En Sıcak Konular

IRAK CEZAEVLERİ'NDE SİSTEMATİK İŞKENCELER SÜRÜYOR

28 Nisan 2010 11:41 tsi
IRAK CEZAEVLERİ'NDE SİSTEMATİK İŞKENCELER SÜRÜYOR İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) raporunda, Irak'ta çoğunlukla Sünnilerin bulunduğu gizli Muthanna cezaevinde gözaltında bulunanlara rutin ve sistematik olarak işkence yapıldığı belirtildi.

Irak'ta tüyler ürpertici skandal

İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) raporunda, Irak'ta çoğunlukla Sünnilerin bulunduğu gizli Muthanna cezaevinde gözaltında bulunanlara rutin ve sistematik olarak işkence yapıldığı belirtildi.

Ülkenin batısındaki eski Muthanna havaalanında kurulduğu belirtilen gizli cezaevinin varlığının ortaya çıkması üzerine geçen haftalarda El Rusafa Gözaltı Merkezine nakledilen 300 kişiden 42'siyle görüşülerek hazırlanan raporda, tutsakların işkence gördüklerinin açık şekilde belli olduğu ifade edildi.

Sünniler öfkeli

Terör eylemlerine yardımcı olmakla itham edilen tutsakların büyük bölümünün yalan ifade vermeye zorlandıklarını söylediği belirtilen raporda, bu kişilerin gördükleri kötü muamelelere dikkat çekildi.Havasız bırakılan, dövülen, elektrik verilen, başaşağı asılan, cinsel tacize maruz kalan, tecavüz edilen ve işkence sırasında hayatını kaybeden tutsaklarla ilgili rapor, ülkedeki Sünnilerin büyük tepkisini çekti.

Şahit olduklarımız dehşet şeyler

Örgütün Orta Doğu Direktörü Joe Stork, ''Şahit olduğumuz dehşet, işkencenin Muthanna'da normal bir uygulama olduğunu gösteriyor. Hükümet bu sistematik vahşetin sorumlularını bulmalı ve yargılamalı'' derken, HRW de Iraklı yetkililerin bağımsız ve tarafsız bir soruşturma başlatarak, Muthanna'da ne olduğunu ortaya çıkarması, sorumluları bulması ve yargılaması çağrısında bulundu.

Çirkin tehdit

Tutsaklar, 2009 yılının Eylül ve Aralık ayları arasında Musul ve civarında Irak ordusu tarafından gözaltına alındıklarını, Muthanna'da kaldıkları ilk hafta yoğun işkence gördüklerini, işkence sırasında kendilerine ''terörist'' ve ''Baasçı'' denildiğini, yalan ifade vermeye zorlandıklarını, ifade vermelerine rağmen işkencelerin devam ettiğini anlattı.

Üç-dört günde bir yapılan ve yaklaşık 4 saat süren işkenceler sırasında direnenlere, eşlerine, kızlarına ve annelerine tecavüz edileceği tehdidinde bulunulduğu belirtildi. Muthanna'daki 430 civarındaki tutsaktan aylarca haber alınamadığı, bu kişilerin gözaltında olduğuna dair resmi belgelerin de bulunmadığı kaydedildi.

Konuya yakın kaynakların, bu gizli cezaevinin Başbakan Nuri El Maliki'nin yetki alanında olduğunu belirttiği bildiriliyor.

Muthanna'daki kötü muameleler, Amerikan Los Angeles Times gazetesinin 19 Nisandaki haberiyle gündeme gelmiş, Irak hükümeti işkence iddialarıyla ilgili soruşturma başlatıldığını ve 3 Irak askerinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/irak-ta-tuyler-urpertici-skandal-161214.htm



Bu haber 1,204 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,666 µs