En Sıcak Konular

MHP'DEN ''ESNAF VE SANATKARLAR DEĞİŞİM VE DESTEK EYLEM PLANI'NA ELEŞTİRİ

27 Nisan 2010 18:08 tsi
MHP'DEN ''ESNAF VE SANATKARLAR DEĞİŞİM VE DESTEK EYLEM PLANI'NA ELEŞTİRİ MHP Genel Başkan Yardımcısı Ümit ŞAFAK,"Başbakan tarafından açıklanan “Esnaf ve Sanatkârlar Değişim ve Destek Eylem Planı”nın içi boş çıkmıştır. Bu plan, Esnaf ve Sanatkârların yıllardır biriken sorunlarını çözmeye yetmeyecektir" dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Ümit ŞAFAK'ın “Esnaf ve Sanatkârlar Değişim ve Destek Eylem Planı”yla ilgili  yapmış olduğu yazılı basın açıklaması şöyle:

 "8 yıla yaklaşan AKP iktidarları döneminde ihmal edilen ve bitme noktasına gelen esnaf ve sanatkârlarımız, hükümetin aklına yeni gelmiştir.

Başbakan tarafından açıklanan  “Esnaf ve Sanatkârlar Değişim ve Destek Eylem Planı”nın içi boş çıkmıştır. Bu plan, Esnaf ve Sanatkârların yıllardır biriken sorunlarını çözmeye yetmeyecektir.

“Esnafa Destek Eylem Planının” birinci maddesi ile kredi ve finansman şartlarının iyileştirilerek esnaf ve sanatkâr daha çok borç batağına sürüklenmesi dayatılmıştır.

 Aile ve çalışanlarıyla birlikte, nüfusun üçte birine hitabeden esnaf ve sanatkârımızın sayısı 2 milyon civarındadır ve çok önemli istihdam kapısıdır. Yanlarında en az birer kişi çalıştıran esnaf ve sanatkâr (kendileri ile birlikte) 4 Milyon kişiye (hâlihazırda) ekmek kapısıdır.

Başbakan kendisini geçindiremeyen, yanında çalışanı işten çıkarmak zorunda kalan esnaf ve sanatkâra birer kişi daha alın dayatması yapmakta, esnafla adeta alay etmektedir.

 Bağ-Kur’a, Vergi Dairesine, Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlarını ödeyemeyen esnafların krediye değil raflarındaki malları satmaya, sattıklarının yerine yeni mallar koymaya ihtiyacı var.

Her gün yenileri açılan büyük alış-veriş merkezleri esnafımızın sonunu hazırlıyor. Başbakan ise “ısrarla esnafın tükenişine sebep olan” bu büyük alışveriş merkezlerinden vazgeçmeyeceğiz diyor.

Büyük alışveriş merkezlerinin açılmasını dönüşüm ve değişim olarak adlandıran Başbakan, göz göre göre esnaf ve sanatkârı yabancı menşeli büyük mağazalara boğduruyor.

Esnaf ve Sanatkâra Destek maksadıyla yapılan eylem planında birçok soru cevap beklemektedir.

-       Zaten borç içinde kıvranan esnafımıza kullandırılacak kredilerin faizi oranları ne olacaktır? Bu krediler kimlere hangi şartlarda kullandırılacaktır? Kredinin kullandırılmasında adaletli olunacak mıdır? Yoksa gene partizan davranılarak, sadece yandaşlar mı kollanacaktır? Esnafın sorunları vereceğiniz kredilerle çözülecek midir?

-       Esnaf ve Sanatkârlara yönelik eylem planına, büyük alışveriş merkezlerinin Pazar günü kapatılması ve şehir dışlarına çıkarılması konulmamıştır. Bu uygulama Avrupa’nın birçok ülkesinde vardır. Ancak Sayın Başbakan büyük alışveriş merkezlerinin Pazar günleri kapatılmasına ısrarla karşı durmaktadır.

-       İki milyonun üzerinde Bağ-Kur’lunun SGK’ya borcu vardır. Beş yüz bin Bağ-Kur’lu borcunu hiç ödeyememektedir. İki yüz elli bin civarında Bağ-Kur’lu borcunu yapılandırmış, daha sonra ödeme yapamadığı için yapılandırma bozulmuştur. Esnaf ve sanatkârımız Bağ-Kur primi borçları sebebiyle sağlık hizmetlerinden de yararlanamamaktadır.

-       Esnaf ve Sanatkâr’ın geçmişten gelen Bağ-Kur borçları ile vergi ve sigorta borçlarının faizleri ve gecikme zamları silinerek uzun vadeli borç yapılandırmasına ihtiyaç vardır. Hükümet faizlerin silinmesine yanaşmamaktadır.

-       Piyasalardaki durgunluk sebebiyle Esnaf ve Sanatkâr’ın ağzını bıçak açmamaktadır. Her gün yüzlerce ekmek kapısı kapanmakta, esnaf siftah yapmadan evine gitmektedir. Esnaf ve Sanatkâr’ın işini artıracak, piyasaları hareketlendirecek daha ciddi ve gerçekçi tedbirlere ihtiyacı vardır.

-       Küçük sanayi sitelerinin yapımında TOKİ imkânlarının kullandırılması iyi bir adımdır, ancak esnafın bugünkü sorunlarını çözecek bir adım değildir.

Esnaf ve Sanatkârımız da tıpkı işçi, memur, emekli ve çiftçi gibi kaderine terk edilmiştir. Başbakan Erdoğan’ın programında esnaf ve sanatkâr yoktur.

Hükümet, anayasa değişikliği için gösterdiği gayreti esnaf ve sanatkâr için göstermemekte, demokratik açılıma ayırdığı zamanı, esnaf ve sanatkâra ayırmamaktadır.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak esnafın sömürülmesine sonuna kadar karşı duracağız ve her zaman esnaf ve sanatkârımızın yanında olacağız."

 

Kaynak: mhp.org.tr,http://www.mhp.org.tr/haber.php?id=2806



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,313 µs