaki samimiyetinizi ortaya koymaktadır.

(Atila Kaya’nın konuşmasını Bahçeli ayağa kalkarak alkışladı...)

‘O arslanlara, ölenlere yazık siz hayatınızda acı görmediniz’

AK Partili Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı: (Şair Nevzat Çelik’in ’Beni burada arama anne/ Kapıda adımı sorma/ Saçlarına yıldız düşmüş/ Koparma anne/ Ağlama’ şiirinden alıntı yaptı) Elbette oy kullanmamak da bir haktır. Ama öyle anlar vardır ki, oy vermek tarihi bir sorumluluk arz eder. (Bahçekapı, 12 Eylül döneminde yargılanan, idam edilen ve aralarında İsmet Şahin, Fikri Arıkan, Cengiz Baktemur, Ali Bülent Okran, Halil Esendağ, Selcuk duracık, Erdal Eren, Veysel Güney, Ahmet Senar, Kadir Tandoğan, Mustafa Özenç, Seyit Konut, Necdet Adalı, İlyas Has, Hıdır Aslan, İbrahim Erdem, Necati Vardar ve Serdar Soyergin’in de bulunduğu hem sağ hem de sol görüşten isimleri saydı) Kabul oylarımızla sizleri selamlıyorum. Her şeyi kirletmeyin, bırakın da bazı şeyler temiz kalsın. Tüm sıkıyönetim mahkemelerinde gençliklerini bırakan, işkenceden ölen gençlerimizi selamlayalım. Ben bugün, Anayasa değişikliği teklifinde imzası olan bir milletvekili olarak rahat uyuyacağım. Çünkü, Geçici 15’inci maddenin Anayasa metninden çıkarılmasına yönelik verdiğim ’kabul’ oyuyla bir nebze olsa vicdanımı özgürleştireceğim.

MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici: O arslanlara, işkenceden ölenlere yazık. Siz, hayatınızda bir gün acı görmediniz.

Kaya kimdir?

Atila Kaya, 19 Haziran 1980’de ’ülküdaşı’ Mustafa Yenişeker ile birlikte Kars’tan Erzurum’a bir ihale için gelen Mithat Koçulu’yu öldürdü iddiasıyla 10 yıl cezaevinde yattı, 1991 yılında 3713 sayılı af yasasıyla serbest kaldı. Kaya, MHP’den İstanbul’dan milletvekili olarak Meclis’e girdi.

AK Partili Bahçekapı konuştu MHP’liler alevlendi

AK Partili Bahçekapı, idam edilen sağcı ve solcu gençlerin isimlerini saydı ve onlara selam gönderdi. Ve “Geçici 15’inci maddenin Anayasa metninden çıkarılmasına yönelik verdiğim ”kabul“ oyuyla bir nebze olsa vicdanımı özgürleştireceğim” dedi. MHP’liler büyük tepki geldi. MHP’li Mehmet Ekici, “Siz, hayatınızda bir gün acı görmediniz” diye bağırdı.

Günay kürsüye çıktı CHP’liler sırtını döndü

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın kürsüye çıktığı sırada, bazı CHP’li milletvekillerinin sırtını döndükleri görüldü. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile AK Parti’li milletvekilleri, Bakan Günay’ı, konuşmasından dolayı kutladılar.

Erdal Eren’lerin dünyası

CHP’li Zekeriya Akıncı: Erdal Eren’lerin hayalini kurduğu dünya ile Hikmetyar’ın dizinin dibinde oturanların dünyasının uzaktan yakından ilgisi yoktur.

GENEL KURUL’DA KEYİFLİ ANLAR...

Geçici 15. maddeyi yürürlükten kaldıran Anayasa değişiklik teklifinin 25. madde görüşmelerine verilen bir arada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen ile Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve bazı milletvekillerinin Genel Kurul’daki keyifli sohbeti dikkat çekti.

LİSTE ÜZERİNDE ÇALIŞTILAR

Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ile Suat Kılıç, kimin tarafından yazıldığı belli olmayan AK Parti milletvekillerinin adlarının yazılı olduğu bir liste üzerinde çalıştı. Genel Kurul Salonu’nun arkalarına çekilen ikilinin notları arasında “48 ret” ifadesi dikkat çekti. (Hale GÖNÜLTAŞ / VATAN)

 

Kaynak: GAZETE VATAN,http://haber.gazetevatan.com/mhpakp-kapismasi/302697/9/ 



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,617 µs