En Sıcak Konular

TARIMDAN SONRA HAYVANCILIK DA BİTTİ: İTHAL ETE İZİN ÇIKTI

26 Nisan 2010 18:24 tsi
TARIMDAN SONRA HAYVANCILIK DA BİTTİ: İTHAL ETE İZİN ÇIKTI Kırmızı ette yaşanılan ürün yokluğu ve fiyatların uçuk fiyatlara çıkması neticesinde hükümet harekete geçti. Bu kapsamda Et Balık Kurumu'na et ithalatı için izin verildi.

AB ve ABD fırsat kolluyor

Kırmızı ette yaşanılan ürün yokluğu ve fiyatların uçuk fiyatlara çıkması neticesinde hükümet harekete geçti. Bu kapsamda Et Balık Kurumu'na et ithalatı için izin verildi. Hükümet Et - Balık Kurumu'na canlı hayvan ve et ithal etme ve piyasaya sürme yetkisini verdi.

Deli dana şüphesi
Fakat bu seferde yeni bir sorun çıktı. Bazı Avrupa ülkelerinin emniyet amaçlı stokladığı dondurulmuş etleri Türkiye'ye göndermek için fırsat kolladığı ortaya çıktı.

Tarım Bakanlığı, kırmızı etteki aşırı fiyat artışını frenleyip spekülasyonu durdurmak amacıyla et ithalatının önünü açmaya hazırlanırken dondurulmuş et ve deli dana uyarısı geldi. Türkiye'nin ithalat kararını fırsata dönüştürmek isteyen bazı ithalatçıların AB ülkelerindeki stoktaki dondurulmuş etleri Türkiye'ye getirmek için fırsat kolladıkları belirtildi. Tarım Bakanlığı'nın dondurulmuş etle birlikte deli dana hastalığı içeren etleri Türkiye'ye getirmemek için ülkeleri taradığı öğrenildi.

AB ülkeleri fırsat kolluyor
Kırmızı etin esas olarak Güney Amerika ülkeleri ile ABD, AB ve Avustralya'dan 3 dolar ila 3 euro bedelle ithal edileceği belirtiliyor. Türkiye'ye sağlıklı ve hastalıksız et girişi olabilmesi için Tarım Bakanlığı'nın işi çok sıkı tutması ve genel çerçeveyi iyi belirlemesi isteniyor. Bilgi veren kaynaklar, AB ülkelerinin emniyet amacıyla stoklarında tuttukları eski tarihli dondurulmuş etleri elden çıkarıp yerlerine daha taze et koymak için sürekli fırsat kolladığını, Türkiye'nin ithalata başlaması halinde de bu fırsatın bir şekilde değerlendirilebileceği belirttiler.

Vatandaş tedirgin
İthalat kararının en fazla AB ve ABD'ye yarayacağı biliniyor. Bu durum şimdiden beraberinde bazı soru işaretlerini getirdi. Özellikle kaçak et girişinin yoğun olduğu Türkiye'de artan at ve eşek eti kesimleri vatandaşı tedirgin ediyor. İthale edilecek etin nasıl ve ne şekilde denetleneceği ayrı bir soruşturma konusu.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/ab-ve-abd-firsat-kolluyor-160980.htm



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,426 µs