En Sıcak Konular

BUNLAR DA BİZİM ŞEREFSİZLER

24 Nisan 2010 18:22 tsi
BUNLAR DA BİZİM ŞEREFSİZLER İNSAN Hakları Derneği (İHD), üyesi grup Haydarpaşa Garı'nda, 24 Nisan 1915'te meydana geldiği iddia edilen olayları protesto etmek için oturma eylemi yaptı.

Haydarpaşa'da 1915 gerilimi 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyesi bir grup saat 13.30 sıralarında Haydarpaşa Garı girişinde toplandı.

İNSAN Hakları Derneği (İHD), üyesi grup Haydarpaşa Garı'nda, 24 Nisan 1915'te meydana geldiği iddia edilen olayları protesto etmek için oturma eylemi yaptı.

Aralarında emekli Orgeneral Edip Başer'in de bulunduğu karşı grup da oturma eylemini protesto etti. İki grup arasında sözlü tartışma çıktı. Gerginliği araya giren polis bitirdi. Haydarpaşa'da 1915 gerilimi  

Garın girişinde bugün saat 13.30 sıralarıda toplanan İHD İstanbul Şubesi, Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon üyesi grup, 24 Nisan 1915'de gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamadığı öne sürülen 220 Ermeni aydının fotoğrafını taşıdı.

Basın açıklaması yapan İHD Onur Kurulu Üyesi Avukat Eren Keskin, 24 Nisan 1915'de İstanbul'da aralarında sanat, edebiyat, düşünce ve kültür dünyasının temsilcilerininde bulunduğu 220 Ermeni aydının gözaltına alındığını, bu kişilerin önce merkez cezaevi olarak kullanılan Mehterhane'ye, ertesi gün de Sarayburnu'na götürülerek bir gemiye bindirildiği ve Haydarpaşa Tren İstasyonu'na götürüldüğünü ileri sürdü. Bu kişilerin oradan nereye götürüleceklerine ilişkin bir bilgi verilmeksizin Anadolu'ya doğru yola çıkarıldıklarını savunan Eren Keskin, "Bir grup Ayaş'a, bir grup Çankırı'ya götürüldü. Ayaş'a götürülen 70 kişiden 58'i, Çankırı'ya götürülen 150 kişiden 81'i öldürüldü. Söz konusu ırkçı anlayış ve uygulamalar sonucunda, Ermenilerin sadece canlarına kast edilmedi. Mallarına, mülklerine, tarihlerine el konuldu. Bu anlayışı sürdürenler, bizlere yalana dayalı bir resmi tarihi dayatarak gerçeği unutturmak istiyorlar. Bizler 95 yıldır bu yalana inanmıyoruz. Gerçeğin ortaya çıkmasını istiyoruz. Soykırım insanlık suçudur ve bir daha asla diyoruz" dedi.Basın açıklamasının ardından gruptakiler, denize karanfil attı.

TÜRK ULUSUNUN TARİHİNDE SOYKIRIM YOKTUR

Aralarında emekli büyükelçi ve paşaların da bulunduğu karşıt bir grup da yapılan basın açıklamasını protesto etti. Gruptaki bazı kişiler Türk Bayrağı taşıdı. Grup, Ermeniler tarafından öldürüldüğünü belirttikleri Türkler'in fotoğrafları da taşıdı.

Açıklama yapan Emekli Orgeneral Edip Başer, 24 Nisan 1915'de yapılan tehciri kınayan İHD üyelerini tasvip etmediklerini söyledi. Edip Başer, "Tehciri kınamak ayrı şey, onlar tehciri neden kınayacaklar bilemiyorum. Ama bence asıl kınayacakları onların iddia ettikleri, inandıkları şey. Ermeniler tarafından da iddia edilen 'Ermeni soykırımı gerçektir' düşüncesi. Bu düşünce içinde olan insanlar özür dileme gibi bir kampanyayı başlattı bir de. Ben şahsen böyle bir iddiaya da böyle bir eyleme de katılmıyorum" dedi. Edip Başer, "Doğruluğuna da inanmıyorum böyle bir düşüncenin. Çünkü Türk ulusu, Türk devleti hiç bir şekilde tarihinde hiç kimseye karşı bir soykırım hareketi yapmamıştır. Türk ulusunun tarihinde soykırım yoktur. Bunu hiç bir tarihi belge ifade etmemektedir. Ama diğer bir çok ulusun tarihinde Türkler'e karşı soykırım hareketleri söz konusudur. Bunlarla ilgili tarihi belgelerde ortadadır. Türk ulusu hiç bir ulusa karşı kin ve nefret duygusu içinde olmamıştır. Ermeni vatandaşları bir düşmanlık, bir kin duygusu içine sürüklenmiştir. Bu nedenle soykırım iddiası yapay bir iddiadır" diye konuştu.

BAŞER "EYLEM UTANÇ VERİCİ"

Yaşananların techir olduğunu söyleyen Edip Başer, soykırım tanımını Batılılar'ın üretiltiğini söyledi. Edip Başer, "Böyle bir eylemin Türkiye'de yapılması bana göre utanç verici. Bana göre hiç bir zaman onaylanmayacak bir hareket. Türkiye'de soykırımı kabullenerek, evet Türkler soykırım yapmıştır denerek, bunun içinde böyle eylemlere girişmek bana göre çok yanlış" dedi

İHD üyelerinin dağıldığı sırada, karşıt gruptakilerden bazıları sözlü olarak gruba sataştı. Maltepe Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Orhan Çekiç ile İHD üyeleri arasında bulunan işadamı Osman Kavala tehcir meselise üzerine tartıştı. Orhan Çekiç, İHD'liler dağılırken "Bu ülkede bilim adamları var, tarih var. Belgeleri açın. Bir de özür diliyorsunuz, terbiyesizler" diye gruba bağırdı.

İki grubun sözlü atışması güvenlik güçlerinin araya girmesiyle son buldu. İHD üyeleri, vapura binerek ayrıldı.

 

Kaynak: GAZETE VATAN,http://haber.gazetevatan.com/haydarpasada-1915-gerilimi/301756/1/Gundem



Bu haber 917 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,532 µs